Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γιγαντώνεται η κρίση στο Κατάρ: Σφίγγει τη θηλιά η Σ.Αραβία- Αρχιεπίσκοπος Καττάρων: «Υπάρχει έτοιμο σχέδιο εξόδου από τη χώρα για τους Έλληνες του Κατάρ» – Η επίσημη ενημέρωση από την πρεσβεία μας για τους Έλληνες

Γιγαντώνεται η κρίση στο Κατάρ και όλα δείχνουν πως θα έχουμε νέα ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή. Η ελληνική πρεσβεία στο Κατάρ εμφανίζεται «ετοιμοπόλεμη» για οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα προκύψει με τους Έλληνες εκεί, εφόσον η πολιτική κρίση συνεχιστεί σε βαθμό τέτοιο που θα είναι αναγκαία η εγκατάλειψη της χώρας. H ελληνική πρεσβεία έχει έτοιμο σχέδιο εξόδου από την αραβική χώρα για τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί.

Αποφασισμένες να στραγγαλίσουν με κάθε τρόπο το Κατάρ φαίνεται πως είναι οι χώρες του Κόλπου και μετά τις διπλωματικές κυρώσεις και τον τερματισμό των εμπορικών συναλλαγών, τώρα απαγορεύουν και στους πολίτες να ταξιδεύουν! Χαρακτηριστική η περίπτωση της αυστραλιανής εταιρίας Qantas!

Οι πολίτες του Κατάρ δεν θα επιτρέπεται να επιβιβαστούν στις πτήσεις της προς το Ντουμπάι, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν απαγορεύσει την διέλευσή τους μέσω των αεροδρομίων τους, μετά την διακοπή των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών!

Τα Εμιράτα έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε πολίτες του Κατάρ, χωρίς να έχουν ξεκαθαριστεί οι πρακτικές επιπτώσεις που θα έχει η απαγόρευση αυτή, στις αεροπορικές εταιρίες της περιοχής.

Στον κατάλογο των χωρών που διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, μετά τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Υεμένη, τις Μαλδίβες και το Μπαχρέιν, μπαίνει και η Μαυριτανία.

Η χώρα της Δυτικής Αφρικής είναι μέλος του Αραβικού Συνδέσμου και όπως οι προαναφερόμενες αποφάσισε να διακόψει τις σχέσεις της με το Κατάρ λόγω της φερόμενης «υποστήριξης τρομοκρατών» της χώρας.

Οι ισχυρότερες χώρες του αραβικού κόσμου – μεταξύ των η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ τη Δευτέρα, ισχυριζόμενες ότι υποστηρίζει ισλαμιστές μαχητές και το Ιράν.

«Το κράτος του Κατάρ έχει συνδέσει τις πολιτικές του (…) με την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων και τη μετάδοση εξτρεμιστικών ιδεών», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του στην αραβική γλώσσα που εξέδωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών της Μαυριτανίας. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βαριές απώλειες ανθρώπινης ζωής σ’ αυτές τις αραβικές χώρες, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο Αρχιεπίσκοπος Καττάρων Μακάριος με δηλώσεις του στο protothema.gr  εμφανίζεται μεν αισιόδοξος, αλλά κρατά και τις επιφυλάξεις του. Μάλιστα τονίζει ότι:

 

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είναι μια πολιτική ανωμαλία που θα ρυθμιστεί, πιστεύω σύντομα. Δεν έχουμε κάποιες επιπτώσεις, μην ανησυχείτε… Είμαστε νομίζω ασφαλείς, υπάρχει και τρόπος εξόδου από τη χώρα αν χρειαστεί. Δεν υπάρχει πρόβλημα όμως για τώρα. Η πρεσβεία μας έχει ένα σχέδιο αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε ούτε εσείς, ούτε και οι συγγενείς των Ελλήνων. Δεν αληθεύει αυτό με τα ράφια, υπήρξε μια καταναλωτική κίνηση μεγαλύτερη στα σούπερ μάρκετ λόγω του Ραμαζανιού αλλά τα προϊόντα είναι άφθονα. Δεν υπάρχει έλλειψη σε τίποτα. Βεβαίως και μας προστατεύει η αστυνομία και τις εκκλησίες μας και όχι μόνο τώρα αλλά και από χρόνια. Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας υψηλού βαθμού. Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας» είπε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Καττάρων Μακάριος μιλώντας στο protοhema.gr.

Σύμφωνα με Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο και ένα πιο βέβαιο μέλλον, τα πρώτα 24ωρα της πολιτικής κρίσης ήταν εκείνα που προκάλεσαν αναστάτωση στους κατοίκους πολλοί από τους οποίους έτρεξαν στα κοντινότερα σούπερ μάρκετ και άδειασαν τα ράφια.

