Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Ελλάδα 51 Πολιτεία των ΗΠΑ: Τι συμφώνησαν Κοτζιάς-Καμμένος-Μάτις – Πλοίο του ΠΝ θα ενταχθεί σε Ομάδα Κρούσης αεροπλανοφόρου! (εικόνες, βίντεο)

Νέα εποχή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις: Η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά σε… «51 Πολιτεία» των ΗΠΑ με την Σούδα να αναβαθμίζεται ώστε να αποτελέσει το αντίπαλο δέος της ρωσικής βάσης της Ταρτούς (η οποία αναβαθμίζεται και αυτή) όπως τόνισαν αμερικανικές πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, οι Αμερικανοί πρότειναν τη συμμετοχή πλοίου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) σε Carrier Battle Group (Ομάδα Κρούσης και Συνοδείας), τα οποία αναπτύσσονται γύρω από ένα αεροπλανοφόρο.

Πρόκειται για απίστευτη εξέλιξη με προνόμιο και υποχρέωση, καθώς τα πολλαπλών ρόλων πλοία που αναπτύσσονται γύρω από ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο (το οποίο ορίζεται ως HVU High Value Unit), διαδραματίζουν σημαντικό τακτικό ρόλο, ιδίως όταν η Ομάδα Κρούσης συμμετέχει σε κάποια επιχείρηση.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα προμηθευτεί δωρεάν νέα πολεμικά πλοία από τις ΗΠΑ.

Μια πρώτη γεύση είχε δοθεί με την επίσκεψη της 1η ΜΑΛ στο Αεροπλανοφόρο USS George W. Bush CVN-77!  καθώς και με τις εν πλω ασκήσεις (PASSEX) με μονάδες της Ναυτικής Δύναμης Επιχειρήσεων 2 (Carrier Strike Group 2) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στην περιοχή Κρητικού – Μυρτώου Πελάγους με τη φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ.

Στην άσκηση συμμετείχαν πέραν του ελληνικού πλοίου το αεροπλανοφόρο USS GEORGE H. W. BUSH, το καταδρομικό USS PHILIPPINE SEA καθώς και αριθμός από τα οργανικά αεροσκάφη και ελικόπτερά τους. Δείτε φωτογραφίες παρακάτω.

Απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα είναι μεμονωμένη, αλλά θα αφορά και την παράλληλη ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement MDCA) ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, με βασικό άξονα τη χρήση της βάσης της Σούδας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος συζήτησε στη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογό του το αίτημα των ΗΠΑ για ανανέωση της MDCA όχι για ένα -ως είθισται- αλλά για πέντε έως δέκα χρόνια.

Οι Αμερικανοί επιθυμούν την πενταετή ανανέωση, κυρίως διότι θέλουν να επεκτείνουν τις δυνατότητες της βάσης της Σούδας στην οποία πλέον γίνονται αρκετά εξειδικευμένες επισκευές ακόμη και σε μεγάλες ναυτικές μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνο πρόβλημα που καθυστερεί την προώθηση της επέκτασης της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τη Σούδα, είναι ότι η τροποποίηση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, κάτι που προβληματίζει το Μαξίμου για πιθανές κοινοβουλευτικές «ανταρσίες».

Εάν εγκριθεί η εν λόγω αμερικανική εισήγηση, τότε η σχετική συμφωνία θα συμπεριληφθεί σε μία ευρεία ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, με βασικό άξονα τη χρήση της βάσης στη Σούδα.

Ο υπουργός Άμυνας, κ. Καμμένος έχει ζητήσει να ενταχθεί η Ελλάδα σε προγράμματα στρατιωτικών συνεργασιών, αντίστοιχων με εκείνων του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Σοβαροί παράγοντες του αμερικανικού κατεστημένου της Ουάσιγκτον με ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, αποτίμησαν ως αποτελεσματική την επιλογή του Ν.Κοτζιά να εστιάσει στο τι μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα, και όχι στο τι ζητεί από τις ΗΠΑ.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η ελληνική προσέγγιση βρίσκει ευήκοα ώτα στην Ουάσιγκτον, αρκεί να γίνεται με μεθοδικότητα και σοβαρότητα εκ μέρους των υπουργών που την επιχειρούν.

Η ελληνική θέση ενισχύεται και από το γεγονός ότι δεν προβάλλεται μεμονωμένα ο ρόλος της Αθήνας, αλλά ευφυώς δίνεται έμφαση και στη συμμετοχή της στα τριμερή σχήματα με δυο στενούς συμμάχους του κ. Τραμπ στην Αν. Μεσόγειο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ο κ. ΜακΜάστερ ξεκαθάρισε, άλλωστε, μιλώντας στον Έλληνα ΥΠΕΞ, ότι οι ΗΠΑ επί του παρόντος επαναξιολογούν όλα τα δεδομένα («Trump is questioning all assumptions» ήταν η χαρακτηριστική φράση), με στόχο να ξεχωρίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα αλλά και τα σημαντικότερα κοινά συμφέροντα, για να διαμορφώσουν εν συνεχεία στόχους και στρατηγική.

Ένα πράγμα που κατέστη σαφές από την πλευρά των Αμερικανών κατά τις επαφές Κοτζιά στην Ουάσιγκτον ήταν ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, θεωρούν το ISIS «τελειωμένο» και αναζητούν προοπτική για την επόμενη μέρα στην περιοχή.

Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την επόμενη μέρα ως κέντρο σταθερότητας, ως γέφυρα συνεργασιών με τους γείτονες, αλλά και ως ενεργειακός κόμβος.

Η Αθήνα, άλλωστε, έχει ήδη αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών (πολυμερείς συνεργασίες, ενεργειακά πρότζεκτ κ.ά.) προς αυτήν την κατεύθυνση, στις οποίες ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε εκτενώς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, η συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον στις 14 Μαρτίου ο κ. Κοτζιάς με τον νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, κι αυτό όχι μόνο επειδή κράτησε μιάμιση ώρα αντί για 40 λεπτά όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.

Το «παρών» στην εν λόγω συνάντηση έδωσαν επίσης ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρινς Πρίμπους, η αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Καθλίν ΜακΦάρλαντ, αλλά και ο Κένεθ Τζάστερ, σύμβουλος διεθνών οικονομικών υποθέσεων του Τραμπ.

Όταν μάλιστα ο κ. Πρίμπους μπήκε στην αίθουσα, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσει την ελληνική ανάλυση για Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. ΜακΜάστερ τον καλωσόρισε στο «καλύτερο σεμινάριο για την περιοχή».

Αξιοποιώντας, εν συνεχεία, το ενδιαφέρον του κ. Πρίμπους για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Κοτζιάς μετέφερε προς την αμερικανική πλευρά την «ανάγκη» να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και μια συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν.

Tags
Back to top button