Με αμφίσημες δηλώσεις από την πλευρά των δανειστών και τα νέα μέτρα να βρίσκονται προ των πυλών συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία αλλά θα ήταν ιδιαίτερα θετικό αν υπήρχε κατ’ αρχήν συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών έτσι ώστε να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κλείσει η αξιολόγηση στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.
Στην Αθήνα πάντως, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κάνει «μασάζ» στους βουλευτές του κόμματος προκειμένου να διατηρηθεί η συνοχή και να μην υπάρξει κανένα απρόοπτο. Επιχειρούν από την Κουμουνδούρου, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου να πείσουν πώς τα νέα μέτρα είναι αναγκαία και είναι πιο καλό από το να οδηγηθεί η χώρα σε ένα αδιέξοδο ανάλογο αυτό του 2015 με πιθανή μία νέα περιπέτεια για την ελληνική οικονομία, ενδεχομένως και ένα Grexit.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε χθες πώς δεν απείλησε ποτέ με Grexit αλλά σημείωσε, αναφορικά με την Ελλάδα πώς αν κάνει τις μεταρρυθμίσεις δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αλλά αν δεν το κάνει έχει να φοβηθεί πολλά. Είναι εμμέσως πλην σαφώς η ίδια απειλή. Ή παίρνετε μέτρα ή η πόρτα της εξόδου από την Ευρωζώνη σας περιμένει.
Ο προϊστάμενος της ομοσπονδιακής καγκελαρίας και ομοσπονδιακός υπουργός Ειδικών Καθηκόντων Πέτερ Αλτμάιερ με συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη Bild σημείωσε πώς «θεωρώ ότι υπάρχει η πιθανότητα να εξευρεθεί τελικά μια λύση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα». Πρόσθεσε πώς «για μας ως γερμανική κυβέρνηση είναι σαφές ότι θέλουμε να παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα και εργαζόμαστε γι’ αυτό».
Και το σημείο παίζονται τα πάντα. Στο αν και πώς θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτός είναι κυρίως ο λόγος που καθυστερεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Από την πλευρά του Ταμείου και των ΗΠΑ προβάλλεται το επιχείρημα πώς όσο το ΔΝΤ μένει στο ελληνικό πρόγραμμα χάνει την αξιοπιστία του και από την άλλη το Βερολίνο πιστεύει ότι αν μείνει μόνο ο ESM θα πρέπει οι Γερμανοί να βάλουν το χέρι στην τσέπη και πάλι.
Ασφαλώς για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει και η κυβέρνηση να συμφωνήσει σε νέα μέτρα, κάτι που έχει ήδη κάνει. «Κούρεμα» στο αφορολόγητο και στις συντάξεις πρέπει να θεωρείται δεδομένο, όπως και η νομοθέτηση των μέτρων αυτών που έχει αποκλείσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Για να δεχθούν μάλιστα τα μέτρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος έχουν αναλάβει τις… ζυμώσεις. Πρώτος και καλύτερος ο γραμματέας του κόμματος Κ. Ζαχαριάδης, ο οποίος προετοιμάζει την ΚΟ ότι θα ψηφίσει τα μέτρα για το καλό της χώρας αφού μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι σημείωσε ότι «ο συμβιβασμός ο οποίος θα έρθει από τον κ. Τσίπρα, τον κ. Χουλιαράκη και τον κ. Τσακαλώτο κατά την γνώμη μου θα εγκριθεί και έτσι πρέπει να γίνει για το καλό της χώρας. Αυτή είναι η δουλειά της κυβέρνησης».
Την σκληρή γραμμή κατά των υποψήφιων διαφωνούντων εξέφρασαν οι κ.κ. Μπαλαούρας και Καραγιαννίδης οι οποίοι σημειώνουν ότι οι αποφάσεις θα είναι συλλογικές και καλούν όποιον βουλευτή δεν μπορεί να υποστηρίξει την συμφωνία να παραιτηθεί θυμίζοντας τα παραδείγματα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και της Βασιλικής Κατριβάνου που διαφώνησαν και παρέδωσαν τις βουλευτικές έδρες.
Την ίδια στιγμή άλλα κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν να περάσουν την εικόνα πώς η κυβέρνηση αντιστέκεται και διαπραγματεύεται σκληρά προκειμένου να μην περάσουν νέα μέτρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του επανέλαβε πως πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν και «χωρίς επιπλέον λιτότητα» και επιτέθηκε στο ΔΝΤ λέγοντας ότι, «η έστω και δειλή μετατόπιση του κ. Τόμσεν πως το ΔΝΤ μπορεί ενδεχομένως να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις προβλέψεις του κινείται σε μία θετική κατεύθυνση, αλλά δεν είναι ακόμα αρκετή».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς. Δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό να ζητηθούν νέα μέτρα με τους εταίρους στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την δεύτερη αξιολόγηση. «Θέλουμε να κλείσουμε τώρα, να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση, να περάσει η χώρα στην κανονικότητα, να λειτουργούν κανονικά οι διαδικασίες της χρηματοδότησης, αλλά να μην πάμε και στο άλλο άκρο…», σημείωσε ο Ν. Παππάς.
Όπως και να έχει πάντως το μάρμαρο θα κληθούν για ακόμη μία φορά να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες, τη στιγμή που ακόμη δεν έχουν «χωνέψει» τα τελευταία μέτρα. Η μείωση του αφορολόγητου θα επιβαρύνει τα συνήθη ισοζύγια, ενώ οι συντάξεις έχουν μειωθεί τόσες φορές στα χρόνια του μνημονίου που κανείς έχει χάσει το λογαριασμό.