Η Γερμανία παραβλέπει την ιστορία και ανοίγει συνεχώς μέτωπα με δυνάμεις οι οποίες την έχουν τιμωρήσει στο παρελθόν. Τα βάζει με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, απειλεί την Βρετανία της Τερέζα Μέι που είναι εξουσιοδοτημένη να οδηγήσει τη χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως βρίσκεται σε «πόλεμο» με την Ρωσία.
Εκείνο όμως που είναι πιο σημαντικό, είναι πώς οι τρεις αυτές ισχυρές παγκόσμιες δυνάμεις αν ενωθούν τότε μπορούν να διαλύσουν τη Γερμανία και οι οικονομικές θεωρίες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα είναι άχρηστες. Το Βερολίνο την έχει «ψωνίσει» και όπως η ιστορία έχει αποδείξει ουδέποτε είχε στρατηγική.
Ακόμη και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις με την πολιτική και την τακτική της. Ως πότε θα ανέχονται τον κ. Σόιμπλε και την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να τους κουνούν το δάχτυλο; Και δεν μιλάμε για την Ελλάδα ή για την Πορτογαλία, αλλά για την Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία που είναι ισχυρές χώρες.
Πριν καν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ η Γερμανία με θράσος άσκησε κριτική και έριξε τις γέφυρες με τον νέο Πρόεδρο. Τώρα επιχειρεί να τις χτίσει, αλλά φαίνεται πώς είναι αργά. Ο κ. Τραμπ θα θέσει τους δικούς του όρους και βέβαια θα αφήσει ακόμη την κυρία Μέρκελ να επιμένει αρκετά.
Ίσως αυτός ο πανικός εξηγεί και την συμπεριφορά του κ. Σόιμπλε ο οποίος χθες προειδοποίησε την βρετανική κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να μετατρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο σε φορολογικό παράδεισο σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επιχειρήσεις έπειτα από την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμηνύοντας ότι οποιαδήποτε απόπειρα προς αυτή την κατεύθυνση θα «αποτύχει».
Να σημειωθεί πώς ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως η κυβέρνηση της Τερέζας Μέι σκοπεύει να προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις για να παραμείνει η βρετανική οικονομία ανταγωνιστική, καθώς οι διεθνείς τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν κάποιες από τις επιχειρήσεις τους από το Λονδίνο στην ηπειρωτική Ευρώπη, εξαιτίας του φόβου το Ηνωμένο Βασίλειο να απολέσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ ως αποτέλεσμα του Brexit.
Εκείνο όμως που ξεφεύγει του κ. Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε πώς η προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να συγκρατήσει είτε να προσελκύσει επιχειρήσεις με χαμηλή φορολόγηση δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή, είναι πώς η Βρετανία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις ΗΠΑ και μάλιστα αύριο αναμένεται να υπάρξει συνάντηση Τραμπ και Μέι.
Οι δύο χώρες μπορεί να υπογράψουν εμπορικές συμφωνίες και αν ο κ. Σόιμπλε επιδιώκει να αρπάξει από την Βρετανία μέρος των τραπεζικών δραστηριοτήτων τότε θα πρέπει να γνωρίζει πώς η Γερμανία είναι εκτεθειμένη στα θέματα ασφάλειας. Το ΝΑΤΟ ελέγχεται πλήρως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και το Βερολίνο αδυνατεί να υπερασπιστεί την ασφάλεια ακόμη και των συνόρων της, όχι των συμφερόντων της.
Ενδεικτικό είναι πώς ο ρωσικός κολοσσός παραγωγής αερίου Gazprom εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, το Brexit και οι επικείμενες εκλογές στη Γαλλία θα βελτιώσουν τη στάση της Δύσης προς τη Μόσχα.
«Δεν είναι (μόνο) η δική μου άποψη αλλά πολλών άλλων επίσης ότι το πολιτικό περιβάλλον θα βρεθεί σε μία φάση σοβαρής αλλαγής. Με την εκλογή του κ. Τραμπ, με το Brexit, με τις εκλογές στη Γαλλία, με τις εκλογές στη Γερμανία», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αλεξάντερ Μεντβέντεφ στο Reuters στο περιθώριο συνεδρίου στη Βιένη.
«Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών αντανακλούν τη γνώμη των ανθρώπων που δεν είναι ικανοποιημένοι με συγκεκριμένες στάσεις του πολιτικού κατεστημένου», πρόσθεσε, ρίχνοντας την μπηχτή του πώς η Άνγκελα Μέρκελ θα πάρει και αυτή το μήνυμα της στις επικείμενος εκλογές, όπως το πήρε ο Μπάρακ Ομπάμα και η Νέα Τάξη Πραγμάτων με το δημοψήφισμα στην Βρετανία.
Μην ξεχνάμε τις δηλώσεις του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος κάρφωσε τους Σόιμπλε και Μέρκελ λέγοντας πώς «συνέβαλαν αποφασιστικά στην εμβάθυνση της κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2008, στην απομόνωση της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής και στην υψηλή ανεργία εκτός Γερμανίας» για να προσθέσει «κανένας Γερμανός καγκελάριος δεν διακινδύνευσε μια τόσο μεγάλη οικονομική, κοινωνική και πολιτική διάσπαση».