Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Έτσι «πλακώθηκαν» ο Ν.Κοτζιάς με τον Ν.Αναστασιάδη – Ολόκληρος ο διάλογος (εικόνες-βίντεο) – Τι απαιτεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν

«Πλακώθηκαν» ή όχι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Ν.Κοτζιάς, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν.Αναστασιάδη; Διαψεύδει κατηγορηματικά o Έλληνας ΥΠ.ΕΞ., επιμένουν κάποια ΜΜΕ. Ας δούμε τι είπαν…

«Κάποιος έβγαλε ότι τσακωνόμασταν οι δύο μας», είπε κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος σε πρωινά δημοσιεύματα. «Εμείς;», αναρωτήθηκε, γελώντας, ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε:

«Όχι μόνο δεν είπαμε λέξη μεταξύ μας, αλλά είμασταν απόλυτα συνεννοημένοι».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε τρελά πράγματα, αλλά δεν τα λαμβάνουμε υπόψη μας», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης και τόνισε:

«Υπήρχε απόλυτη συνεννόηση. Νίκο μου, εγώ έχω φτάσει σε ένα σημείο να βάζω από το ένα αυτί και να βγάζω από το άλλο. Η ουσία είναι μία, έχουμε συνεργασία που έπρεπε να έχουμε; Παραπάνω από οποιεσδήποτε άλλες κυβερνήσεις».

«Το θέμα που συζητάμε, εγγυήσεις και ασφάλεια, μαζί το φτιάξαμε», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τού απάντησε:

«Και πώς ολοκληρώθηκε η πρόταση; Ήταν συνδυασμός της δικής σου ιδέας για το σύμφωνο φιλίας συν τα δικά μου που αφορούν τα υπόλοιπα».

Τι λέει το Μέγαρο Μαξίμου

«Η Διάσκεψη της Γενεύης αποτελεί κρίσιμο βήμα στην εθνική προσπάθεια για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει και να αξιοποιήσει τη σημαντική δυναμική που έχει δημιουργηθεί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Σημειώνουν ότι «στις δικοινοτικές συνομιλίες συντελείται σημαντική πρόοδος παρά τις κρίσιμες διαφορές» και προσθέτουν ότι ένα από «θετικά της διάσκεψης (αποτελεί) η ανταλλαγή χαρτών για πρώτη φορά από το 1974», ενώ «σημαντική πρόοδο αποτελεί το γεγονός ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό εισέρχονται σε νέα φάση και πλέον μπαίνουν στο τραπέζι τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας».

Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηρίζουν ως «εξαιρετικά σημαντικό βήμα» την εκκίνηση από τις 18 Ιανουαρίου -εντός αυτού του πλαισίου- ουσιαστικών συνομιλιών σε διπλωματικό – τεχνικό επίπεδο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

«Σε σταθερό συντονισμό και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε και να καταθέτουμε προτάσεις βασισμένες στις αρχές που έχουμε διακηρύξει ως προς τον τομέα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στον οποίο και εμπλεκόμαστε. Την ίδια στιγμή φοβικές λογικές αλλά και επιθετικές δηλώσεις δεν έχουν θέση στην προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού» επισημαίνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Και καταλήγουν: «Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε σταθερά την εξεύρεση κοινού εδάφους στο πλαίσιο των συνομιλιών, προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες της η Διάσκεψη της Γενεύης με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού».

Θέλει έλεγχο όλης της Κύπρου ο Ρ.Τ.Ερντογάν

Το δίκαιο είναι να υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία για τους Ε/κ για δύο περιόδους και μια περίοδος για τους Τουρκοκυπρίους και όχι μία περίοδος για τους Τ/κ και τέσσερις για τους Ε/κ, είπε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας της προσευχής της Παρασκευής.

«Εμείς θέλουμε (στην Κύπρο) μια δίκαιη και μόνιμη ειρήνη και αυτό είναι το δίκαιο μέτρο που ζητούμε. Αυτό το έχουμε διατυπώσει και προηγούμενα, το έχουμε πει και στους φίλους μας τα ΗΕ και στον κ. Μπαν» συμπλήρωσε ο Τούρκος Πρόεδρος. Είπε ότι δεν υπάρχει λόγος αναφοράς στο σχέδιο Ανάν «γιατί αυτό αποτελεί παρελθόν και τώρα υπάρχει μπροστά μας μια νέα διαδικασία”.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, αναφέρθηκε στη συνέχεια και στο θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί και είπε ότι «δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων».

Συνεχίζοντας είπε ότι η «ε/κ πλευρά είναι αυτή που πάντα αποχωρεί (από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων)» και αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις στο Μπούργκεστοκ λέγοντας ότι για τέσσερις ημέρες οι διπλωμάτες εργάστηκαν εντατικά και στην συνέχεια, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ έγινε συνάντηση σε πιο υψηλό επίπεδο .

Υποσχεθήκαμε στον κ. Ανάν ότι «εμείς δεν θα είμαστε η πλευρά που θα αποχωρήσει. Άυτοί που θα αποχωρήσουν θα είναι η ελληνική πλευρά» είπε ο κ. Ερντογάν λέγοντας ότι μετά τις υπογραφές στην εν λόγω διαδικασία άρχισε μια άλλη διαδικασία «αυτή του δημοψηφίσματος».

