Μετά το περιστατικό με το εμπορικό πετρελαιοφόρο στο Αγαθονήσι που επιχείρησε να προσεγγίσει το μικρό ακριτικό νησί πιθανότατα γεμάτο με μετανάστες, το Ελληνικό επιτελείο βλέπει ότι δεν θ’ αργήσει ο επόμενος γύρος της ασύμμετρης απειλής με ενορχηστρωτή το κράτος και κυρίως το παρακράτος της Άγκυρας.
Στον Έβρο αναμετρήθηκε η Τουρκία και έχασε κατά κόρον. Στα νησιά δεν τη βοήθησε αρχικά ο καιρός αλλά και η πολύ αυξημένη παρουσία του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού και των Αμφίβιων δυνάμεων. Στο υγρό στοιχείο του Αιγαίου όμως είναι ξανά το επόμενο στοίχημα με τη λίστα των σαπιοκάραβων να μην έχει ευκαταφρόνητο αριθμό…
Μπορεί ο Covid-19 να έχει θερίσει την γείτονα, ωστόσο οι κινήσεις όλες που κάνει δείχνουν ότι σκοπός της είναι να επιχειρήσει να διοχετεύσει με οποιονδήποτε τρόπο και κόστος μια βιολογική βόμβα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Βιολογική διότι στον Έβρο και τα νησιά, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σχεδόν όλον τον μήνα της «πολιορκίας», τ’ ασθενοφόρα πήγαιναν κι ερχόντουσαν στον καταυλισμό στις Καστανιές και στα σημεία συγκέντρωσης των μεταναστών στα παράλια.
Καταγραφές όμως υπάρχουν και από το Λιμενικό που έχει εντοπίσει πληρώματα ακταιωρών να βρίσκονται εν πλω, φορώντας ειδικές στολές κατά του Κορωναϊού, την ώρα μάλιστα που κατευθύνονταν προς λέμβους γεμάτες με μετανάστες που επιχειρούσαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Στο Ελληνικό επιτελείο είχαν περιέλθει πληροφορίες που αξιολογήθηκαν ως ιδιαίτερα σοβαρές κι έλεγαν ότι δεν αποκλείεται η γείτονα να θελήσει να κάνει ταυτόχρονες αποβάσεις με μετανάστες σε μικρά νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και νησίδες.
Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που οι βραχονησίδες του Αιγαίου, ακόμη και εκείνες που δεν έχουν μόνιμη στρατιωτική φρουρά, επανδρώθηκαν επαρκώς με στρατιωτικά τμήματα από τους νησιωτικούς σχηματισμούς. Μαζί τους ήταν και αστυνομικές δυνάμεις, αρμόδιες για το έλεγχο σε περίπτωση που καταφέρει κάποια βάρκα να φτάσει στην ακτογραμμή και ν’ ανέβει στο νησί.
Φυσικά αυτή η επάνδρωση των νησιών και των νησίδων έφερε και δεκάδες παραβιάσεις από τα κατασκοπευτικά CN-235 που προσπαθούσαν να εντοπίσουν τα Ελληνικά στρατιωτικά τμήματα, ώστε να επανασχεδιάσουν τις κινήσεις τους με τις μετακινήσεις μεταναστών. Και επειδή έβλεπαν στο Τουρκικό Επιτελείο ότι κάθε σπιθαμή Ελληνικού βράχου είχε πάνω και την Ελληνική σημαία, ραμμένη πάνω σε φόρμες παραλλαγής, η ψυχραιμία χάνονταν.
Τότε ξεκινούσαν οι δεκάδες καθημερινές υπερπτήσεις, που από τη μια πλευρά είναι η αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας κι από την άλλη το ξέσπασμα, για μια αμυντική γραμμή που ήταν έτοιμη για οποιαδήποτε απάντηση σ’ όποιον επέκτεινε την ασύμμετρη απειλή από μεταναστευτική σε στρατιωτική.
Ακόμη και στο περιστατικό του Αγαθονησίου με το πλοίο φάντασμα της Τουρκίας, η Αθήνα επέλεξε να στείλει το μήνυμα της πλήρους υπεροχής. Εκτός των σκαφών Λιμενικού και της Ελληνικής Κανονιοφόρου, στον ουρανό του ανατολικού Αιγαίου υπήρχαν και Ελληνικά μαχητικά τα οποία μάλιστα ενεπλάκησαν με τα δυο τουρκικά που βρέθηκαν στην εναέρια περιοχή γύρω από το Αγαθονήσι, για την «εναέρια διαμαρτυρία».
Κι επειδή η Αθήνα έχει κατανοήσει ότι αυτή τη φορά η Άγκυρα θα θελήσει πάση θυσία να εκμεταλλευτεί την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού για την εκπλήρωση δικών της επεκτατικών βλέψεων, έχει λάβει μέτρα αποτρεπτικά που επιτρέπουν και την αμυντική θωράκιση του Έβρου και των νησιών.
Οι εντολές που έλαβαν οι Διοικητές των Σχηματισμών ήταν τέτοιες που ουσιαστικά κινητοποιούσε τις μονάδες με τρόπο και προετοιμασία ν’ αντιμετωπίσουν Εθνική απειλή.
Υπό την καθοδήγηση και τις σφαίρες της στρατοχωροφυλακής στον Έβρο έκαναν κινήσεις οι μετανάστες και οι Ελληνικές αρχές ήταν πάντοτε έτοιμες γι’ αυτή την κλιμάκωση και στρατιωτικοποίηση που πιθανό να επιχειρούσε η Τουρκία που έβλεπε την πλήρη ετοιμότητα των Ελλήνων στρατιωτικών κι έκαναν πίσω, μένοντας στα δακρυγόνα, και στις ριπές στον αέρα.
Ακόμη και η ενίσχυση των δυνάμεων, με επιπλέον σκάφη του Λιμενικού και κυρίως με την ισχυρή παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού, σ’ όλο το θαλάσσιο μήκος από τη Σαμοθράκη μέχρι τη Στρογγύλη, αναδεικνύει το Ελληνικό σχέδιο που έλεγε «έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο».
Άλλωστε ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της ασύμμετρης απειλής, η Τουρκία είχε προαναγγείλει μέσω navtex μια σειρά ασκήσεων σχεδόν σε όλο το μήκος του ανατολικού και κεντρικού Αιγαίου. Όμως απ’ ότι φάνηκε τελικά την πρόλαβε ο ιός που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.
Οι ασκήσεις εκείνες είχαν ως στόχο ν’ αναλώσουν τις μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού μακριά από το πεδίο των θαλάσσιων διελεύσεων λεμβών που μεταφέρουν μετανάστες. Όμως κι εκεί οι γείτονες απέτυχαν, η πανδημία έφερε εκτός της άτακτης υποχώρησης στον Έβρο και την άτακτη φυγή των τουρκικών μονάδων επιφανείας.
Αποτέλεσμα ήταν τα Τουρκικά πολεμικά πλοία να επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατό στα λιμάνια τους, με τα πληρώματά τους, όπως έλεγαν καλά πληροφορημένες πηγές και όπως γράψαμε, να ψήνονται στον πυρετό.