Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η χρυσή ευκαιρία της Ρωσίας: Μετωπική Τουρκίας-ΗΠΑ- Xάρτες με 30 αμερικανικές βάσεις στην ΒΑ Συρία - Νέο "Stop" από Ουάσινγκτον

Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας

Η Ρωσία έχει την δυνατότητα αν ανάψει “πράσινο φως”, η Τουρκία να κινηθεί ακόμη και εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στην ΒΑ Συρία. Είναι η “χρυσή ευκαιρία” της Μόσχας να τελειώσει οριστικά τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ διαβλέποντας τον κίνδυνο σύγκρουσης στο συριακό έδαφος απηύθυναν νέα προειδοποίηση, την τέταρτη στο σύνολο, στην Τουρκία απαιτώντας να μην ξεκινήσει καμία νέα στρατιωτική επιχείρηση στην ΒΑ Συρία.

Στο State Department απάντησε ο ίδιος ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ο οποίος με σκληρό ύφος ζήτησε να μην τολμήσει “κανείς να εμποδίσει την επιχείρηση που θα ξεκινήσει”.

Οι Τούρκοι δημοσίευσαν χάρτες και στοιχεία με 30 αμερικανικές βάσεις στην ΒΑ Συρία, προκειμένου να δείξουν ότι “υφίσταται αμερικανικό σχέδιο δημιουργίας κουρδικού κράτους”. Οι Τούρκοι σημειώνουν μάλιστα πως “οι ΗΠΑ ελέγχουν όλες τις πετρελαιοπηγές της ΒΑ Συρίας”, απαραίτητο στοιχείο για το νέο κράτος.

Σημειώνεται πως οι Αμερικανοί ενισχύουν τις δυνάμεις τους και τις δυνάμεις των Κούρδων στην ΒΑ Συρία.

Διαβάστε επίσης

Τέταρτη προειδοποίηση ΗΠΑ

Το State Department τόνισε ξανά ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε οποιαδήποτε νέα τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από την Τουρκία να «τηρήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Οκτωβρίου του 2019» και να μην «αυξήσει τις εντάσεις πέρα ​​από τις υπάρχουσες γραμμές κατάπαυσης του πυρός».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις προειδοποίησε την Τουρκία να μην επιτεθεί στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων (SDF) στη βορειοανατολική Συρία.

Ερωτηθείς για τις τελευταίες απειλές του Ερντογάν, ο Πράις σημείωσε τις προηγούμενες δηλώσεις του.

«Έχω δηλώσει προηγουμένως ότι αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2019, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να σταματήσει τις επιθετικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία», είπε ο Πράις.

«Έχουμε τονίσει ότι παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για τις συζητήσεις για πιθανή αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στη βόρεια Συρία», είπε ο Πράις, «και ειδικότερα για τον πιθανό αντίκτυπό της στον άμαχο πληθυσμό εκεί».

«Συνεχίσαμε να ζητάμε τη διατήρηση των υφιστάμενων γραμμών κατάπαυσης του πυρός», πρόσθεσε, και «θα καταδικάζαμε οποιαδήποτε κλιμάκωση πέρα ​​από αυτές τις γραμμές».

«Οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση πέρα ​​από αυτές τις υπάρχουσες γραμμές κατάπαυσης του πυρός θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα δαπανηρή οπισθοδρόμηση (αποτυχία)», συνέχισε ο Πράις, «στις συλλογικές μας προσπάθειες για την αντιμετώπιση του Daesh» και «στις προσπάθειές μας να προωθήσουμε την πολιτική σταθερότητα στη Συρία».

Χ.Ακάρ: «Μην εμποδίσετε την επιχείρηση – Είμαστε αποφασισμένοι»

Πριν λίγο, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας εξαπέλυσε απειλές κυρίως προς τις ΗΠΑ.

“Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να εμποδίσει την Τουρκία να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Συρίας για να εξασφαλίσει τα σύνορά της” δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Λειτουργούμε ανοιχτοί, διαφανείς και συμμορφούμενοι με το διεθνές δίκαιο όσο το δυνατόν περισσότερο σε όλες τις δραστηριότητές μας.

Λέμε ότι θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια των συνόρων και των πολιτών μας. Δεν θέλουμε κανένα σχηματισμό στα σύνορά μας που να απειλεί την ασφάλεια των πολιτών μας. Στην πραγματικότητα, καταστρέφουμε «διαδρόμους τρομοκρατίας» από το 2016. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τέτοιο σχηματισμό εκεί από εδώ και πέρα», είπε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σώσει το τουρκικό έθνος από την τρομοκρατία.