Δημοψήφισμα στο οποίο η «ΤΔΒΚ» (ψευδοκράτος) απάντησε με ΝΑΙ με ποσοστό 65% ενώ οι Ε/κ με ποσοστό 75% απέρριψαν το σχέδιο είπε και πρόσθεσε ότι «εντούτοις η ‘ΤΔΒΚ’ δεν εντάχθηκε στην ΕΕ ενώ η ε/κ πλευρά έγινε μέλος της ΕΕ. Υπάρχει αυτή η μη ειλικρινής εφαρμογή».

Ανάφερε ακόμα ότι η “ΤΔΒΚ” συνεχίζει την ειλικρινή προσπάθεια (στις διαπραγματεύσεις) ενώ «η νότια Κύπρος και η εγγυήτρια δύναμη Ελλάδα έχουν ακόμα άλλες προσδοκίες για παράδειγμα στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας» είπε προσθέτοντας παράλληλα ότι «μην αναμένεται να μην υπάρχει η Τουρκία ως εγγυήτρια».

«Θα είμαστε πάντα παρόντες» σημείωσε ο κ. Ερντογάν επαναλαμβάνοντας ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων «και αυτό το θέσαμε και προηγούμενα. Να αποσυρθεί από εκεί ο τουρκικός στρατός δεν υπάρχει περίπτωση. Τα έχουμε ξανασυζητήσει αυτά.

Αν σκέφτονται με έναν τέτοιο τρόπο, τότε και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποσύρουν τους στρατιώτες τους”, είπαμε. “Εμείς θα είμαστε για πάντα στην Κύπρο. Μην περιμένετε να μην υπάρχουν εγγυήσεις της Τουρκίας. Δεν τίθεται θέμα να αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο”, ανέφερε.

Αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα των Βαρωσίων λέγοντας ότι «γνωρίζετε ότι υπάρχει η κλειστή περιοχή στο Βαρώσι και η ανοικτή περιοχή στο Βαρώσι. Από την άλλη υπάρχει τα Κόκκινα με την Μόρφου. Αυτά υπάρχουν. Τους το έχω ξεκαθαρίσει και αυτό είπε και ο κ. Ακιντζί. Εάν θέλετε να δώσετε πλήρως το Βαρώσι τότε εμείς έχουμε μια πρόταση για εσάς.

Να ενωθεί η περιοχή Κόκκινα με Μόρφου και να δοθεί στην τ/κ διοίκηση και με τον ίδιο τρόπο η ανοικτή πόλη των Βαρωσίων και η κλειστή να δοθεί στους Ε/κ. «Το Καρπάσι να μας δοθεί, να μας δοθεί και αυτό και το άλλο.. Αυτό δεν γίνεται” είπε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα να δοθεί η Καρπασία στην ε/κ πλευρά.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Αναστασιάδη στη Διάσκεψη για την Κύπρο

Η ιδιότητα της ενωμένης Κύπρου ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει την καλύτερη μορφή ασφάλειας και εγγύησης της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της από οποιεσδήποτε εξωτερικές απειλές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην εισαγωγική του ομιλία την Πέμπτη κατά την Διάσκεψη για την Κύπρο, στη Γενεύη, η οποία δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα στην αγγλική γλώσσα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις ενώ η πρόταση του για την ασφάλεια, σύμφωνα με τις αναφορές του, περιλαμβάνει ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Τριμερές Σύμφωνο Φιλίας Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου και μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα υπάρχει πολυεθνική αστυνομική δύναμη στην Κύπρο με στόχο την αποτροπή και αντιμετώπιση απειλών στην ασφάλεια.

Αναφερόμενος στην πρότασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχω αναγνωρίσει ότι για να συμφωνηθεί μια μεταβατική περίοδος, πρέπει να δημιουργηθεί μια πολυεθνική αστυνομική δύναμη με στόχο την πρόληψη ή την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε απειλών στην ασφάλεια είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων».

Σ` αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, «αποτελεί επίσης ισχυρή μας πεποίθηση ότι πέραν από την εσωτερική δομή και μηχανισμών ασφάλειας όπως αναλύονται στην πρότασή μου εκτενώς, πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα διασφαλίζει και θα εγγυάται την ομαλή και ασφαλή εφαρμογή των προνοιών της λύσης, καθώς και της κατάστασης πραγμάτων μετά τη λύση και την κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και συνταγματική τάξη της Ενωμένης Κύπρου».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές εξελίξεις του παρελθόντος και του status quo που επικρατεί, η οποιαδήποτε παρουσία ξένων στρατευμάτων ή τα δικαιώματα εγγυήσεων και επεμβάσεων θα θεωρούνταν από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα ως μη ισορροπημένη διευθέτηση», ανέφερε.

Περαιτέρω, πρόσθεσε, «τέτοιες διευθετήσεις ασφάλειας θα προσέδιδαν μια αίσθηση υπεροχής της μίας κοινότητας με το αρνητικό του ότι θα γινόταν αντιληπτή ως απειλή για την άλλη κοινότητα».

