Το πρόβλημα της Ελλάδας έχει γίνει και πρόβλημα για τη Γερμανία εν’ όψει των εκλογών που έχει μπροστά της αλλά η κυβέρνηση ούτε αυτό κατάφερε να εκμεταλλευτεί και συμφωνεί σε νέα μέτρα σε βάρος των Ελλήνων.
Το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια ο Σόιμπλε και η Μέρκελ κουνούν το δάχτυλο στους Ευρωπαϊκούς λαούς έχει προκαλέσει έντονο «αντιγερμανικό» κλίμα στην Ευρώπη, το οποίο βεβαίως εισπράττουν τώρα και οι Γερμανοί πολίτες, ως απόγονοι της χώρας που δημιούργησε τον Χίτλερ και αιματοκύλησε δύο φορές τον πλανήτη.
Πέρασαν πολλά χρόνια από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να ξεχάσουν οι λαοί τις καταστροφές, τις θηριωδίες, τις σφαγές που προκάλεσε το Γ’ Ράιχ, αλλά φαίνεται πώς το δίδυμο που κυβερνά τη Γερμανία, αλλά και επιβάλει την πολιτική του στην Ε.Ε. θυμίζει και πάλι πώς μία ισχυρή Γερμανία μπορεί να επιχειρήσει να καταστρέψει για τρίτη φορά την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο.
Αυτή τη φορά ο πόλεμος είναι οικονομικός. Το Βερολίνο καπέλωσε την Ευρωζώνη και τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να την κάνει άρμα του για να κυριαρχήσει στην Ε.Ε. και στο παγκόσμιο στερέωμα. Αυτή η χώρα ωστόσο δεν είχε ποτέ στρατηγική. Πίστεψε και πιστεύει πώς μπορεί να διατάζει τους λαούς και αυτοί να ακολουθούν.
Φαίνεται πώς αυτή η πρακτική που εφάρμοσαν Μέρκελ και Σόιμπλε φτάνει στο τέλος της. Έχει καταδικαστεί από τους Ευρωπαίους και τώρα καταδικάζεται και από τους Γερμανούς που ανησυχούν πώς το «δίδυμο» μπορεί να είναι εν τέλει καταστροφικό για τη χώρα τους παρά το γεγονός ότι την έχει ισχυροποιήσει οικονομικά.
Το γεγονός ότι το κόμμα των Μέρκελ-Σόιμπλε χάνει ολοένα και περισσότερο την επιρροή τους στους πολίτες και κερδίζει έδαφος ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σούλτς αυτό ακριβώς σημαίνει. Πως δεν θέλουν άλλο οι Γερμανοί το Βερολίνο να στοχοποιείται για χάρη ενός νέου… Χίτλερ, ο οποίος επιδιώκει με οικονομικά μέσα να επιβληθεί.
Και ερχόμαστε τώρα στα της Ελλάδας. «Για να φτάσουμε σε μια (Ευρωπαϊκή) Ένωση ανάληψης ευθύνης (για τα χρέη των χωρών μελών) θα πρέπει να περιορίσουμε το ρίσκο, ο κ. Σουλτς όμως ζητά ευρωομόλογο και μεγαλοθυμία απέναντι στους Έλληνες. Εάν προχωρήσουμε σε κούρεμα χρέους, δεν αλλάζουμε κάτι στη χώρα», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel».
Στην επισήμανση ότι ο υποψήφιος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος έχει στο πλευρό του το ΔΝΤ ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε: «Όχι, ο κ. Σουλτς θέλει να επιβληθούν λιγότερες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, το ΔΝΤ όμως ζητά περισσότερες, Αλλά όταν προκύπτει η εντύπωση ότι υπογράφουμε μια συνθήκη, αλλά πρόκειται μόνο για ένα κομμάτι χαρτί, που σε περίπτωση ανάγκης δεν μπορούμε εφαρμόσουμε, τότε αυτό είναι η καλύτερη τροφή για τους ευρωσκεπτικιστές στη Γερμανία».
Ο κ. Σόιμπλε επέκρινε επίσης τον Μάρτιν Σουλτς ότι στη ρητορική του αναμειγνύει με επιτυχία τον Ομπάμα και τον Τραμπ. «Τον Τραμπ γιατί»; τον ρωτά ο δημοσιογράφος. «Όταν ο Σουλτς φωνάζει στους οπαδούς του, κάντε και πάλι την Ευρώπη μεγάλη, είναι επακριβώς αυτό που λέει ο Τραμπ», απαντά. «Με τον λαϊκιστικό τρόπο με τον οποίο εξορκίζει την υποτιθέμενη ρήξη της κοινωνίας ακολουθεί τη μέθοδο του αμερικανικού προεκλογικού αγώνα».
Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν πώς η Ελλάδα έχει μπει στην προεκλογική ατζέντα της Γερμανίας και ο κ. Σόιμπλε δέχεται επικρίσεις για την πολιτική που άσκησε, ενώ υπάρχουν ακόμη μεγαλύτεροι κίνδυνοι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση και η καγκελάριος Μέρκελ πάει στις κάλπες με ανοιχτό το θέμα της χώρας μας, ή με το ΔΝΤ να απειλεί με έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα.
Μπορεί λοιπόν η Ελλάδα να βιάζεται να κλείσει η αξιολόγηση και ο κ. Τσίπρας να δηλώνει πώς θα συμβεί αυτό μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, αλλά και η Γερμανία θέλει να κλείσει η αξιολόγηση για να μην έχει ένα ακόμη ένα αγκάθι στα πλευρά της. Όμως, όπως είπαμε και στην αρχή ούτε αυτό το θέμα κατάφερε η κυβέρνηση να το χειριστεί προς όφελός της χώρας. Σέρνεται σε μία συνθηκολόγηση που περιλαμβάνει νέα μέτρα.
Ορισμένοι μάλιστα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία «κυβερνητικοί παράγοντες» έρχονται τώρα να δηλώνουν πώς θα υπάρχει πολιτική παρέμβαση από την κ. Μέρκελ και τελικώς θα κλείσει η αξιολόγηση. Μα η κυρία Μέρκελ δεν ήταν αυτή που στην τελευταία της συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο του είχε επισημάνει πώς «δεν ανακατεύεται στις διαπραγματεύσεις;». Ποιόν κοροϊδεύουν;