Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Ελλάδα «χέρι με χέρι» με τον Ν.Τραμπ: Η μόνη χώρα της ΕΕ που συμμετέχει στις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

Η Ελλάδα πειθάρχησε στις κυρώσεις των ΗΠΑ και έπαψε να προμηθεύεται πετρέλαιο από το Ιράν λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη.

Ο βασικός ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος, τα ΕΛΠΕ, έπαυσαν να κάνουν νέες προμήθειες ιρανικού αργού πετρελαίου, ενώ και το μεγάλο μέρος της παλαιότερης οφειλής που είχε στην κρατική εταιρία του Ιράν, το έχουν αποπληρώσει.

Ολα αυτά ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα και η Ινδία δήλωσαν τις προηγούμενες μέρες, ότι δεν θα επιβάλλουν κυρώσεις - αντίθετα με ότι έκαναν το 2012.

Βέβαια, οι πετρελαϊκές τους εταιρείες θα κινδυνεύσουν να μπλοκαριστούν από τις χρηματοπιστωτικές και πετρελαϊκές αγορές των ΗΠΑ . Οι τράπεζες και οι traders ήδη εμποδίζουν το εμπόριο με το Ιράν επειδή οι επιχειρήσεις τους εκτίθενται στις ΗΠΑ.

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω ανάρτησής του στο Twitter, λίγο μετά την επίσημη επιβολή κυρώσεων εναντίον της ισλαμικής δημοκρατίας δήλωσε ότι «Οι κυρώσεις του Ιράν έχουν επισήμως επιβληθεί. Είναι οι πιο αιχμηρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ και τον Νοέμβριο θα φτάσουν νέα επίπεδα. Όποιος κάνει δουλειές με το Ιράν δεν θα κάνει δουλειές με τις ΗΠΑ. Ζητάω παγκόσμια ειρήνη και τίποτα λιγότερο», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πάντως η ελληνική εμπλοκή στην όλη υπόθεση είναι αρκετά έντονη: Οπως αναφέρει το Platts, το μεγαλύτερο μέρος των ιρανικών εξαγωγών διακινείται μέσω των τάνκερ της κρατικής ιρανικής εταιρείας, όμως τα υπόλοιπα φορτία μεταφέρονται από τέσσερις Έλληνες και Τούρκους πλοιοκτήτες.

Η Ελλάδα εφοδιαζόταν (επίσημα...) πετρέλαιο από Ιράν και Ιράκ στο 22% των αναγκών της χώρας.

Ειδικά με το Ιράν είχε σφυρηλατηθεί «ειδική σχέση» όταν η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο και ειδικά όταν επιβλήθηκαν capital controls, με αποτέλεσμα το Ιράν να είναι η μοναδική χώρα που πουλούσε πετρέλαιο σε χαμηλή τιμή και με μεγάλο χρόνο πίστωσης.

Πλέον, όμως οι συνθήκες άλλαξαν: Η Ελλάδα είναι ο πλέον στενός «ακόλουθος» των ενεργειών των ΗΠΑ στην ΕΕ. Σε σημείο που να ενεργεί υπέρ των ΗΠΑ και κατά της ΕΕ!

Βέβαια αυτό δεν επηρεάζει-το αντίθετο-τις «μη καταγεγραμμένες», για να μην χρησιμοποιήσουμε άλλη λέξη, εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου έχουν εισαχθεί από κάποιους δαιμόνιους Ελληνες μεταφορείς τα περασμένα χρόνια από την πλούσια ιρανική αγορά χωρίς «επίσημη» καταγραφή τους...

Η Ρωσία και το Καζακστάν δίνουν στην ελληνική αγορά επιπλέον 20% του πετρελαίου 10%, αντίστοιχα, ενώ στο 5% ανέρχονται οι προμήθειες από την Σαουδική Αραβία. 

Ποσοστό 9% αντιστοιχεί σε προμήθειες από την Λιβύη, 4% από την Αίγυπτο και 13% από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι συνολικές εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως στα 2,3 εκατ. βαρέλια καθώς ευρωπαϊκά διυλιστήρια μειώνουν τις αγορές τους. Αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον προβλέπουν ότι οι εξαγωγές του Ιράν μπορεί να πέσουν και στο 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού. 

Tags
Back to top button