«Ως αποτέλεσμα, θα ανατρεπόταν η πολιτική ισότητα, με την επικράτηση αδιεξόδων και αστάθειας επί της οικοδόμησης συναίνεσης και μιας λειτουργικής ομόσπονδης κυβέρνησης», σημείωσε.

«Επιπρόσθετα των εσωτερικών ρυθμίσεων της συμφωνίας επίλυσης και της πρότασης μου, η οποία ήδη καταδεικνύει ότι η ανάγκη για οποιεσδήποτε εγγυήσεις ή ξένα στρατεύματα είναι αχρείαστη, επιτρέψετε μου ως ηγέτης της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και Πρόεδρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ και του ΟΗΕ να εισηγηθώ ότι η ιδιότητα της ενωμένης Κύπρου ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει την καλύτερη μορφή ασφάλειας και εγγύησης της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της από οποιεσδήποτε εξωτερικές απειλές», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «αρχής γενόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη, και τον καταστατικό χάρτη τους, μέσω των διάφορων προνοιών του, εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των μελών του και προνοεί τον τρόπο επίλυσης διαφορών ή διενέξεων μεταξύ των κρατών μελών του και την απαραίτητη υιοθέτηση δράσης κατά τρόπο που θεωρεί απαραίτητο έτσι ώστε να διατηρηθεί ή να επανακτηθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια».

Σε σχέση με την ΕΕ αφήνοντας, όπως είπε, κατά μέρος το γεγονός ότι η ιδιότητα μέλους μας αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα απολαμβάνουν πλήρως των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας, αναφορά έκανε στα άρθρα 42(7) και 222(1) της Συνθήκης της ΕΕ τα οποία αναφέρονται στην υποχρέωση που έχει η ΕΕ να συνδράμει κράτος μέλος σε περίπτωση που είναι θύμα ένοπλης εχθροπραξιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι «πρέπει να τονιστεί ότι η πρόταση μου προνοεί την καθιέρωση ενός Συμφώνου Φιλίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου». Ενός Συμφώνου, πρόσθεσε, «το οποίο μπορεί να αποτελέσει την βάση στερεών θεμελίων για την μελλοντική σχέση των τριών χωρών, προς όφελος των λαών τους».

«Παράλληλα, είναι προς το βέλτιστο συμφέρον της Κύπρου, σημείωσε, η οποία απολαμβάνει εξαίρετες σχέσεις με όλους τους γείτονες μας, να επεκτείνει τους συνεταιρισμούς της στην άμεση περιοχή μας μέσω της δημιουργίας μιας συμμαχίας με την Τουρκία, ενός γείτονα με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες και προκλήσεις», πρόσθεσε.

Είναι γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «που έχω συχνά τονίσει τις φανερές θετικές επιπτώσεις μιας επίτευξη λύσης, σε τριμερές, περιφερειακό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αφού είμαι πεπεισμένος ότι αυτό πρέπει να είναι κοινός μας στρατηγικός στόχος και όραμα που πρέπει να καθοδηγεί τις παρεμβάσεις μας και τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν σήμερα και τις επόμενες μέρες και εβδομάδες».

«Η επίτευξη μιας διαρκούς και βιώσιμης λύσης θα προωθήσει την περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και προβλεψιμότητα και με τη σειρά της η ενωμένη Κύπρος θα είναι ένα εξαιρετικό πρότυπο μιας ευημερούσας, δίκαιης και ειρηνικής κοινωνίας στην ταραγμένη κοινή μας γειτονιά, την Ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε.

Περαιτέρω, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θα δημιουργήσει μια νέα περίοδο φιλίας, με θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και στην γενικότερη ασφάλεια και ενεργειακή αρχιτεκτονική της ΕΕ».

Πρώτα απ` όλα, ανέφερε, «θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, δημιουργώντας συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερούσας συνεργασίας, ανεξάρτητα από την εθνική, πολιτιστική και θρησκευτική διαφορετικότητά τους, προς όφελος των μελλοντικών γενιών».

Θα είναι, μια λύση σε ένα διεθνές πρόβλημα, το οποίο έχει παραμείνει στην ημερήσια διάταξη των Ηνωμένων Εθνών τις τελευταίες δεκαετίες, θα προσφέρει ένα φάρο ελπίδας ότι ακόμη και τα πιο δύσκολα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά μέσω των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η παρουσία όλων στην διάσκεψη επιβεβαιώνει την πολιτική προσήλωση να εμπλακούν εποικοδομητικά και σε καλό πνεύμα και θέληση τις επόμενες ώρες έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία ή τουλάχιστον να γεφυρωθούν διαφορές στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη μιας περιεκτικής λύσης του Κυπριακού

Στο μεταξύ, στον λογαριασμό του Twitter του υπουργείου Εξωτερικών αναρτήθηκε μια φωτογραφία των κ.κ. Κοτζιά και Αναστασιάδη, συνοδευόμενη με το μήνυμα: «Αρραγές μέτωπο Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας»

Tags
Back to top button