Γερμανικό «χαστούκι» προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη από την εφημερίδα . Άρθρο της εφημερίδας καταγγέλλει τον πολιτισμό νεποτισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η γερμανική εφημερίδα αποδομεί με τον πλέον σκληρό και ειρωνικό τρόπο το αφήγημα της κυβέρνησης των αρίστων, των καλύτερων βιογραφικών της χώρας, που καλλιέργησε τα τελευταία χρόνια το κομματικό επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για «κουλτούρα μετριότητας».
H ΤΑΖ γράφει μεταξύ άλλων στο μακροσκελές κείμενό της πως «όπου ρέουν κυβερνητικά κεφάλαια, ο Μητσοτάκης δημιούργησε θέσεις εργασίας για πιστούς οπαδούς», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει πως «στην Ελλάδα ο νεποτισμός είναι ανεξέλεγκτος».
Περιγράφοντας την κατάσταση, η TAZ γράφει για «σπατάλη χρημάτων», σε «συγγενείς ή κομματικούς στρατιώτες» και πως «το μόνο που μετράει είναι η επίδειξη πίστης και ο συγχρωτισμός με την εξουσία».
«Στην πραγματικότητα οι μετακλητοί είναι καθαρή σπατάλη χρημάτων, καθώς η Ελλάδα, μία χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, έχει σχεδόν 600.000 δημοσίους υπαλλήλους. Οι θέσεις (των μετακλητών) αμείβονται με μισθούς παχυλούς για τα ελληνικά δεδομένα συν τα επιδόματα, οι απολαβές είναι σαφώς μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα. Μία τόσο ονειρεμένη δουλειά προορίζεται κατά προτίμηση για συγγενείς ή κομματικούς στρατιώτες κάθε επαγγέλματος.
Δεν έχει σημασία η προσωπική απόδοση και η επαγγελματική κατάρτιση. Το μόνο που μετράει είναι η επίδειξη πίστης και ο συγχρωτισμός με την εξουσία. Πρόκειται για μία κουλτούρα μετριότητας».
Αναφερόμενη προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η γερμανική εφημερίδα… στάζει φαρμάκι:
«Ο Μητσοτάκης, ο ίδιος γόνος μιας παλιάς πολιτικής δυναστείας, έχει χτίσει μια πραγματική βιομηχανία μετακλητών, σύμφωνα με το δοκιμασμένο μοντέλο, μετά τη νίκη του στις εκλογές. Είτε είναι στην επίσημη κατοικία του, είτε αλλού: οπουδήποτε ρέουν κυβερνητικά κεφάλαια, έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας για πλήθος πιστών οπαδών.
Ο Μητσοτάκης θέτει νέα στάνταρ: ποτέ πριν δεν υπήρξαν τόσοι πολλοί μετακλητοί στην Ελλάδα όσοι σήμερα. Ο Μητσοτάκης είναι χειρότερος από όλους τους προκατόχους του, χειρότερος και από τον Τσίπρα που επίσης είχε στήσει ένα σύστημα νεποτισμού».
Στο ρεπορτάζ των Γερμανών παραθέτονται και αριθμοί προς επίρρωση των γραφόμενών τους:
«Τον Ιούλιο του 2019, πριν αναλάβει ο Μητσοτάκης, υπήρχαν 1.710 μετακλητοί. Στα τέλη Οκτωβρίου 2021, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε 3.138. Επιπλέον, υπάρχουν 1.641 πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων μυριάδων νομικών προσώπων όπως οι ημικρατικές εταιρείες. Ακόμα, υπάρχουν 14.957 λεγόμενες ειδικές περιπτώσεις απαράτσικ στην ονοματολογία της ΝΔ που πληρώνονται με χρήματα των φορολογουμένων».
Και συνεχίζει η TAZ: «Ο στρατός του Μητσοτάκη επίσης κερδίζει όλο και καλύτερα λεφτά. Η κυβέρνησή του αύξησε έγκαιρα τους μισθούς των μετακλητών κατά 65-70%. Κόστισαν στο χρόνια ταλαίπωρο ελληνικό ταμείο περί τα 65.000.000 ευρώ ετησίως. Μόνο οι στενότεροι υπάλληλοι του Μητσοτάκη κόστισαν 16,5 εκατ. ευρώ».
Αιχμηρό είναι το σχόλιο της βερολινέζικης εφημερίδας για τον Γρηγόρη Ψαριανό, τον οποίο αναφέρει ως παράδειγμα… αποκατάστασης και για τον οποίο γράφει πως «πολιτικά, αλλάζει κόμμα τόσο συχνά, όσο άλλοι αλλάζουν το εσώρουχό τους».
Και προσθέτει: «Τον Δεκέμβριο του 2020 προσλήφθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον πρώην προϊστάμενο δικαστή Παναγιώτη Πικραμένο. Από εδώ και στο εξής, ο Ψαριανός επιτρέπεται να εργάζεται ως υπάλληλος στο γραφείο του. Ο Ψαριανός δεν χρειάστηκε να κάνει αίτηση. Πήρε την καλά αμειβόμενη θέση χωρίς αγγελία. Επιθυμητά προσόντα: κανένα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη του έδωσε τη δουλειά. Έτσι απλά».
Για να εξηγήσει: «Ο Ψαριανός είναι ο λεγόμενος μετακλητός. Πρόκειται για κυβερνητικό υπάλληλο στην Ελλάδα που είναι κοντά στο κυβερνών κόμμα. Όσο αυτό κυβερνά, θα παραμένει δημόσιος υπάλληλος. Αν το κόμμα χάσει την εξουσία, θα χάσει και αυτός την κρατική του δουλειά».
Η επίθεση της γερμανικής εφημερίδας στον Έλληνα Πρωθυπουργό συνεχίζεται με αναφορά στις απευθείας αναθέσεων:
«Ακόμα και στη μάχη κατά της διαφθοράς, ο Μητσοτάκης δεν διεκδικεί δόξες. Σύμφωνα με την έγκριτη εφημερίδα Ναυτεμπορική, η αξία των κρατικών συμβάσεων που ανατέθηκαν στον ιδιωτικό τομέα από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 ανήλθε σε 13,55 δισ. ευρώ – το υψηλότερο επίπεδο από το 2010. Από το σύνολο των 305.656 κρατικών συμβάσεων σε αυτούς τους 18 μήνες, ωστόσο, το 65% ήταν απευθείας αναθέσεις, ένα «σκοτεινό σημείο» σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική. Οι κρατικές συμβάσεις ανατέθηκαν από τα Υπουργεία και άλλους δημόσιους φορείς σε ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες χωρίς διαγωνισμούς».
Και κατάληγει η Tageszeitung, με αναφορά στα δάνεια της ΝΔ:
«Επί κομματικής ηγεσίας Μητσοτάκη το χρέος της ΝΔ αυξήθηκε κατά 142 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2016 και θα χρειαστεί ο απίστευτος αριθμός των 170 ετών στη ΝΔ για να ξεπληρώσει όλα της τα χρέη».