Από το πρωί χθες που ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ βλέπουμε πολλές περιπτώσεις μαθητών που άγγιξαν το απόλυτο και πέτυχαν στη σχολή που ήθελαν. Είναι ένα ευτυχές γεγονός, αφού η «πληγωμένη» από την πολιτική λιτότητας Ελλάδα εξακολουθεί να έχει λαμπρά μυαλά και να βγάζει εξαιρετικούς επιστήμονες (το ερώτημα βέβαια είναι πόσοι απ’ αυτούς θα μείνουν στη χώρα, αλλά δεν είναι της παρούσης).
Υπάρχει όμως ένα άλλο στοιχείο, που λογικό είναι να μην αναδείχθηκε χθες ιδιαίτερα, αλλά πρέπει ασφαλώς να τονισθεί και αυτό αφορά στην κατάντια της Παιδείας. Την Παιδεία με την οποία συνεχίζει να κάνει παιχνίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου πότε αφήνοντας να εννοηθεί πώς τελικά θα καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις και πότε να τα μαζεύει αδιαφορώντας για τους μαθητές και το μέλλον του τόπου.
Ποιο είναι το στοιχείο που δείχνει την κατάντια του εκπαιδευτικού συστήματος; Το ότι μαθητές με γενικό βαθμό 4 (4.000 μόρια) μπήκαν σε ΑΕΙ και με με λιγότερο από 3 (2.956 μόρια) σε ΤΕΙ. Αν είναι ποτέ δυνατόν. Μαθητές που ιδρώνουν στα θρανία και να πετυχαίνουν βαθμούς πάνω από 19 ή μεγαλύτερους από 18 να θεωρούνται σπουδαστές, όπως αυτοί που παρέδωσαν σχεδόν «λευκή» κόλλα χαρτί.
Είναι ένα ακόμη από τα επιτεύγματα του Γιώργου Παπανδρέου. Του πρωθυπουργού της καταστροφής που έβαλε τη χώρα στα μνημόνια παίζοντας το παιχνίδι του ΔΝΤ και υποθήκευσε το μέλλον ενός λαούς και μίας χώρας. Επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου, του εκσυγχρονιστικού μπλόκ του Σημίτη, ενός άλλου πρωθυπουργού που φέρει εγκληματικές ευθύνες για τα δεινά της χώρας, καταργήθηκε η βάση του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Είχε θεσπιστεί επί Μαριέττας Γιαννάκου στο υπουργείο Παιδείας το 2006, αλλά τότε έπεσαν όλοι να την «φάνε» γιατί προσπάθησε να κάνει μεταρρύθμιση στην Παιδεία και έσπασε κατεστημένα. Με τα λάθη της βεβαίως και αυτή. Η βάση του 10 ωστόσο ήταν ένα σωστό μέτρο για να ξεκαθαρίζει η ήρα από το σιτάρι. Οι μαθητές που μπορούν να προχωρήσουν στις σπουδές τους και απ’ όσους απλά ήθελαν να το παίζουν τουρίστες.
Σήμερα λοιπόν, το 2017, που το επίπεδο έχει ανέβει πάρα πολύ, με μαθητές να γράφουν μία ανάσα κάτω από το 20, υπάρχουν άλλοι που μπαίνουν στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ με βαθμούς κάτω του 4. Απίστευτο και όμως αληθινό. Και για να είμαστε σωστοί δεν φταίνε οι μαθητές αλλά το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας πού όλο αλλάζει και ολοένα και πιο χειρότερο γίνεται. Απλά γιατί αντιγράφονται συστήματα που δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής στην Ελλάδα.
Μια λοιπόν μικρή ανασκόπηση δείχνει την κατάντια στην Παιδεία. Παρατηρήθηκε άνοδος στις βάσεις των περιφερειακών Ιδρυμάτων σε σχέση με τις σχολές των κεντρικών (π.χ. Νομική Θεσσαλονίκης σημείωσε αύξηση σε σχέση με την Αθήνα), αλλά και η ανιούσα στις βάσεις πολλών Τεχνολογικών Ιδρυμάτων σε σχέση με την εμφανή πτώση τμημάτων «αίγλης» σε πληθώρα ΑΕΙ.
Στα φετινά αποτελέσματα καταγράφηκε βουτιά σε Πολυτεχνικά και Οικονομικά τμήματα, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών επιδόσεων σε μαθηματικά κατεύθυνσης, στροφή των υποψηφίων στα παιδαγωγικά, υπερδιαπλασιασμός της ζήτησης και άρα, θεαματική άνοδος στο σύνολο των σχολών του 4ου επιστημονικού πεδίου, άνοδος στα μόρια εισαγωγής σε τμήματα χημείας ανά την Ελλάδα (οι υποψήφιοι φέτος εισάγονται εκεί από δύο διαφορετικά Πεδία), διατήρηση της αίγλης των τμημάτων πληροφορικής, αλλά και στατιστικής, αλλά και δραματική πτώση σε τμήματα του ΟΠΑ όπως εκείνα της οικονομικής επιστήμης, της λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, αλλά και το τμήμα μάρκετινγκ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ πριν από δύο χρόνια, οι υποψήφιοι σπούδαζαν εκεί με μέσο όρο 16 ή και 17, οι βάσεις εισαγωγής φέτος, διαμορφώνονται στο 14 και 15. Την ίδια στιγμή, μόλις δύο σχολές κατάφεραν να παραμείνουν αμετάβλητες σε σχέση με το 2016. Η Βιολογία Αθήνας με 18.335 μόρια και τα ΤΕΦΑΑ Αθήνας με βάση 17.793.
Ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΑΕΙ σημειώνεται στο ΑΠΘ και το τμήμα ιταλικής γλώσσας και φιλολογίας με 4.006 μόρια, εν συνεχεία στην ισπανική φιλολογία με 5.600 μόρια, στη γαλλική φιλολογία του ΑΠΘ με 6.596 μόρια, ενώ και η γεωγραφία του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 7.157 μόρια, αν και ελαφρώς αυξημένη από το 2016 (από 5.941 μόρια).
Ταυτόχρονα, ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΤΕΙ παρατηρείται στη Διοίκηση Επιχειρήσεων της με 2.956 μόρια, ενώ ο περσινός χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΤΕΙ ήταν 1.560 και συγκεκριμένα, στο τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού στο ΤΕΙ δυτικής Μακεδονίας. Στο ΤΕΙ Ηπείρου και στο Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα, ο τελευταίος εισάγεται με γενικό βαθμό που φτάνει μόλις στο 3,5.
…Εξαιρετικό σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων. Κουτσοί, στραβοί στο πανεπιστήμιο! Είναι προφανές πώς χρειάζεται βελτιώσεις, αλλά με πρόγραμμα και μέθοδο. Όχι άναρχα και σχέδιο του ποδαριού που επιχειρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να βάλει και αυτή το λιθαράκι της στην ατέρμονη μεταρρύθμιση της Παιδείας που αντί να βελτιώνει καταστρέφει.