Κύρια θέματα, Πολιτική • 10/04/2021 - 9:02
Η παρέμβαση Καραμανλή ήταν προειδοποίηση προς τον Κ.Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά: «Αυτές είναι οι γραμμές μας - Μην διανοηθείς να τις αλλάξεις»
Τα «κρυφά» μηνύματα του πρώην πρωθυπουργού στη νυν πολιτική ηγεσία
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Μείζονος σημασίας η παρέμβαση Καραμανλή του Νεότερου καθώς μέχρι τώρα ο πρώην πρωθυπουργός απέφευγε να προχωρήσει σε απευθείας δηλώσεις και συνήθως το έκανε μέσω «διαρροών» διαμέσου «κύκλων» ή με αρθρογραφία ατόμων προσκείμενων σε αυτών, στα ελληνοτουρκικά όμως τώρα λόγω του Κώστα Σημίτη έκανε εξαίρεση και αυτό γιατί βλέπει πως η χώρα κινδυνεύει από επικίνδυνους «προσανατολισμούς» που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.
Πολλοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για απάντηση στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, δεν ήταν όμως έτσι, η απάντηση περιλάμβανε και το νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η παρέμβαση Καραμανλή δεν έγινε τυχαία
Ως γνωστόν τίποτα στην πολιτική δεν γίνεται τυχαία. Ο Κ.Μητσοτάκης λίγο πριν την δήλωση Καραμανλή είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην Μάρα Ζαχαρέα με ποιο θέμα; Τα ελληνοτουρκικά.
Επειδή λοιπόν τα όσα είπε θύμιζαν πολύ αυτά που έλεγε ο Κώστας Σημίτης ο Κ.Καραμανλής επέλεξε εκείνη την στιγκή να απαντήσει αλλιώς θα μπορούσε να είχε απαντήσει στον Σημίτη τις προηγούμενες ημέρες.
Δεν το θέωρησε όμως αναγκαίο να το κάνει. Αποφάσισε να μιλήσει δημόσια αφού ανέπτυξε τις θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά ο νυν πρωθυπουργός.
Αξίζει να σημειώσουμε πως τα όσα απίστευτα έχει πει ο Κώστας Σημίτης για την κυβέρνηση Καραμανλή δεν τα αντέκρουσε ποτέ το Μέγαρο Μαξίμου και όταν κάτι δεν αντικρούεται εκλαμβάνεται ότι συμφωνούμε ή τουλάχιστον το αποδεχόμαστε.
Συν τοις άλλοις η μισή κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη έχει στελέχη της… «σημιτικής» περιόδου.
Η κυβέρνηση Καραμανλή είχε ακολουθήσει εθνική εξωτερική πολιτική
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση Κ.Καραμανλή (του Νεότερου) ήταν η τελευταία αποδεδειγμένα ελληνική κυβέρνηση που παρουσίασε οικονομική ανάπτυξη ενώ στα εθνικά θέματα ήταν στιβαρή.
«Έκοψε» τις ασυναρτησίες περί Χάγης όπους θα τίθεντο υπό δικαστική αίρεση τα «σύνορα της χώρας».
«Μπλόκαρε» την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κάνοντας «πυρ και μανία» τους Αμερικανούς, αλλά κάνοντας αυτό που έπρεπε απέναντι στα εθνικά συμφέροντα και όχι στα αμερικανικά.
Στήριξε τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα ηγέτη, τον Τάσο Παπαδόπουλο, να πει «Όχι» στο εθνοκτόνο Σχέδιο Ανάν με το οποίο ενώ είχ παραλάβει κράτος θα παρέδιδε κοινότητα αν το είχε αποδεχτεί.
Όμως ο Τάσος Παπαδόπουλος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και με ένα διάγγελμα-σταθμό ενώπιον του ελληνοκυπριακού λαού, έπεισε τους αδελφούς Κυπρίους να επιλέξουν να είναι ελεύθεροι και Έλληνες από το να γίνουν τουρκική επαρχία.
Ο Κ.Καραμανλής στάθηκε δίπλα του.
Όλοι ξέρουμε τι συνέβη στην κυβέρνηση Καραμανλή τα επόμενα χρόνια και πως έφυγε από την εξουσία του 2009 για να ανέβει ο Γιώργος Παπανδρέου με τις γνωστές συνέπειες για την χώρα.
Την οδήγησε άμεσα στο ΔΝΤ και στην γεωπολιτική ανυπαρξία.
Γιατί αναγκάστηκε να παρέμβει ο πρώην πρωθυπουργός
Για να επανέλθουμε στη δήλωση Καραμανλή. Στο Μαξίμου έμειναν «στήλη άλατος» επειδή ο πρώην πρωθυπουργός δεν συνεννοήθηκε με κανέναν.
Και γιατί να το κάνει; Η επίσημη κυβέρνηση δεν απάντησε στον Κώστα Σημίτη που σημαίνει ότι δε στήριξε το έργο Καραμανλή, απλά πράγματα. Συνεπώς, ο Κ.Καραμανλής όφειλε να απαντήσει ο ίδιος υπερασπιζόμενος την πολιτική του τιμή και πολύ καλά έπραξε.
Φυσικά, στο Μαξίμου δεν τόλμησαν να «ψελλίσουν» τίποτα εναντίον του Κ.Καραμανλή γιατί ξέρουν ότι παραπάνω από τους μισούς ψηφοφόρους της ΝΔ ανήκουν στην λαϊκή Δεξιά που πιστεύει στον καραμανλισμό και δεν τους αρέσει καθόλου ο «μητσοτακικό προσανατολισμός» σε εθνικά, θρησκευτικά και κοινωνικά θέματα.
Στην τελευταία παράγραφο της δήλωσή τους ο Κ.Καραμανλής είπε:
«Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δε διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο».
Αυτό ήταν ξεκάθαρο «καρφί» κατά Μητσοτάκη για τις ανούσιες διερευνητικές επαφές με την Τουρκία αναφέροντας ότι «Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία».
Ταυτόχρονα «πετάει μια μπηχτή» ότι «έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του».
Για ποιον χτυπάει η «καμπάνα»; Για τον Κώστα Σημίτη; Τις ξέρουμε τις απόψεις του.
Για του λόγου το αληθές τι λέει μέσα δήλωση; «Το Ελσίνκι ενταφιάστηκε και τυπικά τον Ιανουάριο του 2015 από την κυβέρνηση Σαμαρά με δήλωση που κατέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Βαγγέλης Βενιζέλος»
«Δίνει» λοιπόν στεγνά τον Κ.Μητσοτάκη γιατί αν συμφωνούσε μαζί του θα ανέφερε και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναφέρει όμως μόνο την κυβέρνηση Σαμαρά.
Συνεπώς, θεωρεί τον Κ.Μητσοτάκη ως «κρυφο-οπαδό» των θέσεων Σημίτη και προφανώς «κρυφό» γιατί στα «φανερά» δεν μπορείς να το πεις αυτό στους ψηφοφόρους σου.
Πάντως η δήλωση Καραμανλή έχει ένα δια ταύτα.
Είναι προειδοποίηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εάν προβεί σε ενέργειες διαφορετικές από αυτές που έπραξε ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, η καραμανλική πτέρυγα θα αντιδράσει.
Η εξωτερική πολιτική της ΝΔ είναι διαχρονική, ακόμα και για το νυν πρωθυπουργό…