Η Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανία αποφάσισε να επιταχύνει τον επαναπατρισμό των αποθεμάτων της χρυσού από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της.
Τα αποθέματα 3.378 τόνων χρυσού και αξίας 120 δισ. ευρώ είχαν σταλεί για φύλαξη σε ασφαλή καταφύγια στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου, μακριά από το βεληνεκές της Μόσχας, αποτελώντας το σύμβολο της γερμανικής οικονομικής ανόδου και τον φύλακα της σταθερότητάς της.
Με την Ευρώπη, όμως, να σκοντάφτει από κρίση σε κρίση, το γερμανικό κοινό ανησυχούσε για τη διατήρηση του χρυσού στο εξωτερικό. Ορισμένοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο μπορεί να χρειασθούν για να στηρίξουν ένα νέο γερμανικό μάρκο, εάν διαλυθεί η Ευρωζώνη.
Έχοντας μεταφέρει ήδη 583 τόνους χρυσού από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, η Μπούντεσμπανκ σχεδιάζει να φέρει στη Φρανκφούρτη τα μισά αποθέματά της έως το τέλος του 2017, πολύ πριν από το 2020, όπως προβλεπόταν, με τα υπόλοιπα να παραμένουν στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας.
«Έχουμε πολλές συζητήσεις για τον (αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ) Τραμπ, όσον αφορά τις συνέπειες στη νομισματική πολιτική, τα μακροοικονομικά, κλπ, αλλά εμπιστευόμαστε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μπούντεσμπανκ, Καρλ – Λούντβιχ Τίλε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, προσθέτοντας: «Ο Τραμπ δεν προκάλεσε συζήτηση για τον χώρο αποθήκευσης στις ΗΠΑ».
Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, το 98% του γερμανικού χρυσού φυλάχθηκε στο εξωτερικό. Με την ολοκλήρωση της μεταφοράς του, η Μπούντεσμπανκ θα διατηρεί 1.236 τόνους στη Νέα Υόρκη, 432 τόνους στο Λονδίνο και τους υπόλοιπους στη Φρανκφούρτη. Η τρέχουσα μεταφορά αφορά 300 τόνους από τη Νέα Υόρκη και 374 τόνους από το Παρίσι.