Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Κύπρος θα μετατραπεί σε προπύργιο της Δύσης με μεταφορά Patriot - Τούρκος αναλυτής: "Από τα Κατεχόμενα πλέον κτυπάμε ακτές του Ισραήλ"

Κύρια θέματα, Αιγαίο-Αν. Μεσόγειος • 08/06/2021 - 7:20
Η Κύπρος θα μετατραπεί σε προπύργιο της Δύσης με μεταφορά Patriot - Τούρκος αναλυτής: "Από τα Κατεχόμενα πλέον κτυπάμε ακτές του Ισραήλ"

Σοβαρά προβλήματα δημιουργούν οι νέες τουρκικές βάσεις στα Κατεχόμενα

Άμεση λήξη του εμπάργκο και μετατροπή της Κύπρου σε χώρα πρώτης γραμμής για την Δύση εισηγείται Αμερικανός αναλυτής καθώς η Τουρκία απειλεί πλέον ευθέως το Ισραήλ μέσω της νέας βάσης στα Κατεχόμενα.

O επανεξοπλισμός της Εθνικής Φρουράς δεν θα αργήσει να έρθει καθώς η νέα τουρκική βάση στα Κατεχόμενα μαζί με τα υπόλοιπα σχέδια του Ερντογάν για ΑΟΖ… με την Γάζα έχουν σημάνει συναγερμό σε ΗΠΑ και Ισραήλ.

Τούρκος αναλυτής: “Μέχρι ακτές του Ισραήλ…”

Τούρκος δημοσιογράφος πολύ γνωστού τουρκικού ΜΜΕ μας περιγράφει τη χαρά του για το στήσιμο βάσης στα κατεχόμενα στον Λευκόνοικο μια βάσης για τα ένοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Λέει μεταξύ άλλων και τα εξής:

“Η Τουρκία στήνει εκεί μία βάση για για οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Θα εγκατασταθούν εκεί για να επεμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μία υπέροχη κίνηση και θα εγκαινιαστεί στην επέτειο της ειρηνευτικές επιχειρήσεις από τον Ερντογάν.

Σε ένα σημείο κυριαρχίας, πιστέψτε τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θα μπορούν να φτάνουν ταχύτητα σε κάθε περιοχή, από την Αίγυπτο ως τις ακτές του Ισραήλ και από το Λίβανο ως τις ακτές της Τουρκίας.

Πολυτίμη κίνηση αυτή. 20 Ιουλίου είναι η επέτειος και επελέγη επί τούτου και είναι μία σωστή επιλογή, στην επέτειο της στρατιωτικής επιχείρησης.

Να σας πω τα σχόλια του ελληνικού τύπου; Τι λένε;

Αυτοί εκφράζονται με λίγο βαριές εκφράσεις και το χαρακτηρίζουν εισβολή, δηλαδή χαρακτηρίζουν ως εισβολή αυτήν την κίνηση στην KKTC¨

“Να τερματιστεί το εμπάργκο στην Κύπρο”

Η δημιουργία βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κύπρο από την Τουρκία καθιστά επιτακτική την ανάγκη να τερματίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο τόσο για στρατιωτικούς όσο και για διπλωματικούς λόγους αναφέρει σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Mάικλ Ρούμπιν, ανώτερος συνεργάτης του διάσημου think – tank American Enterprise Institute.

O ίδιος εισηγείται την μεταφορά στην Κύπρο τεχνολογίας ικανής να αντιμετωπίσει αυτά τα αεροσκάφη, για παράδειγμα μερικές συστοιχίες πυραύλων Patriot, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει στο παρελθόν στο Ισραήλ και στη Σαουδική Αραβία.

Το Πεντάγωνο, γράφει ακόμη ο Ρούμπιν, «θα πρέπει επίσης να επισπεύσει την κατασκευή συσκευών παρεμβολής ικανών να τυφλώνουν, αν όχι να καταρρίπτουν, τα τουρκικά drones».

Ολόκληρο το άρθρο του Μάικλ Ρούμπιν έχει ως εξής:

Στις 19 Νοεμβρίου 1987, η Γερουσία των ΗΠΑ τροποποίησε τον νόμο περί παροχής βοήθειας στην αλλοδαπή του 1961 για να δηλώσει ότι «αμυντικά είδη προέλευσης Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορούν να μεταφερθούν ή να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία ή την Ελλάδα στην Κύπρο». Το εμπάργκο όπλων πέρασε χωρίς καμία αναφορά στην Washington Post ή στους New York Times, αλλά δεν αναφέρεται ούτε και στα έγγραφα του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν ή στην αυτοβιογραφία του υπουργού Εξωτερικών Τζορτζ Σουλτς.

Οι γερουσιαστές που στήριξαν αυτή την τροπολογία πίστευαν ότι θα έδινε ώθηση στη διπλωματία, πείθοντας τόσο τους Έλληνες όσο και τους Τούρκους ότι δεν υπήρχε στρατιωτική λύση. Στην πραγματικότητα, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα: επειδή η Τουρκία έχει περισσότερους στρατιώτες από ό,τι η Γαλλία και η Γερμανία μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν τη ροή όπλων προς την Τουρκία, μεγάλο μέρος των οποίων διοχετευόταν προς την Κύπρο από τις διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις. Καθώς η Τουρκία έχτιζε τη δική της εγχώρια στρατιωτική βιομηχανία, η Αγκυρα αύξησε ακόμη περισσότερο τις στρατιωτικές μεταφορές στην κατεχόμενη από την Τουρκία βόρεια Κύπρο.

