Αυτό που αναμένονταν συνέβη χθες στο Eurogroup. Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν σε νέα μέτρα, τα οποία μάλιστα θα προ-νομοθετηθούν. Από το Μέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζουν γιατί οι δανειστές έκαναν αποδεκτό το αίτημα της για ένα καλό περιτύλιγμα με το οποίο θα σερβίρουν τη μείωση του αφορολόγητου, τις νέες μειώσεις των συντάξεων και βεβαίως τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2019.
Ποιο είναι αυτό το αμπαλάζ; Στο Eurogroup αποφασίστηκε πώς αν τα πρωτογενή πλεονάσματα που επιτυγχάνονται μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, το 2018, είναι μεγαλύτερα από το 3,5% τότε τα χρήματα θα επιστρέφονται στους Έλληνες πολίτες είτε μέσω της μείωσης του ΦΠΑ, είτε της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή άλλων φόρων.
Δηλαδή αυτό που προέκυψε από τις χθεσινές συνομιλίες στο Eurogroup είναι πώς η κυβέρνηση υποχρεούται να λάβει νέα μέτρα εδώ και τώρα και για τις ελαφρύνσεις που μπορεί να υπάρξουν… βλέπουμε. Σε καμία περίπτωση ωστόσο μέχρι στιγμής οι δανειστές δεν μιλούν για συμφωνία. Αυτό που συμφωνήθηκε, όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις την επόμενη εβδομάδα.
Στις διαπραγματεύσεις θα τεθεί το θέμα του ασφαλιστικού, το οποίο είναι «καυτό» ζήτημα για όλες τις κυβερνήσεις και εξαιρετικά δύσκολο να επιλυθεί. Οι δανειστές είναι δεδομένο πώς θα ζητήσουν επώδυνες αλλαγές και εκεί μπορεί να σταματήσουν όλα τα πανηγύρια του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup.
Πιο αναλυτικά ωστόσο αναφέρουμε πώς η κυβέρνηση μπορεί να εκφράζει την ικανοποίηση της αλλά επί της ουσίας δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα ύψους 2,6 έως 3,6 δισ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα θα προβλέπεται ότι, εάν υπάρξει υπέρβαση του στόχου του 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά το τρέχον μνημόνιο, τότε θα μπορεί να επιστραφεί το αντίστοιχο ποσό με διάφορα θετικά μέτρα.
Ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι «η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ευρώ περισσότερη λιτότητα»», αλλά μάλλον ξεχνάει τη δέσμευση που είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πώς δεν πρόκειται να νομοθετηθεί κανένα μέτρο και μάλιστα προκαταβολικά.
Έσπευσε να πει πώς «δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων (σ.σ. δεν μας λέει όμως τι είδους μεταρρυθμίσεις όταν τα μέτρα βαπτίζονται απ’ όλους μεταρρυθμίσεις) που θα εφαρμοστούν από αρχές του 2019, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο».
Αυτά πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με τη θεωρία της, ότι, επειδή ο συμφωνημένος στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί χωρίς τα όποια επιπλέον μέτρα -καθώς θεωρεί ότι επαρκεί για τον στόχο αυτό η επιστροφή στην ανάπτυξη-, τότε όσα χρήματα φέρουν τα νέα μέτρα, θα επιστραφούν εξ ολοκλήρου στην ελληνική κοινωνία. «Δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας. Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019» διατείνονται κυβερνητικές πηγές.
Πρόκειται για πολιτική απάτη. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει προ-νομοθέτηση μέτρων, που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018, ενώ τα «αντισταθμιστικά» θα εφαρμοστούν, εφόσον επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος, ένα χρόνο αργότερα κάθε φορά. Ζήσε μαύρε γάιδαρε δηλαδή… Πρώτα η κυβέρνηση στέλνει τους Έλληνες να περάσουν από το ταμείο και μετά ίσως τους επιστρέψει κανένα επίδομα, όπως αυτό παραμονές των Χριστουγέννων.
Μάλιστα το αν και πώς θα καθοριστούν τα «αντισταθμιστικά» μέτρα θα καθοριστεί μετά από συζητήσεις της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια. Έτσι κι αλλιώς, πρέπει να συμφωνηθούν μία σειρά νομοθετημάτων, που προβλέπονται στη β’ αξιολόγηση, συν όλα τα νέα μέτρα που τέθηκαν στο τραπέζι, ώστε να διαμορφωθεί μία συνολική λύση, που να μπορεί να παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη χωρίς τον κίνδυνο πολιτικών αναταράξεων.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει νέα μέτρα με την υποσχετική πώς θα δοθούν ανταλλάγματα. Αυτό θυμίζει τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία πήραν πίσω οι δανειστές όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει στους χαμηλοσυνταξιούχους το επίδομα παραμονές των Χριστουγέννων και τα επανέφερε αφού η κυβέρνηση δήλωσε μετάνοια. Ακόμη και σήμερα ωστόσο τίποτα απ’ αυτά δεν έχει προχωρήσει.
Η όλη δε κατάσταση δεν εξασφαλίζει στην κυβέρνηση πώς θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αφού είναι δεδομένο πως η συμφωνία μετατέθηκε για τις 20 Μαρτίου, στο επόμενο Eurogroup ή τον Απρίλιο. Εκεί είναι και το τέλος του χρόνου. Αν μέχρι το τέλος Απριλίου δεν έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα η κυβέρνηση χάνει το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης που θέλει πάση θυσία.