Τέσσερις φρεγάτες τύπου FREMM με πλήρεις δυνατότητες (αεράμυνα περιοχής, ανθυποβρυχιακός πόλεμος), ακριβώς όπως οι οκτώ που αποτελούν αυτή τη στιγμή την αιχμή του δόρατος του ιταλικού Ναυτικού προσφέρει η Ιταλία στην Ελλάδα.
Oι ιταλικές FREMM δεν είναι εξοπλισμένες με το πυραυλικό σύστημα cruise Naval με ακτίνα δράσης 1.000 χλμ και το οποίο κάνει την κρίσιμη διαφορά μεταξύ όλων των υποψήφιων πλοίων και των γαλλικών FREMM και (αν εν τέλει το κόστος ανασχεδίασης των βελτιώσεων επιτρέψει την τοποθέτηση των Scalp Naval) έχουν ραντάρ SCALP Naval.
Να σημειώσουμε πως οι Fremm είναι κοινό γαλλο-ιταλικό ναυπηγικό σχέδιο και πρόσφατα πουλήθηκαν από την Ιταλία στην Αίγυπτο 2 φρεγάτες FREMM μεταχειρισμένες.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η ιταλική πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει και για την παροχή δύο πλοίων ενδιάμεσης λύσης, ωστόσο λεπτομέρειες θα συζητηθούν όταν θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες σχετικές επαφές.
Φαίνεται ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει και για την παροχή δύο FREMM ή και δύο παλαιότερου τύπου φρεγατών, τύπου Maestrale. Οι συζητήσεις αυτές θα διαρκέσουν βεβαίως κάποιο καιρό ακόμα, έως ότου η Αθήνα καταλήξει ποια φρεγάτα θα αποτελέσει το βασικό πλοίο του Π.Ν. για τα επόμενα πολλά χρόνια.
Η σχεδίαση FREMM της Fincantieri είναι ήδη αρκετά επιτυχημένη, καθώς αποτελεί και το πλοίο αναφοράς για τον νέο τύπο αμερικανικών φρεγατών FFGX. Ιταλικές FREMM προμηθεύτηκε πρόσφατα και το αιγυπτιακό Ναυτικό. Η είσοδος των Ιταλών στη λίστα των ενδιαφερομένων για την προώθηση φρεγατών, μάλιστα με μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική πρόταση, υποδηλώνει ότι η πρόθεση της Αθήνας να «ανοίξει» το πεδίο των προσφορών, προκειμένου να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, αποδίδει καρπούς.
Η συνεργασία της Αθήνας με ιταλικές εταιρείες θα αυξηθεί εκ των πραγμάτων, καθώς, για παράδειγμα, τα δέκα αεριωθούμενα που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάδειξη της Καλαμάτας σε Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης είναι τα M-346 της Leonardo.