Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Ελλάδα στο Σαχέλ: Η Αθήνα θέλει να σταματήσει την τουρκική εξάπλωση στην Αφρική

Κύρια θέματα, Αφρική • 20/03/2021 - 7:12
Η Ελλάδα στο Σαχέλ: Η Αθήνα θέλει να σταματήσει την τουρκική εξάπλωση στην Αφρική

Πώς η Άγκυρα διείσδυσε στην «Μαύρη Ήπειρο»

Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

H Ελλάδα έχει αρχίσει να κατανοεί πως γεωστρατηγικά θα πρέπει να κινηθεί σε περιοχές που παλαιότερα δεν θα το θεωρούσε αναγκαίο, όπως το Σαχέλ, για να σταματήσει την επέκταση της τουρκικής επιρροής στην Αφρική.

Σε ποιες χώρες της Αφρικής έχει τουρκική παρουσία

Η Τουρκία έχει ήδη «πατήσει πόδι» σε Σουδάν, Λιβύη και Σομαλία με βάση μάλιστα διμερείς συμφωνίες, ενώ έχει στρατιωτική εμπλοκή ως μέλος του ΝΑΤΟ και σε Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η εξάπλωσή της στην Αφρική της δίνει πρόσβαση σε πρώτες ύλες, διπλωματική υποστήριξη και δυνατότητα δημιουργίας τουρκόφιλων καθεστώτων.

Συν τοις άλλοις η Άγκυρα βρίσκεται κοντά στις πηγές της παράνομης μετανάστευσης που σημαίνει πως μπορεί να την χρησιμοποιεί ως όπλο έναντι της Ελλάδας και της ΕΕ.

Έχουμε ήδη δει πως αποκομίζει οικονομικά οφέλη από αυτό, αποσπώντας εκβιαστικά οικονομικές ενισχύσεις από την ΕΕ και πως καταφέρνει να συγκεντρώσει το συνάλλαγμα που χρειάζεται για να στηρίξει την τουρκική λίρα.

Αυτό που επίσης ανησυχεί την Αθήνα είναι η εύκολη πρόσβαση της Άγκυρας σε ριζοσπαστικές μουσουλμανικές ομάδες όπου υπάρχει ευκολία στρατολόγησης εξτρεμιστικών στοιχείων.

Η Αθήνα βγαίνει από την απομόνωσή της

Στην Αθήνα κατανόησαν πως πρέπει να υπάρξουν άμεσα αντίστοιχες ενέργειες και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει τον αυτοαπομονωτισμό της.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχεστη διεξαχθείσα Σύνοδο Υπουργών του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ (Coalition pour le Sahel), η οποία έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην παρέμβασή του, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός σημείωσε ότι η κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ συνεχίζει να απαιτεί την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, τόσο από ανθρωπιστικής σκοπιάς όσο και από σκοπιάς ασφαλείας.

«Η συνεργασία διεθνών εταίρων με την ομάδα των G5 χωρών του Σαχέλ συμβάλλει στην αντιμετώπιση των πολύπλοκων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή, λόγω του εύθραυστου περιβάλλοντος ασφαλείας», επισήμανε και προσέθεσε ότι «τα αλληλοσυνδεόμενα προβλήματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επιδείνωση της φτώχειας, τη δραστηριοποίηση εγκληματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων και την ενίσχυση των παράνομων μεταναστευτικών ρευμάτων».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι υπό το πρίσμα αυτό η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή, τόσο με το άνοιγμα, πρόσφατα, νέας πρεσβείας στη Σενεγάλη, όσο και με τον ορισμό του πρέσβη της Ελλάδος στο Ντακάρ ως ειδικού εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών για το Σαχέλ.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι έτσι καταδεικνύεται έμπρακτα το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Δυτική Αφρική και τις χώρες του Σαχέλ, με στόχο να συμβάλει ενεργά στη στήριξη των προσπαθειών για ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας του, σε συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς εταίρους.

Αξίζει να δούμε τον χάρτη της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας ανά την υφήλιο.

Tags
Back to top button