Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γκρεμίζεται η Ηγεμονία των ΗΠΑ: H Σ. Αραβία τιμολογεί τον "μαύρο χρυσό" σε Γουάν - Πετρελαϊκή Συμμαχία με Κίνα-Ρωσία

Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας

Η Σαουδική Αραβία φαίνεται διατεθειμένη να σπάσει” την συμφωνία του 1974 με τις ΗΠΑ και να ξεκινήσει την μετάβαση από το πετροδολάρια σε ένα νέο νόμισμα, το κινεζικό γουάν.

Η πληροφορία η οποία μεταδίδεται από αρκετά αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ μεταξύ των οποίων και από την WSJ, προκαλεί “σεισμό” στο αμερικανικό κατεστημένο καθώς αποτελεί πλήγμα στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, το οποίο εκμεταλλεύτηκε τον αποθεματικό χαρακτήρα του δολαρίου τυπώνοντας όσα δολάρια χρειαζόταν για τη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών την τελευταία δεκαετία.

Μία από τις βασικές σταθερές των τελευταίων 40 ετών και ένας πυλώνας που στήριζε το χαρακτήρα του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικού νομίσματος ήταν η ύπαρξη ενός παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος βασισμένου στο πετροδολάριο.

Αυτές οι μέρες όμως πλησιάζουν στο τέλος τους. Η Σαουδική Αραβία  προετοιμάζεται για την ημέρα που θα κόψει τον τελευταίο σημαντικό δεσμό με τις ΗΠΑ.

Η πραγματοποίηση περισσότερων πωλήσεων πετρελαίου σε γουάν θα συνέδεε πιο στενά τη Σαουδική Αραβία με το νόμισμα της Κίνας. Και το κυριότερο: Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες όπως έχει ήδη αναφέρει το WarNews247.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

WSJ: Τιμολογεί σε Γουάν η Σ. Αραβία

Kαλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα WSJ  ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται «σε ενεργές συνομιλίες με το Πεκίνο για να τιμολογήσει ορισμένες από τις πωλήσεις πετρελαίου της στην Κίνα σε γουάν», μια κίνηση που θα μειώσει την κυριαρχία του δολαρίου στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου από τον μεγαλύτερο στον κόσμο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στην Ασία.

Η WSJ ανέφερε ότι «οι συνομιλίες μεταξύ του Ριάντ και του Πεκίνου έχουν επιταχυνθεί καθώς η δυσαρέσκεια της Σαουδικής Αραβίας μεγαλώνει με την Ουάσιγκτον».

Η Wall Street Journal επικαλείται ενημερωμένες πηγές που ανέφεραν ότι οι συνομιλίες με την Κίνα για συμβόλαια πετρελαίου με τιμή σε γουάν σταμάτησαν πριν από έξι χρόνια, αλλά ανανεώθηκαν φέτος καθώς οι Σαουδάραβες έγιναν όλο και πιο δυσαρεστημένοι με τις δεσμεύσεις ασφαλείας των ΗΠΑ απέναντι στο σαουδαραβικό βασίλειο.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στην Κίνα και τα στοιχεία δείχνουν ότι το Βασίλειο διατήρησε την κατάταξή του ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στην Κίνα το 2021, καθώς οι προμήθειες αυξήθηκαν κατά 3,1% σε σύγκριση με το 2020.

Συγκεκριμένα, η Κίνα αγοράζει περισσότερο από το 25% των εξαγωγών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και εάν τιμολογηθεί σε γουάν, αυτές οι πωλήσεις θα αναζωογονήσουν την κατάταξη του κινεζικού νομίσματος παγκοσμίως.

Η τιμολόγηση ενός μικρού μέρους των εξαγωγών του Βασιλείου που ανέρχονται σε περίπου 6,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε οποιοδήποτε νόμισμα εκτός από το δολάριο θα προκαλέσει μεγάλη αλλαγή.

Το δολάριο είναι κυρίαρχο στο 80% των παγκόσμιων πωλήσεων πετρελαίου και το Βασίλειο έχει καθορίσει το δολάριο για τις πωλήσεις πετρελαίου από το 1974, σε μια συμφωνία επί διακυβέρνησης του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, η οποία με τη σειρά της περιλάμβανε εγγυήσεις ασφαλείας για το βασίλειο.

«Η αγορά πετρελαίου, και κατ’ επέκταση ολόκληρη η παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων, είναι η ασφαλιστική πολιτική της θέσης του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος», δήλωσε η οικονομολόγος Gal Luft, συνδιευθύντρια του Ινστιτούτου για την Ανάλυση της Παγκόσμιας Ασφάλειας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

«Αν αυτός ο λίθος αφαιρεθεί, ο τοίχος θα αρχίσει να καταρρέει».

Οργή στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένες με αυτόν τον ιστορικό μετασχηματισμό. Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην WSJ ότι η ιδέα των Σαουδάραβων να πουλήσουν πετρέλαιο στην Κίνα σε γουάν είναι «πολύ ασταθής και επιθετική» και «δεν είναι πολύ πιθανή».

Kίνα-Ρωσία και Σαουδική Αραβία “πετρελαϊκή συμμαχία”

Ρωσικά ΜΜΕ τονίζουν πως στήνεται μια μεγάλη πετρελαϊκή συμμαχία Ρωσίας-Κίνας και Σαουδικής Αραβίας.

Πρόσφατα η Saudi Aramco συμφώνησε με τις κινεζικές εταιρείες North Huajin Chemical Industries Group και Panjin Xincheng Industrial Group να κατασκευάσει ένα διυλιστήριο και ένα χημικό εργοστάσιο στην βορειοανατολική Κίνα. Το έργο θα τεθεί σε λειτουργία σε δύο χρόνια.

Οι Σαουδάραβες, βάσει της συμφωνίας, θα προμηθεύουν την κινεζική πλευρά με 210.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Η Κίνα θα είναι έτσι σε θέση να ικανοποιήσει την εγχώρια ζήτηση για προϊόντα της ενεργειακής και της χημικής βιομηχανίας.

Η άρνηση Σ. Αραβίας και ΗΑΕ σε ΗΠΑ

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Ριάντ προχώρησε σε προσέγγιση με το Πεκίνο μετά την άρνηση της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για την αύξηση του επιπέδου παραγωγής πετρελαίου.

Η Ουάσιγκτον ζήτησε επιτακτικά από ΗΑΕ- Σ. Αραβία να αυξήσουν την παραγωγή του “μαύρου χρυσού” για να μειωθούν οι παγκόσμιες τιμές, ένα από τα κύρια εξαγωγικά αγαθά της Ρωσίας, στο οποίο έχουν επιβάλει περιορισμένο εμπάργκο  οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταυτόχρονα, στις αρχές Φεβρουαρίου, κατά την επίσκεψη του Β. Πούτιν στην Κίνα, η Rosneft υπέγραψε συμφωνία με την China National Petroleum Corp (CNPC) για την προμήθεια 200.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα σε διυλιστήρια στο βορειοδυτικό τμήμα της Κίνας.

Επιπλέον, τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, η Κίνα υπέγραψε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την κατασκευή διυλιστηρίου πετρελαίου σε κινεζικό έδαφος, η πρώτη ύλη του οποίου θα είναι πετρέλαιο από ρωσικά κοιτάσματα.

Έτσι, τα πρόσφατα γεγονότα υποδηλώνουν ουσιαστικά τη δημιουργία ενός «πετρελαϊκού συνασπισμού» μεταξύ Κίνας, Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας.

Tags
Back to top button