Κύρια θέματα, Οπλικά Συστήματα • 22/05/2021 - 4:30
Φαβορί οι Ολλανδικές φρεγάτες «Μ» ως ενδιάμεση λύση - Η αυτοψία των στελεχών στα χέρια του Αρχηγού ΓΕΝ (βίντεο)
Τί άλλο προσφέρουν οι Ολλανδοί
Στα χέρια του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη βρίσκεται ήδη σύμφωνα με πληροφορίες ο φάκελος με τα αποτελέσματα της «αυτοψίας» την οποία πραγματοποίησαν στις Ολλανδικές φρεγάτες «Μ» τις προηγούμενες εβδομάδες τα εξειδικευμένα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με τον Κώστα Σαρικά και το, η «αυτοψία» έγινε στο πλαίσιο της Ολλανδικής πρότασης για το πρόγραμμα των καινούργιων Ελληνικών φρεγατών το οποίο όμως περιλαμβάνει και το σκέλος της ενδιάμεσης λύσης.
Ποιες είναι οι φρεγάτες ενδιάμεσης λύσης
Πρόκειται για τις φρεγάτες HNLMS Van Speijk(F828) και HNLMS Van Amstel (F831) oι οποίες κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν στο Ολλανδικό Ναυτικό τον Σεπτέμβριο του 1995 και τον Μάιο του 1993 αντίστοιχα.
Πλοία δηλαδή 26 και 28 ετών αντίστοιχα,τα οποία ουσιαστικά αποτελούν την επόμενη γενιά από τις Ελληνικές φρεγάτες «S» κλάσης «ΕΛΛΗ».
Οι Έλληνες αξιωματικοί επιβιβάστηκαν και στα δύο πλοία του Ολλανδικού Βασιλικού Ναυτικού και προχώρησαν με τη βοήθεια των Ολλανδών συναδέλφων τους σε εξονυχιστικό έλεγχο των δύο φρεγατών.
Τόσο στο σύστημα πρόωσης το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την «καρδιά» κάθε πλοίου, στα ηλεκτρονικά του συστήματα και στον οπλισμό του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πλοία βρέθηκαν σε καλή κατάσταση αφού άλλωστε παραμένουν ετοιμοπόλεμα και επιχειρούν για το Ολλανδικό Ναυτικό.
Η τιμή τους μαζί με τον οπλισμό δεν υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 70 εκ ευρώ για κάθε πλοίο ποσό που βρίσκεται μέσα στο προβλεπόμενο «budget» το οποίο διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό για μεταχειρισμένα πλοία.
Έως και μισό δις μπορεί να διατεθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό για την «ενδιάμεση λύση».
Και δύο «Μ» από το Βελγικό Ναυτικό;
Έτσι το Πολεμικό Ναυτικό με αυτά τα χρήματα μπορεί να ενισχυθεί τόσο με τις δύο Ολλανδικές φρεγάτες «Μ» όσο και με τις ακόμη δύο «Μ» που διαθέτει το Βελγικό Ναυτικό για τις οποίες υπάρχει επίσης δυνατότητα απόκτησης.
Οι Ολλανδικές φρεγάτες «Μ» φαίνεται ότι αποτελούν για τον Ελληνικό Στόλο μια πολύ καλή λύση αφού η ομοιότητά τους με τις εννέα «S» τις οποίες διαθέτει το ΠΝ εδώ και πολλές δεκαετίες διευκολύνει την γρήγορη και χωρίς προβλήματα ενσωμάτωσή τους. Τόσο σε ζητήματα εκπαίδευσης του προσωπικού όσο και συντήρησης το πέρασμα από τις «S» στις «M» θεωρείται ότι θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο ρεκόρ.
Οι φρεγάτες «Μ» έχουν αναβαθμιστεί και διαθέτουν μεταξύ άλλων το ιδιαίτερα αξιόπιστο ραντάρ SMART-S 3D της Thales, ραντάρ AESA SeaWatcher, σόναρ τρόπιδας PHS-36, σύστημα Διαχείρισης Μάχης Daisy VII και ισχυρό οπλισμό με πυροβόλο Oto Melara 76/62, 16 Α/Α Sea Sparrow και 8 αντιπλοϊκούς Harpoon RGM-84.
Οι Ολλανδικές μεταχειρισμένες φρεγάτες όπως αναφέρουν πληροφορίες μπορούν να αποκτηθούν ανεξάρτητα από την απόκτηση των SIGMA όμως θα είναι ακόμη πιο εύκολο εάν τελικά το ΠΝ επιλέξει Ολλανδία για τα καινούργια του πλοία.
Ολλανδικά ναρκοθηρευτικά κλάσης «Alkmaar»
Το κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού εκτός όμως από τις φρεγάτες «Μ» επιθεώρησε και τα Ολλανδικά ναρκοθηρευτικά κλάσης «Alkmaar» τα οποία ενδιαφέρουν έντονα τον Στόλο.
Ειδικά έπειτα από το ατύχημα με το «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και την απώλεια μιας πολύτιμης Μονάδας από τη Δύναμη των ναρκοθηρευτικών το Πολεμικό Ναυτικό ενδιαφέρεται για την αγορά τουλάχιστον δύο τέτοιων πλοίων με τα Ολλανδικά αλλά και τα Αγγλικά Ν/Θ να αποτελούν τις πρώτες υποψηφιότητες.
Οι Ολλανδοί εμφανίζονται θετικοί στην πώληση των ναρκοθηρευτικών ανεξάρτητα εάν τελικά θα επικρατήσουν στην «ναυμαχία» και επιλεγούν από το Πολεμικό Ναυτικό οι φρεγάτες SIGMA.
“Σπάει” το πακέτο;
Στο ενδεχόμενο διαχωρισμού της απόκτησης καινούργιων φρεγατών στο ίδιο «πακέτο» με τα πλοία ενδιάμεσης λύσης αναφέρθηκε για πρώτη φορά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το ΓΕΝ αξιολογεί επιχειρησιακά τις αντίστοιχες προτάσεις σε συνδυασμό με τον τρόπο και χρόνο υλοποίησης και αναλόγως αποτελεσμάτων και εφόσον απαιτηθεί θα εισηγηθεί τυχόν διαχωρισμό απόκτησης μεταχειρισμένων πλοίων από το πρόγραμμα των νέων φρεγατών».
Έτσι δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες και εν αναμονή της πρότασης των Αμερικανών για την «ενδιάμεση λύση» την οποία φέρνει στη Αθήνα στις 25 Μαΐου ο Assistant Secretary of Navy James Guertz να προκύψουν εξελίξεις και να «σπάσει» το πακέτο σε ξεχωριστά σκέλη για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ τις τελευταίες δεκαετίες.