Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Η ΠΑ θα καλύψει σήμερα όλως τις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τις οποίες έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση και στοχοποίηση οι Τούρκοι διαμέσου του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και ακραίας επιθετικής συμπεριφοράς στα πλαίσια της άσκησης «Κλεμανσώ 2021»
Ταυτόχρονα θα ασκηθούν με τα το βρίσκεται ήδη νότια της Κρήτης, μαζί με την ομάδα μάχης του στην οποία συμμετέχει και η ελληνική φρεγάτα “Κανάρης”, με έναν αντικειμενικό σκοπό.
Στόχος να δουν οι επιτελείς την απόδοση των Rafale έναντι των F-16
Να δουν πως θα αποδώσει το γαλλικό μαχητικό έναντι των F-16 αφού σε λίγους μήνες η ΠΑ θα έχει στην κατοχή της τα πρώτα 6 Rafale. Οι Τούρκοι θα κληθούν να τα αντιμετωπίσουν με τα δικά τους F-16 και έτσι οι σημερινές ασκήσεις αναμένεται να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες καθώς θα είναι μια προσομοίωση αερομαχιών ελληνικών Rafale με τουρκικά F-16.
Εφαρμογή πολλαπλών σεναρίων αντιμετώπισης πολυαριθμότερων αντιπάλων
Είναι μεγάλη ευκαιρία για την εφαρμογή της «DACT», δηλαδή την αντιμετώπιση ενός διαφορετικού τύπου αεροσκάφους καθώς έτσι θα αναπτύσσονται διαφορετικές τακτικές και προβλέπονται όλα τα πιθανά σενάρια μάχης.
Η ΠΑ θα συμμετάσχει με μαχητικά από την 115 Πτέρυγα Μάχης και την 116 του Αράξου, όπου θα παίξουν τον ρόλο «φίλων» και «εχθρών» με τα RAFALE M, τα οποία έχουν μεγάλο βαθμό ομοιοτυπίας με τα F-3R που είχαν μετασταθμεύσει στην Τανάγρα και είναι ο τύπος ο οποίος θα παραδοθεί στην 114 ΠΜ και την 332 Μοίρα «γεράκι».
340 μοίρα «Αλεπού», 343 μοίρα «Αστέρι», 335 μοίρα «Τίγρης» και 336 μοίρα «Όλυμπος» θα πετάξουν νότια από την Κρήτη, στο FIR Αθηνών πάνω από το Λιβυκό πέλαγος αλλά και σε άλλα τμήματα του νοτιοανατολικού Αιγαίου, μαζί ή απέναντι από τα γαλλικά αεροσκάφη του Σαρλς Ντε Γκολ.
Αερομαχίες F-16 με Rafale
Οι εικονικές εμπλοκές, αφορούν σχηματισμούς, δυο μαχητικών εναντίον τεσσάρων αλλά και τεσσάρων αεροσκαφών εναντίον έξι. Παρόμοιες αεροπορικές τακτικές εφαρμόστηκαν και κατά την άσκηση SKYROS, μέσα από πολυάριθμους σχηματισμούς αεροσκαφών που ενεπλάκησαν μεταξύ τους.
Αυτό που θέλουν να δουν οι Έλληνες επιτελείς είναι κατά πόσο τα λίγα σε αριθμό Rafale που θα αποκτηθούν από την ΠΑ, μπορούν να αντιμετωπίσουν πολυαριθμότερα τουρκικά F-16.
Σημειώνεται ότι ήδη οι πρώτοι τέσσερις Έλληνες πιλότοι εκπαιδεύονται στο νέο μαχητικό της ΠΑ.
Η ίδια η άσκηση βεβαίως καταδεικνύει την ουσιαστική στήριξη της Γαλλίας προς της Ελλάδα έναντι του τουρκικού κινδύνου, φυσικά γιατί έτσι εξυπηρετούνται τα γαλλικά συμφέροντα καθώς η Γαλλία θέλει να επανακτήσει τον έλεγχο της Μεσογείου, κάτι που έχει να κάνει από τον καιρό του Μεγάλου Ναπολέοντα.
Ακριβώς επειδή η Τουρκία αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για τους γαλλικούς γεωπολιτικούς στόχους και τα σχέδια της γαλλικής ΤΟTAL, για εκμετάλλευση της ενεργειακής «αποθήκης» της Ανατολικής Μεσογείου, τα συμφέροντα Αθήνας-Παρισίου συμπλέουν.