«Την πρώτη μέρα υπήρξε μια αναστάτωση, είναι λογικό, αλλά δεν μας επηρέασε σε κάτι… Δεν άλλαξε κάτι στη ζωή μας. Δηλαδή δεν υπάρχει αυτός ο πανικός που περιγράφετε στην Ελλάδα. Δεν άδειασαν τα ράφια, δεν εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο, τίποτα. Η αυξημένη κίνηση που παρουσιάστηκε την πρώτη μέρα, ήταν από μεμονωμένα άτομα που πήγαν να ψωνίσουν λόγο πανικού, εντάξει, αλλά δεν αντιπροσωπεύει τον γενικό πληθυσμό και φυσικά αυτές τις μέρες λόγο ραμαζανιού, η κίνηση στα σουπερ μάρκετ είναι αυξημένη γιατί αυτοί κάθε μέρα κάνουν μεγάλο γλέντι όταν πέφτει ο ήλιος και ψωνίζουν πολύ κατά τη διάρκεια της μέρας. Εμείς εδώ γενικά νιώθουμε ασφαλείς όλα τα χρόνια που μένουμε και το κράτος δεν είναι αστυνομοκρατούμενο, πραγματικά συνεχίζουμε την καθημερινότητά μας. Η αναστάτωση έχει προκληθεί περισσότερο από τους φίλους και τους συγγενείς που μας παίρνουν τηλέφωνο γιατί φαντάζονται διάφορα πίσω στην Ελλάδα. Οπωσδήποτε είναι ένα πολιτικό παιχνίδι και πρέπει να το παρακολουθούμε αλλά όχι ότι έχει έρθει πανικός και έρχεται ο πόλεμος» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κυρία Βασιλική εργαζόμενη ως μοριακή βιολόγος στο Κατάρ.

«Υπάρχει μία αναστάτωση γενικότερα σε ό,τι αφορά τις προμήθειες γιατί πολύς κόσμος έτρεξε να προμηθευτεί τα απολύτως απαραίτητα όπως είναι το νερό, το ψωμί και το γάλα. Πανικοβάλλεσαι με αυτά που ακούς και πολύ περισσότερο όταν υπάρχει αεροπορικός αποκλεισμός. Εμένα αυτό που με τρομοκρατεί πιο πολύ είναι ότι αν συμβεί κάτι κακό στο Κατάρ δεν θα μπορώ να φύγω, να ταξιδέψω στην Ελλάδα κοντά στους δικούς μου» λέει φοβισμένη στο protothema.gr η κυρία Κωνσταντίνα Τζέμου.

«Δεν είναι εύκολα τα πράγματα κατά τη γνώμη μου γιατί μας κατηγορούν ότι έχουμε σχέση με τζιχαντιστές. Προσπαθώ και εγώ και ο άντρας μου να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην επηραζόμαστε από τον πανικό που έχει καταβάλλει τον κόσμο αυτές τις μέρες και αναμένουμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι» προσθέτει η κυρία Τζέμου.

Όσο για τη Μαρία Τάστσογλου που ζει στο Κατάρ μαζί με τον σύζυγό της και το μόλις 1,5 έτους μωράκι τους η καθημερινότητά της δεν έχει αλλάξει.

«Ελπίζω ότι όλος αυτός ο πανικός θα σταματήσει και ότι θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε γιατί εγώ έχω βγάλει εισιτήριο για να ταξιδέψω για Ελλάδα την Πέμπτη. Συνεχίζουμε και πηγαίνουμε κανονικά στις δουλειές μας και περιμένουμε να διευθετηθούν καλύτερα τα θέματα που έχουν προκύψει. Ο κόσμος έχει επηρεαστεί πολύ από όλη αυτή την κατάσταση με αποτέλεσμα κάποιοι να πηγαίνουν και να αδειάζουν τα ράφια από τα σούπερ μάρκετ. Βέβαια δεν είναι λίγοι αυτοί που επιχείρησαν να βγάλουν χρήματα από τις τράπεζες» δηλώνει η Μαρία Τάστσογλου.

Ταυτόχρονα, τις πρώτες χρηστικές πληροφορίες για τους Έλληνες που ζούνε στο Κατάρ ή για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα δίνει η ελληνική πρεσβεία στη Ντόχα.

Η πρεσβεία τονίζει ότι από την απομόνωση του Κατάρ επηρεάζονται οι θαλάσσιες, οι χερσαίες και οι αεροπορικές μεταφορές.

Σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία σημειώνει: «Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος προχώρησαν σε εφαρμογή των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν μετά τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων με το Κατάρ. Ορισμένες από τις εν λόγω κυρώσεις επηρεάζουν τις θαλάσσιες χερσαίες και αεροπορικές μεταφορές.

Οι πτήσεις ανάμεσα σε Κατάρ και Η.Α.Ε., Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Αίγυπτο έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας. Οι Έλληνες υπήκοοι, κάτοικοι Κατάρ ή που επιθυμούν απλά να διέλθουν μέσω Κατάρ, με προορισμό τις εν λόγω χώρες, μπορούν , σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να φθάσουν στον προορισμό τους χρησιμοποιώντας ενδιάμεσες χώρες –σταθμούς, όπως το Ομάν ή το Κουβέιτ.

Αναφορικά με άλλους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, οι επιβάτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν ή να εισέλθουν στο Κατάρ, πρέπει να χρησιμοποιήσουν πτήσεις που δεν διέρχονται μέσω Η.Α.Ε., Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν και Αιγύπτου, αλλά από άλλες ενδιάμεσες χώρες – σταθμούς. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες που συνεχίζουν να πραγματοποιούν δρομολόγια από ή προς Κατάρ.

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων της με το Κατάρ, ενώ Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος προχώρησαν σε διακοπή των ναυτιλιακών συνδέσεων με το Κατάρ.

Η Πρεσβεία παρακολουθεί την κατάσταση, σε στενή επικοινωνία με τις καταρινές Αρχές και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και θα σας ενημερώσουμε σχετικά με οποιεσδήποτε τις εξελίξεις».

Tags
Back to top button