«Είμαστε αποφασισμένοι και είμαστε ικανοί για αυτό», τόνισε.

«Ας μην έρθει κανείς μπροστά μας σε αυτό το θέμα, μην προσπαθήσετε να μας εμποδίσετε. Ο μόνος μας στόχος είναι οι τρομοκράτες.

Πάντα λέμε ότι σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα και τα δικαιώματα κυριαρχίας όλων των γειτόνων μας, ιδιαίτερα του Ιράκ και της Συρίας. Δεν έχουμε μάτια στη γη κανενός. Οι δραστηριότητές μας είναι καθαρά για την ασφάλεια των συνόρων και των πολιτών μας «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι στην υπηρεσία του έθνους τους, στην υπηρεσία του λαού τους.

 Όπου κι αν είναι ο τρομοκράτης, εκεί είναι ο στόχος», είπε ο Ακάρ, «Θα σώσουμε το έθνος μας από αυτή τη μάστιγα της τρομοκρατίας που έχει πολιορκεί για 40 χρόνια.

«Ο μόνος μας στόχος είναι οι τρομοκράτες. Κούρδοι και Άραβες είναι αδέρφια μας. Είναι προφανές ότι λάβαμε κάθε προφύλαξη για να μην βλάψουμε τους πολίτες και το περιβάλλον, τόσο κατά τη φάση του σχεδιασμού όσο και κατά τη φάση της εκτέλεσης. Όλοι γνωρίζουν ότι είμαστε πιο ευαίσθητοι από κάθε άλλο στρατό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, ο Ακάρ είπε:

«Ό,τι είναι απαραίτητο θα γίνει όταν έρθει η ώρα, όταν αρμόζει».

“30 Αμερικανικές βάσεις στην Συρία”

Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στις αμερικανικές βάσεις στην ΒΑ Συρία. Όπως αποκαλύπτουν, ο αριθμός τους αγγίζει τις 30!

Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

“Καθώς η αντίστροφη μέτρηση συνεχίζεται για τη νέα επιχείρηση στη Συρία, την πέμπτη κατά σειρά, οι αμερικανικές βάσεις στη χώρα έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης.

Ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος έπρεπε να εκκενώσει ορισμένες από τις βάσεις του στα τουρκικά σύνορα πριν από την Επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” τον Οκτώβριο του 2019, μετεγκαταστάθηκε σε ορισμένες από αυτές τις βάσεις.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Φυλών της Συρίας, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 28 βάσεις, μεγάλες και μικρές, όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα.

Περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί σε αυτές τις βάσεις για την εκπαίδευση του PKK/YPG και με το πρόσχημα της αποτροπής της επανεμφάνισης του DAESH.

“Το τρίγωνο Χασάκα – Ράκκα – Ντειρ Έζζορ”

Χρησιμοποιώντας την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG, ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος έχει καταλάβει το ένα τρίτο της Συρίας, δημιούργησε μεγάλο αριθμό βάσεων, με επίκεντρο το τρίγωνο Χασάκα-Ράκκα-Ντειρ Έζζορ.

Το Πεντάγωνο, έχει κατασκευάσει μια νέα βάση στην περιοχή Qamishli απέναντι από το Nusaybin, έχει επίσης μια μεγάλη βάση στην πόλη Tel Temr, στο νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής επιχειρήσεων της “Πηγής Ειρήνης”.

Οι ΗΠΑ επέλεξαν τη Χασάκα ως βάση τους στη βορειοανατολική Συρία. Η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG έχει επίσης στρατόπεδα εκπαίδευσης εδώ.

Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε 5 διαφορετικά σημεία στη Χασάκα και έχουν 4 βάσεις στο Deir ez-Zor και 5 βάσεις στη Raqqa.

“Ελέγχουν τα κοιτάσματα πετρελαίου”

Επιπλέον, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πολλά σημεία παρατήρησης στα τουρκικά σύνορα, σε 5 οικισμούς στο Ayn al-Arab και σε 3 οικισμούς στη Manbij.

