Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 13/06/2021 - 5:08
Eurasia Group: Δεν θα αποκατασταθούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ - Ο Ερντογάν θα πυροδοτήσει νέα κρίση στην Αν. Μεσόγειο
Τί εκτιμούν οι αναλυτές της Eurasia Group
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μετριάσει την διεκδικητική του στάση προς τη Δύση όμως αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αποκατασταθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ εκτιμούν οι αναλυτές της Eurasia Group.
Ο λόγος που αναγκάζει τον Ερντογάν να κάνει πίσω στην εξωτερική πολιτική, δεν είναι άλλος από την εύθραυστη τουρκική οικονομία. Η απόφασή του να απολύσει έναν κεντρικό τραπεζίτη που είχε την εμπιστοσύνη των αγορών και να απαιτήσει μειώσεις των επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό, έχει επιτείνει τα ρίσκα και ειδικά την έκθεση της Τουρκίας στις πιθανές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, τονίζει η Eurasia.
Το γεγονός ότι η δημοτικότητα του Ερντογάν σημείωσε βουτιά, καθώς οι ψηφοφόροι ανησυχούν για την οικονομία, έφερε την Άγκυρα σε σημείο καμπής.
Και την ίδια στιγμή, η μετάβαση στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν περιόρισε τα περιθώρια κινήσεων στην εξωτερική πολιτική που απολάμβανε ο Ερντογάν υπό την κυβέρνηση Τραμπ.
«Στριμωγμένος ανάμεσα στον κίνδυνο μίας οικονομικής κρίσης και τις περιορισμένες επιλογές εξωτερικής πολιτικής, ο Ερντογάν θα μετριάσει τις διεθνείς φιλοδοξίες του για να μειώσει τις εξωτερικές απειλές στην οικονομία», σημειώνουν οι αναλυτές της Eurasia Group.
Η Τουρκία θα τονίσει τη χρησιμότητά της ως εταίρου των δυτικών συμμάχων στα κρίσιμα ζητήματα, όμως αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αποκαταστήσει το προηγούμενο στάτους της Άγκυρας, όπου αντιμετωπιζόταν ως «στρατηγικός σύμμαχος» στην Ουάσιγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, επισημαίνει ο οίκος γεωπολιτικών ερευνών.
Η στροφή της Τουρκίας θα φανεί σε διάφορα ζητήματα πολιτικής, καθώς η Άγκυρα αναμένεται να δώσει συνέχεια στην αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο τουλάχιστον έως τα μέσα του φθινοπώρου, συνεχίζοντας τις συνομιλίες με την Ελλάδα και συμμετέχοντας στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο, επισημαίνει η Eurasia Group.
Επίσης, θα εξασφαλίσει κάποια συνεργασία με τη Δύση στο ζήτημα των προσφύγων και της Συρίας.
«Οι προσπάθειες του Ερντογάν να βελτιώσει τις τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου δεν θα δουλέψουν», εκτιμά ο οίκος.
Η φιλοδοξία του Μπάιντεν να φτιάξει μία «συμμαχία δημοκρατιών» έρχεται σε σύγκρουση με το όλο και πιο αυταρχικό στυλ του Ερντογάν. Και με δεδομένο ότι μία σειρά από θέματα χωρίζουν τις δύο πλευρές, ΗΠΑ και Τουρκία αναμένεται να συνεχίσουν στη λογική της συνεργασίας κατά περίπτωση, όπως στο Αφγανιστάν, τη Συρία ή στη Λιβύη.
Σε κάθε περίπτωση, η απροθυμία και η αδυναμία του Ερντογάν να ξεφορτωθεί τους ρωσικούς S-400 θα παραμείνει το βασικό εμπόδιο σε μία ουσιαστική αναβίωση των δεσμών και θα κρατήσει την Τουρκία υπό τις αμερικανικές κυρώσεις.
Τελικά, οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την τροχιά των σχέσεών της με τη Δύση και τον κίνδυνο των κυρώσεων. Στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών για την Κύπρο, το φθινόπωρο, η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί στη λύση των δύο κρατών.
Και την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας μιλά για την επανέναρξη των ενεργειακών ερευνών στη Μεσόγειο.
«Όποτε ναυαγήσουν οι συνομιλίες για την Κύπρο και εάν η Ε.Ε. συνεχίσει να κάνει πίσω από μία αναθεωρημένη Τελωνειακή Ένωση, ο Ερντογάν θα έχει μία προδιάθεση να πυροδοτεί εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», προειδοποιεί η Eurasia Group.