Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Ν.Κορέα στέλνει πολεμικό πλοίο στο στενό του Ορμούζ – Διεθνείς δυνάμεις ενάντια στο Ιράν – Προς κλιμάκωση στον Κόλπο

Πολεμικό πλοίο θα στείλει η Νότια Κορέα, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, στο Στενό του Ορμούζ μετά τις ραγδαίες εξελίξεις τον τελευταίο καιρό στον Κόλπο του Ιράν. Η Νότια Κορέα σχεδιάζει να στείλει πολεμικό πλοίο στο Στενό του Ορμούζ τον Αύγουστο, απαντώντας σε αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα το CNA.

Το συγκεκριμένο πλοίο Ν. Κορέας πραγματοποιεί επί του παρόντος επιχειρήσεις κατά της πειρατείας στα ύδατα της Σομαλίας, κοντά στο στενό.

Από το 2009, έχει συνοδεύσει εκατοντάδες πλοία της νότιας Κορέας αλλά και ξένα πλοία μέσα και γύρω από τον Κόλπο του Άντεν.

Η Σεούλ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία της κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον.

Η Σεούλ συμμετείχε σε προηγούμενες αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε στην περιοχή του Κόλπου μετά την κατάσχεση από το Γιβραλτάρ ενός ιρανικού τάνκερ.

Λίγο καιρό αργότερα το Ιράν κατάσχεσε ένα βρετανικό τάνκερ, το Stena Impero, στο στενό του Ορμούζ.

Μετά το περιστατικό με το Stena Impero, το Λονδίνο ανακοίνωσε τα σχέδια του για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «αποστολής θαλάσσιας προστασίας» με στόχο την προστασία εμπορικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο.

Πομπέο: Το Ιράν δεν δέχθηκε την προσφορά μου να επισκεφθώ την Τεχεράνη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι το Ιράν δεν δέχτηκε την προσφορά του να επισκεφθεί την Τεχεράνη και να μιλήσει απευθείας με τους Ιρανούς αξιωματούχους.

«Πρόσφατα προσφέρθηκα να ταξιδέψω στην Τεχεράνη και να μιλήσω απευθείας με τον ιρανικό λαό. Το καθεστώς δεν δέχτηκε την προσφορά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάικ Πομπέο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Παράλληλα, ο Αμερικανός κορυφαίος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα έβλεπε με φόβο μία ενδεχόμενη επίσκεψη Ιρανών αξιωματούχων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν φοβόμαστε μία ενδεχόμενη επίσκεψη του @ JZarif (Ιρανός υπουργός Εξωτερικών – Μοχάμεντ Ζαβάντ Ζαρίφ) στην Αμερική, όπου έχει το δικαίωμα να μιλήσει ελεύθερα. Είναι άραγε τόσο άσχημη η κατάσταση του καθεστώτος @khamenei_ir (ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ) που δεν μπορεί να με αφήσει να κάνω το ίδιο πράγμα στην Τεχεράνη; Τι θα γίνει αν ο λαός της χώρας ακούσει την αλήθεια, αφιλτράριστη, χωρίς ενδιάμεσους;», πρόσθεσε ο κ. Πομπέο.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν κλιμακώθηκαν ύστερα από την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Το Ιράν στη συνέχεια, δήλωσε ότι θα υπερβεί τα όρια εμπλουτισμού που έχουν καθορισθεί από την συμφωνία.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει επίσης το Ιράν για επίθεση εναντίον των δεξαμενόπλοιων που ανήκουν σε συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ και τα οποία κινούνταν κοντά στις ακτές του Ιράν, γεγονός το οποίο αρνείται κατηγορηματικά το Ιράν.

Από τότε, το Ιράν έχει εμπλακεί σε ένα «πόλεμο κατασχέσεων δεξαμενόπλοιων» με το Ηνωμένο Βασίλειο, έναν ισχυρό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Το Ιράν επανεκκινεί τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Αράκ

Το Ιράν θα ξαναρχίσει τις δραστηριότητές του στον πυρηνικό αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, δήλωσε σήμερα, 28/7, στους βουλευτές της χώρας ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, όπως μετέδωσε το ISNA.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλέστηκε για την είδηση αυτή ένα μέλος του κοινοβουλίου που παρίστατο στην συνεδρίαση. Ο αντιδραστήρας του Αράκ προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη Δύση γιατί η λειτουργία του θα έδινε στην Τεχεράνη τη δυνατότητα να παράγει πλουτώνιο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή πυρηνικών όπλων.

Τον Μάιο το Ιράν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να λάβει μέτρα με τα οποία θα αθετείται η πυρηνική του συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτήν και την εκ νέου επιβολή από την Ουάσινγκτον σκληρών κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Στις 3 Ιουλίου, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα αυξήσει τα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου και θα αρχίσει να επαναφέρει στη ζωή τον αντιδραστήρα του βαρέος ύδατος του Αράκ μετά τις 7 Ιουλίου αν οι χώρες που μετέχουν στην πυρηνική συμφωνία δεν προστατεύσουν το εμπόριο με το Ιράν, όπως δεσμεύονται από την συμφωνία, μολονότι αυτό αποκλείστηκε από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Tags
Back to top button