Κύρια θέματα,ΓΕΝ • 03/10/2021 - 11:42
Γαλλικές «βόμβες» κατά ΗΠΑ: Ακύρωσαν την πώληση πυραύλων SCALP Naval στην Ελλάδα -Δεν ήθελαν οι Έλληνες να έχουν πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία
Παρίσι: Οι ΗΠΑ δεν ήθελαν οι ελληνικές Belharra να εξοπλιστούν με SCALP Naval
«Βόμβες» εναντίον των ΗΠΑ εξαπολύει ο κορυφαίος Γάλλος αμυντικός αναλυτής, Michel Cabirol, μέσω του γαλλικού ΜΜΕ.
Οι Γάλλοι κατηγορούν ευθέως τις ΗΠΑ για ακύρωση της προμήθειας των πυραύλων SCALP Naval από το ΠΝ για να μην δυσαρεστηθεί η Τουρκία.
Οι Γάλλοι τονίζουν πως οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να αποκτήσει η Ελλάδα δυνατότητα στρατηγικής κρούσης και να χτυπά τουρκικούς στόχους από απόσταση 1.000 χιλιoμέτρων. Γιατί αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα έδιναν στο ΠΝ οι SCALP Naval.
Συγκεκριμένα οι Γάλλοι σε δημοσίευμα-κόλαφος αναφέρουν τα εξής:
Ο πύραυλος MdCN (SCALP Naval) δεν παραδόθηκε στην Ελλάδα λόγω παρέμβασης της Ουάσιγκτον.
Στη Naval Group, πριν την ακύρωση του αυστραλιανού προγράμματος υποβρυχίων που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Scott Morrison, σχεδόν κανείς δεν πίστευε σε ένα αίσιο τέλος στον ελληνικό διαγωνισμό προμήθειας φρεγατών.
Ειδικά, όταν η Αθήνα παρήγγειλε έξι επιπλέον Rafale. Οι ΗΠΑ και η κορυφαία εταιρεία τους Lockheed Martin που κινούν τα νήματα στην Αθήνα, ήθελαν να παριστάνουν το «διαιτητή» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εξ άλλου, η Ουάσιγκτον είχε ήδη παίξει πλήρως τον ρόλο του διαιτητή στην περιοχή, εις βάρος της Γαλλίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Ουάσιγκτον εκτροχίασε μια σύμβαση μεταξύ της Naval Group και της Αθήνας τον Ιούλιο του 2020.
Τρεις ημέρες πριν από την υπογραφή σύμβασης για δύο φρεγάτες FDI οπλισμένες με πυραύλους (κρουζ) MdCN, οι ΗΠΑ παρενέβησαν και απαγόρευσαν την πώληση αυτού του στρατηγικού όπλου Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, προσπάθησαν να επιβάλλουν την αγορά φρεγατών από τη Lockheed Martin.
Τότε οι Έλληνες διέρρευσαν στα ΜΜΕ της χώρας τους την δικαιολογία ότι οι γαλλικές φρεγάτες ήταν πολύ ακριβές.
Ως αποζημίωση, η Αθήνα εξέφρασε γρήγορα την επιθυμία της να αγοράσει τα μαχητικά Rafale (18, εκ των οποίων 12 μεταχειρισμένα), ενώ ταυτόχρονα προέβη σε διεθνή πρόσκληση υποβολής προσφορών για να επαναφέρει στο παιχνίδι τις ΗΠΑ και την αμερικανική βιομηχανία Lockheed Martin.
Η Lockheed Martin είναι μία βιομηχανία πολύ καλά εγκατεστημένη στην Αθήνα. Πρόκειται για φωλιά Αμερικανών κατασκόπων, συμμετείχαν στο πρόγραμμα προμήθειας φρεγατών του ΠΝ προσφέροντας τα πλοία LCS (Littoral Combat Ship) του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Από τότε, η Γαλλία δεν προσέφερε ποτέ ξανά στην Ελλάδα τον πύραυλο MdCN, μία επιλογή η οποία είχε “καεί” από τις ΗΠΑ.
Στο μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε την Τρίτη, οι ελληνικές FDI θα οπλιστούν επίσης με αντιαεροπορικούς και αντιβαλλιστικούς πυραύλους Aster και πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Exocet MM40 Block 3c.