“Ο Τούρκος δικτάτορας αποκήρυξε την Συνθήκη της Λωζάνης”

Υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία έγινε όλο και πιο επιθετική. Ενώ κάποτε είχε υπό την κατοχή της μόνο την Κύπρο, ο Τούρκος δικτάτορας έχει στείλει τουρκικές δυνάμεις τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, όπου καταλαμβάνει και κάνει εθνοκάθαρση σε περιοχές, απειλεί ελληνικά νησιά, συμμετέχει στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και διεκδικεί ακόμη και τμήματα της Βουλγαρίας.

Ενώ ο Ερντογάν έχει αποκηρύξει δημοσίως τη Συνθήκη της Λωζάννης εδώ και κάποια χρόνια, πρόσφατα πήγε την απόρριψη των διεθνών κανόνων σε άλλο επίπεδο. Μιλώντας στη βιβλιοθήκη του προεδρικού μεγάρου στις 19 Μαΐου 2021 σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος νεαρών Τούρκων, ο Ερντογάν δήλωσε:

«Για εμάς η Τουρκία δεν αποτελείται από 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, για εμάς η Τουρκία είναι παντού». Συνέχισε ανακοινώνοντας ότι στις 20 Ιουλίου θα επισκεφθεί τη βόρεια Κύπρο. «Τα μηνύματα που θα δώσουμε από τη βόρεια Κύπρο δεν αφορούν μόνο το νησί, αλλά ολόκληρο τον κόσμο», προειδοποίησε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι απειλές του Ερντογάν είναι πραγματικές. Δεν πρέπει να κάνουν το λάθος που έκαναν πριν από τρεις δεκαετίες, όταν αγνόησαν ως ρητορική υπερβολή τις δηλώσεις του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν ότι το Κουβέιτ ήταν η δέκατη ένατη επαρχία του Ιράκ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πρόσφατες απειλές του δεν είναι ρητορική πομφόλυγα, αλλά ουσιαστικές.

Ο Ερντογάν και άλλοι κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν καυχηθεί ανοιχτά για τη μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών –επιτήρησης αρχικά και στη συνέχεια επίθεσης– στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, το οποίο ο τουρκικός στρατός έχει πλέον μετονομάσει σε αεροπορική βάση Geçitkale.

Η τουρκική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κύπρο απειλεί όχι μόνο τα μη κατεχόμενα τμήματα της Κύπρου, αλλά και ολόκληρη την περιοχή – από την Κρήτη μέχρι το Ισραήλ και από την Αθήνα μέχρι την Αίγυπτο.

Η δημιουργία βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κύπρο από την Τουρκία καθιστά επιτακτική την ανάγκη να τερματίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι στρατιωτικός: Η μερική άρση του εμπάργκο από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τον Σεπτέμβριο του 2020 ήταν περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική. Η Κύπρος έλαβε ίσως κάτι παραπάνω από αλεξίσφαιρα γιλέκα, λόγω της αντίστασης των διπλωματών καριέρας και του λόμπι της Τουρκίας στο ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η τοποθέτηση μη επανδρωμένων επιθετικών αεροσκαφών Bayraktar-TB2 από τον Ερντογάν επιβάλλει τη μεταφορά στην Κύπρο τεχνολογίας για την αντιμετώπιση αυτών των αεροσκαφών.

Patriot στην Κύπρο

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει συστοιχίες πυραύλων Patriot, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει στο παρελθόν τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Σαουδική Αραβία. Το Πεντάγωνο θα πρέπει επίσης να επισπεύσει την κατασκευή συσκευών παρεμβολής ικανών να τυφλώνουν, αν όχι να καταρρίπτουν, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Μάλιστα, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Η Κύπρος προς το παρόν δεν διαθέτει δική της πολεμική αεροπορία παρά μόνο μια μικρή εθελοντική δύναμη. Για να το διορθώσουν αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να θέσουν ως στρατηγική προτεραιότητα την ανάπτυξη των δυνατοτήτων νέων κυπριακών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε σημείο που η Κύπρος να έχει ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας.

Ο δεύτερος λόγος για την άρση του εμπάργκο είναι διπλωματικός. Δεν θα πρέπει πλέον οι Βρυξέλλες ή η Ουάσιγκτον να περιμένουν από τη Λευκωσία να κάνει παραχωρήσεις στην Αγκυρα. Κάτι τέτοιο επιβραβεύει μόνο την τουρκική επιθετικότητα. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να πεισθεί ο Ερντογάν να σταματήσει να καταστρατηγεί το status quo είναι να του αποδείξουν ότι κάθε φορά που ενεργεί μονομερώς, η στρατηγική θέση της Τουρκίας θα υποβαθμίζεται.

Την 1η Ιουνίου 2021 ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν συνομίλησε με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Ενώ η υπόσχεση του Μπλίνκεν για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και «προώθηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι ευπρόσδεκτη, τα λόγια από μόνα τους δεν θα αντιμετωπίσουν τα τουρκικά μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη. Είναι καιρός οι Ηνωμένες Πολιτείες να τερματίσουν το μονομερές εμπάργκο όπλων.

Tags
Back to top button