Πριν από την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης τον Οκτώβριο του 2019, 16 από αυτές τις βάσεις και θέσεις παρατήρησης εκκενώθηκαν. Με τη διακοπή της επιχείρησης οι Αμερικανοί επέστρεψαν σε 6 από αυτές τις βάσεις.

Ειδικά στο Sirrin, που βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο Μ4 νότια του Ayn al-Arab (Κομπάνι), η αμερικανική οχύρωση αυξήθηκε. Η Ουάσιγκτον, η οποία δημιούργησε νέες περιοχές εκπαίδευσης για το PKK/YPG στη Ράκκα, δημιούργησε επίσης σημεία παρατήρησης και περιπολίας γύρω από τα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή Deir ez-Zor. (Αυτή ήταν η βάση στο Ayn al-Arab πριν από την εκκένωση του αμερικανικού στρατού.)

Το κοίτασμα πετρελαίου Omer, το κοίτασμα φυσικού αερίου Koniko, τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου Cifre και Tenek είναι τα σημεία που βρίσκονται οι Αμερικανοί στο Deir ez-Zor.

Το Manbij, ένα από τα σημεία-στόχοι της νέας επιχείρησης της Τουρκίας, ήταν μεταξύ των σημείων όπου βρισκόταν ο αμερικανικός στρατός.

Αμερικανοί αξιωματικοί που εκπαιδεύουν τρομοκράτες του PKK/YPG εθεάθησαν να παρακολουθούν τη συνοριακή γραμμή υπό τον έλεγχο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα νότια σύνορα της περιοχής Επιχείρησης Ασπίδας του Ευφράτη. Ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος έφυγε από τη Manbij με την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, δεν επέστρεψε ποτέ στην περιοχή αυτή.

Οι Αμερικανοί δεν επέστρεψαν ούτε στη βάση στη συνοριακή πόλη Ayn al-Arab. Ο ρωσικός στρατός είχε εγκατασταθεί στα σημεία που εκκενώθηκαν από τους Αμερικανούς τόσο στο Manbij όσο και στο Ayn al-Arab. Με τον πόλεμο της Ουκρανίας που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, οι Ρώσοι προσπάθησαν επίσης να μειώσουν την παρουσία τους στη Συρία.

Από την αρχή του συριακού πολέμου, οι ΗΠΑ δεν έχουν εκκενώσει ποτέ τη βάση Al-Tanf , που βρίσκεται στη νότια έρημο Χομς. Λέγεται ότι μερικές φορές οι αντιφρονούντες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και μερικές φορές μέλη του DAESH εκπαιδεύονταν εδώ.

Το στρατηγικό τρίγωνο της Al-Tanf

Στο στρατηγικό σημείο Al-Tanf, στο τρίγωνο των συνόρων Ιορδανίας-Ιράκ-Συρίας, οι Αμερικανοί έχουν ένα μεγάλο στρατόπεδο εκπαίδευσης.

Ενώ η Ρωσία και ο αμερικανικός στρατός συναντώνται συχνά κατά τη διάρκεια περιπολιών στη συριακή πλευρά της γραμμής Mardin-Cizre στην Τουρκία, υπάρχουν βάσεις τόσο της Συρίας, της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ στο Kamışlı στην άλλη πλευρά του Nusaybin.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική στο Tel Rıfat και στο Manbij, το οποίο σχεδιάζεται να εκκαθαριστεί με την 5η μεγάλη επιχείρηση των τουρκικών ΕΔ. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία έχουν στρατιωτική παρουσία σε αυτές τις δύο περιοχές.

Οι Αμερικανοί οχύρωσαν το νότιο τμήμα του Rasulayn, το ανατολικό άκρο της ζώνης της Επιχείρησης Πηγής Ειρήνης, τους τελευταίους μήνες και έστειλαν επιπλέον στρατεύματα στο Tel Temr.

Υπήρχε ο ισχυρισμός ότι ένα παλιό κτίριο γυμνασίου στο Tel Temr θα χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενήσει Αμερικανούς στρατιώτες.

Μαζί με το Τελ Ριφάτ και τη Μάνμπιτζ, η πόλη Τελ Τεμρ στα νότια του Ρασουλάιν αναμένεται να καθαριστεί από την τρομοκρατία τις επόμενες ημέρες” καταλήγουν οι Τούρκοι

Δείτε βίντεο και εικόνες: Ενισχύονται οι αμερικανικές δυνάμεις στην ΒΑ Συρία

Δείτε εικόνες

 

 

Tags
Back to top button