Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γιατί η κυβέρνηση δεν πατάει την Α.Μέρκελ στον… κάλο του προσφυγικού; – Ας διδαχθούν οι ινστρούχτορες του ΣΥΡΙΖΑ από την Αίγυπτο και την Τυνησία


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το προσφυγικό. Θα είναι σίγουρα ένα από τα θέματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης στο Βερολίνο, καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αμφισβητούν την πολιτική της κ. Μέρκελ σε μία περίοδο που στην Ευρώπη οι φωνές κατά των μεταναστών αυξάνονται.

Από τώρα έχει ξεκινήσει επισκέψεις σε ξένες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία η κ. Μέρκελ για να κλείσει συμφωνίες περιορισμού των προσφύγων-μεταναστών με αντάλλαγμα βεβαίως την οικονομική στήριξη των χωρών αυτών. Κι όμως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει μετατρέψει τα ελληνικά νησιά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων δεν έχει καταφέρει να λάβει ως αντιστάθμισμα απολύτως τίποτα.

Η οικονομία των νησιών όπως της Λέσβου και της Κώ έχουν καταρρεύσει από την έντονη παρουσία των μεταναστών, οι τοπικοί οικονομικοί και τουριστικοί φορείς βγάζουν κραυγή αγωνίας και οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών αγανακτούν αισθανόμενοι πως είναι εγκλωβισμένοι σε μία κατάσταση από την οποία πολύ δύσκολα θα ξεφύγουν. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλοι δήμοι της χώρας, στα νησιά και στα ηπειρωτικά.

Όσο πλέον ο καιρός θα βελτιώνεται θα αυξάνονται και οι μετανάστες που θα περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη και η κόντρα μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βίζα. Η Άγκυρα ζητάει απελευθέρωση της και απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών. Η Ε.Ε. απαντά με μη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά μάλλον με τον Ταγίπ Ερντογάν στο τιμόνι της η Τουρκία είναι το τελευταίο που την απασχολεί.

Η Ελλάδα είναι αυτή που πληρώνει το μάρμαρο. Καθημερινά καταφθάνουν νέοι μετανάστες από τα τουρκικά παράλια, ενώ οι απελάσεις είναι σχεδόν μηδαμινές. Κι όμως η κυβέρνηση του Α.Τσίπρα παραμένει σιωπηλή και δεν θέτει το θέμα αυτό στη Γερμανία την ώρα που «καίγεται» να μην περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέοι μετανάστες.

Ορισμένοι θεωρούν πώς η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει τραβήξει ακόμη το χαλί κάτω από τα πόδια του Αλέξη Τσίπρα διότι τον χρειάζεται στο προσφυγικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που αδιαμαρτύρητα δέχθηκε επισήμως 60.000 μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα χωρίς να ζητήσει κανένα αντάλλαγμα και τους βάζει και στα σχολεία δίπλα στα ελληνόπουλα για να μάθουν τι; (αυτό είναι βεβαίως ένα άλλο μεγάλο ζήτημα).

Ακόμη και στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους δανειστές η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πιέσει σε πολιτικό επίπεδο την Γερμανία, όταν ο κ. Τσίπρας επιζητεί πολιτική λύση με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Θυμίζει η κατάσταση αυτό που γίνεται εδώ και δεκαετίες με την Ελλάδα, την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Η χώρα μας ήταν αυτή που πολλές φορές προσέφερε διευκολύνσεις ιδίως με τη Σούδα, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να πάρει ανταλλάγματα, όπως κατάφερνε πάντα η Τουρκία με τα σκληρά της παζάρια.

Στη λογική του παζαριού κινήθηκαν και οι δύο χώρες που επισκέφθηκε πρόσφατα η κ. Μέρκελ. Η Αίγυπτος και η Τυνησία. Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε επαναπροώθηση προσφύγων, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους στην Αίγυπτο, κοινό αγώνα κατά των διακινητών και συνεργασία στους συνοριακούς ελέγχους τόσο από το Κάιρο όσο και από την Τύνιδα.

Ποια ήταν η απάντηση; Πώς υπάρχει τρόπος να βοηθηθεί η Γερμανία, αν και οι διαπραγματεύσεις για συμφωνίες εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των Βρυξελλών, αλλά θα πρέπει το Βερολίνο να δώσει ανταλλάγματα. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Φατάχ Αμπντέλ αλ Σίσι απέρριψε κατ’ αρχήν το αίτημα της Μέρκελ για να δημιουργήσει κέντρα προσφύγων και ζήτησε στήριξη από τη Γερμανία στις προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας του. Με τον ίδιο τρόπο απάντησε και η Τυνησία.

Ας λάβουν λοιπόν μαθήματα στο Μέγαρο Μαξίμου για το πώς διαπραγματεύονται χώρες όπως ακόμη και η Τυνησία και ας αφήσουν την κορώνες ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά», «δεν κάνουμε πίσω» και «έχουμε κόκκινες γραμμές» τις οποίες ωστόσο συνεχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πατά. Ας πατήσουν λίγο την κ. Μέρκελ στον κάλο, αν τολμούν βεβαίως και δεν έχουν παραδοθεί πλήρως.

Tags
Back to top button