“Είναι μια ακόμη μεγάλη πολιτική μπλόφα του Ερντογάν. Η Τουρκία παγιδεύτηκε από τη δική της πολιτική, “δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Gevorg Mirzayan στην εφημερίδα VZGLYAD. Έτσι, σχολίασε την έκκληση του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ με αίτημα την υποστήριξή του στη σύγκρουση με τη Συρία.
“Ό,τι και πούμε, τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στη Συρία παράνομα. Ως εκ τούτου, από την άποψη του διεθνούς δικαίου, αποτελούν νόμιμο στόχο για τον στρατό του Άσσαντ, ο οποίος ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα στη Συρία “, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ο Ερντογάν πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του, αλλά αυτό θα εξομοιωθεί με ήττα και θα πλήξει σοβαρά το κύρος του προέδρου και του κόμματός του, το οποίο ήδη δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση.
“Το μόνο που μπορεί ο Ερντογάν να κάνει σε αυτή την κατάσταση είναι να αυξήσει τα μέσα πίεσης: απειλή μιας νέας εισβολής, απαίτηση υποστήριξης από το ΝΑΤΟ. Αλλά όλα αυτά είναι μια μπλόφα. Τα πάντα συμβαίνουν σε ξένο έδαφος, δεν πρόκειται για επίθεση εναντίον της Τουρκίας, είναι μια επίθεση εναντίον τουρκικού σώματος κατοχής, το οποίο βρίσκεται παράνομα στη Συρία “, τόνισε ο Mirzayan.
“Τώρα ο Ερντογάν απειλεί εκ νέου με μια μεγάλης κλίμακας εισβολή. Κοντά στα σύνορα της Συρίας, έχουν συγκεντρωθεί τα τουρκικά στρατεύματα. Αμφιβάλλω, όμως, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει μια στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ασάντ, καθώς τίθεται το ερώτημα πώς θα το δεχθεί ο τουρκικός πληθυσμός, και ιδιαίτερα το αντιπολιτευόμενο κομμάτι του “.
“Παράλληλα, ο Άσσαντ δεν θα υποχωρήσει και θα πολεμήσει μέχρι θανάτου. Πίσω του είναι το Ιράν, το οποίο επίσης δεν θα εγκαταλείψει τους Σύριους. Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει μια σοβαρή ήττα, γεγονός που μπορεί να του κοστίσει πολιτική καριέρα. Στόχος του Τούρκου Προέδρου είναι να πείσει την Τεχεράνη και τη Μόσχα ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι το τέρμα, αλλά εδώ βρίσκεται και το νόημα της μπλόφας “λέει ο αναλυτής, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι στρεφόμενη προς το ΝΑΤΟ, η Τουρκία υπολογίζει σε ηθική υποστήριξη.
Ταυτόχρονα, οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να διευθετήσουν τους λογαριασμούς τους με την Τουρκία “για όλα τα καλά” που έχει κάνει. “Κάποιος από τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πει πιθανώς ότι” συμπαθούμε με τους Τούρκους, λυπούμαστε για το γεγονός ότι ο κακός τύραννος Άσαντ σκότωσε τους στρατιώτες της, αλλά δεν θα παράσχουμε βοήθεια “. Γιατί; Επειδή δεν εμπίπτει στο σχετικό κεφάλαιο του καταστατικού του ΝΑΤΟ “, κατέληξε ο Mirzayan.
Νωρίτερα, ο Omer Celik, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Τουρκία, δήλωσε ότι η Άγκυρα αναμένει υποστήριξη από το ΝΑΤΟ για την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ στη Συρία.