Αιτούντες άσυλο, μετανάστες και πρόσφυγες επιβιβάζονται σε λεωφορεία μετά την αποβίβασή τους από πλοίο Aqua Blue στο λιμάνι της Καβάλας |
Στις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που ζούμε δημιουργούνται και ευκαιρίες που μάλλον σπάνια θα ξαναβρούμε. Μέσα σε αυτές τις διεθνείς συνθήκες τρόμου, …σεισμού, λιμού καταποντισμού, η κυβέρνηση οφείλει, στο τέλος του μήνα, να αναστείλει το δικαίωμα υποβολής ασύλου για όλους τους παράνομα εισερχόμενους. Όχι για ακόμη 30 μέρες. Επ΄αόριστον!
Εχει εθνική υποχρέωση να μας απαλλάξει από το μείζον πρόβλημα των τελευταίων ετών για να αντιμετωπίσουμε το άμεσο του κορωναιού. Και σε αυτή τη συγκυρία οι διεθνείς αντιδράσεις θα είναι ελάχιστες για να μην πω ανύπαρκτες, πέραν της γκρίνιας της Ύπατης Αρμοστείας και των ΜΚΟ που θα χάσουν το μεροκάματο.
Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερβεί τις αναστολές του και κόψει την κατάχρηση του ασύλου, τώρα που μπορεί, χωρίς διεθνείς παρενέργειες, θα είμαι ο πρώτος που θα τον χειροκροτήσω. Και από μέσα τους το ίδιο θα κάνουν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες. Αν δεν το πράξει θα έχει επιτελέσει εθνικό έγκλημα πρώτου μεγέθους.
Δεν ξέρω τι λένε οι διεθνείς κανόνες για το άσυλο και δεν δίνω δεκάρα. Αυτό που ξέρω είναι ότι χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν μπορεί να δέχεται αίτηση ασύλου από παράνομα εισερχόμενους αλλοδαπούς που δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά διαθέτουν κινητό τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας μέσω του οποίου…δεν σκέφτηκαν να φωτογραφίσουν το διαβατήριο που, τάχα μου, έχασαν.
Αυτά τα παιδικά παραμυθάκια είναι για την «Αλληλεγγύη» του Σόρος. Όχι για κυβερνήσεις και κρατικές αρχές που αναφέρονται σε φορολογούμενους πολίτες. Κι ας χτυπιέται κάτω ο ΟΗΕ κι ο Σουλτάνος.
Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση άλλαξε πολιτική στο μεταναστευτικό κατόπιν σχεδιασμού και ωρίμου σκέψεως. Υπό το κράτος πανικού λειτούργησε και μονάχα το ένστικτο πολιτικής αυτοσυντήρησης την υποχρέωσε να διορθώσει πορεία στρίβοντας το τιμόνι-επιτέλους- δεξιά.
Είχε κοντέψει να καεί βέβαια ύστερα από εκείνο το ανεκδιήγητο και παντελώς αχρείαστο φιάσκο «επίδειξης πυγμής» στη Λέσβο και στη Χίο που οδήγησε σε διαπόμπευση του αθηνοκεντρικού κράτους. Μόνο όταν ξεχείλισε η οργή κατάλαβαν κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου πως αν δεν κάνουν κάτι θα τους πάρει στο κυνήγι ο κόσμος…
Αν ήθελε ο Μητσοτάκης να αυστηροποιήσει τα μέτρα θωράκισης της χώρας απέναντι στην ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση θα το είχε κάνει από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στην εξουσία. Εφαρμόζοντας ακριβώς αυτά που αναγκάστηκε να κάνει στον Εβρο, εσχάτως δε και στα νησιά, υπό την πίεση της στρατιωτικής ηγεσίας. Απλά και πρακτικά πράγματα : Αναστολή δικαιώματος υποβολής αιτήσεων ασύλου, εφαρμογή των νόμων για τους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα και αλλαγή κανόνων εμπλοκής με χρήση προειδοποιητικών πυρών για push back.
Δεν ήθελε η κυβέρνηση να σπάσει αυγά και αυτό φάνηκε από την αρχή. Επιχείρησε με αυτοσχεδιασμούς να μεταθέσει το πρόβλημα, συγκάλεσε ένα σωρό ΚΥΣΕΑ που θύμιζαν συναντήσεις αργόσχολων σε τσάγια της Αθηναϊκής λέσχης, έφτασε να ξανασυστήσει το υπουργείο που η ίδια κατάργησε και στο τέλος επιστράτευσε πλωτούς φράχτες από τα…Jumbo, για να τα ακούει κιόλας από τους Ευρωπαίους λες και έβαλε ηλεκτροφόρα σύρματα στο Αιγαίο.
Αποτέλεσμα μηδέν. Απόρροια έλλειψης ετοιμότητας, ανυπαρξίας πολιτικής βούλησης και υπερευαισθησίας (πώς αλλιώς να το πω;…) για το τι θα πουν οι έξω σχετικά με τις πρακτικές που εφαρμόζουμε για να προστατεύσουμε τους …μέσα! Μέχρι που ήρθε ο Έβρος!
Μα θα μου πείτε, δεν ήξεραν από πριν τι απαιτεί η κοινωνία; Δεν είχαν κάνει μετρήσεις; Δεν γνώριζαν ότι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα; Προτιμώ να μην σας απαντήσω γιατί θα πρέπει να πω πράγματα βαριά που μπορεί να παρεξηγηθούν από κάποιους αναγνώστες όπως εκείνος που με είπε τις προάλλες «αμετανόητο Συριζαίο» (σ.σ. Όχι αγαπητέ, εγώ είμαι Συριζαίος όσο αυτή η κυβέρνηση που προφανώς ψήφισες είναι δεξιά…).
Ας μην μείνουμε όμως στο γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε εξ΄αρχής στο μεταναστευτικό αυτά τα στοιχειώδη για τα οποία ψηφίστηκε. Αναγκάστηκε να τα κάνει, αφού πρώτα τα είχε μουσκέψει άσχημα στα νησιά και-πιστέψτε με- δεν θα είχε μείνει κολυμπηθρόξυλο στου Μαξίμου αν είχαν μπουκάρει 10 χιλιάδες λαθραίοι στη Θράκη, βρίσκοντας ανοχύρωτο τον Έβρο.
Η κυβέρνηση όμως έστω και στο παρά δύο ανταποκρίθηκε. Και σιγά-σιγά…γλυκάθηκε! Είδε τις δημοσκοπήσεις που χειροκροτούσαν τα (αυτονόητα) μέτρα, παρήγγειλε και μερικές ακόμη και θεώρησε ότι όχι μόνο πέρασε την διελκυστίνδα, αλλά κέρδισε και πόντους.
Περίπου έτσι είναι τα πράγματα. Κέρδισε πόντους επειδή εξέπληξε θετικά πράττοντας τα αυτονόητα και επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση (με την εξαίρεση του Τσίπρα που πήγε κάπως να τα μαζέψει) εξόργισε την κοινωνία με τις εθνομηδενιστικές της θέσεις.
Την διελκυστίνδα όμως θα την περάσει ο Κυριάκος αν τολμήσει την επ΄αόριστον αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήσεων για χορήγηση ασύλου. Όμοίως, αν δεν το πράξει θα έρθει ακριβώς στην ίδια μοίρα με τον Σύριζα. Θα έχει πετάξει μία χρυσή ευκαιρία να λύσει το πρόβλημα, όχι από εθνομηδενιστική ιδεοληψία, αλλά από πολιτική δειλία…
Γιώργος Χαρβαλιάς