Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Ελλάδα καλεί μετά το Ισραήλ και την Αίγυπτο για στρατιωτική συμμαχία: «Τελειώνετε με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στο αιγυπτιακό ΥΠΕΞ» (χάρτες)

Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Σε τηλεφωνική παρέμβαση προς τον Αγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι προχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοστάκης χθες το βράδυ, με την οποία του ζήτησε να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε στρατιωτική συμμαχία και να εκκαθαρίσει ο Αιγύπτιος ηγέτης το δικό του ΥΠΕΞ από στελέχη-απομεινάρια του προηγούμενου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Μ.Μόρσι και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Ο Μ.Μόρσι ως στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι έχουν αρκετό έλεγχο της αιγυπτιακής κοινωνίας (τουλάχιστον οι μισοί Αιγύπτιοι είχαν ψηφίσει τον Μοχάμεντ Μόρσι τον οποίο ανέδειξαν οριακά ως πρόεδρο της χώρας), είχε τουρκόφιλη πολιτική και πολλά στελέχη της Αδελφότητας που είχαν εισχωρήσει τότε σε καίριες θέσεις παραμένουν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Φαίνεται πως προχωρούν σε υπόγειες συζητήσεις με Τούρκους αξιωματούχους αλλά και προωθούν σχεδιασμούς που «ψιλο-παραβιάζουν» την ελλιπή τμηματική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για μερική ανακήρυξη ΑΟΖ και επικροτούν την πολιτική της Τουρκίας στην προσπάθειά της να αρπάξει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελόριζου.

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Αιγύπτιο πρόεδρο , έγινε ενώ είχε προηγηθεί και τηλεφωνική επικοινωνία του Ν. Δένδια με τον ομόλογο του Σ. Σούκρυ, καθώς απαιτείται και από το Κάιρο να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει και να δείξει εμπράκτως αυτό, που δια της διπλωματικής οδού δηλώνεται, περί καλών προθέσεων και περί πιθανών λανθασμένων υπολογισμών στη χάραξη των Οικοπέδων.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου με το γνωστό ύφος του έσπευσε χθες να δηλώσει ότι η χάραξη των οικοπέδων που έχει προσφέρει για αδειοδότηση η Αίγυπτος «σέβεται την τουρκική υφαλοκρηπίδα» (σ.σ. που επικαλύπτει σχεδόν όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα) και συνεπώς «ως δύο χώρες με τα μεγαλύτερα σύνορα και ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαπραγματευτούμε το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών και να υπογράψουμε μια συμφωνία μεταξύ μας στο μέλλον, με βάση την πορεία των σχέσεών μας».

Δήλωση η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις αλλά κάποιοι όμως του έδωσαν το «πάτημα» να την κάνει.

Είναι σαφές ότι κάποια στοιχεία σε κυβερνητικές θέσεις ακολουθούν αντίθετη πολιτική από την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης Σίσι.

Είναι πολύ πιθανό τα ίδια στοιχεία να είναι αυτά παρακάμπτοντας την Κύπρο και το σύμπλεγμα της Μεγίστης ώστε να περάσει μέσα από το αιγυπτιακό έδαφος.

Ποντάροντας σε μια μελλοντική επαναφορά των Αδελφών Μουσουλμάνων στην εξουσία, ο αγωγός θα περνούσε υπό τουρκικό έλεγχο.

Απομεινάρια του Μ.Μόρσι στο ΥΠΕΞ υπονομεύουν τις σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου

Για του λόγου το αληθές την τελευταία προκήρυξη που έχει κάνει το υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου για την εκμετάλλευση οικοπέδου στην Ανατολική Μεσόγειο, ακολουθούνται τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτά κατατέθηκαν τον Νοέμβριο του 2019 στον ΟΗΕ.

Το αιγυπτιακό υπουργείο λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα, δυτικά του 28ου μεσημβρινού, αλλά και εκείνη που έχει με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ποια είναι τα εννέα οικόπεδα που προκήρυξε η Αίγυπτος

Από τα συνολικά εννέα οικόπεδα που προκηρύσσονται από το Κάιρο, εκείνο με την ονομασία EGY-MED-W18 βρίσκεται κατά το ήμισυ στην περιοχή που συνορεύει με τη συμφωνηθείσα ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ και το υπόλοιπο στα όρια της ανακηρυγμένης τουρκικής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται πως ο 28ος μεσημβρινός τέμνει τη Ρόδο περίπου στη μέση, και σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται η έκταση νότια του Καστελόριζου.

Άλλωστε, η Αίγυπτος ευθύς εξαρχής, σε όλη τη διάρκεια των πολυετών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ, ουδέποτε συμφωνούσε για μετακίνηση της γραμμής ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, σεβόμενη τις παλαιότατες απόψεις της τουρκικής διπλωματίας περί ορίου δικαιωμάτων της Άγκυρας.

Ο χάρτης των οικοπέδων που προκήρυξε η Αίγυπτος – Φαίνεται ξεκάθαρα πως κάποιοι θέλουν να υπονομεύσουν την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Στην ουσία είναι σαν κάποιοι στο αιγυπτιακό ΥΠΕΞ να επιχειρούν να αναβιώσουν την παραλίγο συμφωνία Μόρσι-Ερντογάν με την οποία θα υπέγραφαν απευθείας οι δύο χώρες οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών χωρίς να υπολογίζουν την Ελλάδα για να αποκτήσουν με το έτσι θέλω κοινά όρια σφετεριζόμενοι μέρος της ελληνικής δυνητικής και της κυπριακής ανακηρυγμένης ΑΟΖ.

Η Αίγυπτος στο παρελθόν είχε πάλι ανακοινώσει (2012) τον διαγωνισμό για αδειοδότηση Οικοπέδων για έρευνες που επικάλυπταν αέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μετά από ασφυκτική πίεση της Αθήνας το Κάιρο είχε αλλάξει τους χάρτες του. Ενώ αντίστοιχη προσπάθεια είχε επιχειρηθεί και το 2015, χωρίς όμως να φθάσει στο σημείο της δημοσίευσης χαρτών των Οικοπέδων.

Tags
Back to top button