Έρχεται σφαγή για το ΕΚΑΣ καθώς αναμένεται η απόφαση του υπουργείου Εργασίας για τα νέα κριτήρια, ενώ βάσει των νέων προαπαιτούμενων που υπογράφει η κυβέρνηση για να κλείσει την τέταρτη αξιολόγηση με τους δανειστές η μείωση του αφορολόγητου και η μείωση των συντάξεων έρχονται ακόμη πιο νωρίς χρονικά. Μάλιστα δίδεται η δυνατότητα και στην Εφορία να προχωρά σε ηλεκτρονικού πλειστηριασμούς κάνοντας ασφυκτική την κατάσταση στον τομέα αυτόν και ειδικά σε βάρος των μικρομεσαίων που δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.
Η κυβέρνηση επιχείρησε με την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά δεν μπόρεσε να κρύψει την φορομπηχτική πολιτική της και τη λήψη των νέων μέτρων σε βάρος των πολιτών που έρχονται από το νέο έτος. Βάσει λοιπόν των νέων κριτηρίων του υπουργείου Εργασίας 50.000 από τους σημερινούς δικαιούχους του ΕΚΑΣ θα χάσουν το επίδομα ενώ άλλοι 185.000 θα το δουν να μειώνεται έως και κατά 70%.
Διότι την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 στο κείμενο που συνομολόγησε με τους Θεσμούς περιλαμβάνεται κανονικά η ψηφισμένη από τη Βουλή μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σελίδα 5 του κειμένου, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι τον Μάιο του 2018 θα φέρει νωρίτερα (από το 2019 αντί για το 2020) τη μείωση αφορολόγητου «αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τις Ελληνικές αρχές» διαπιστώσουν ότι απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
Πέρα από τη συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για τα χρέη προς τις τράπεζες η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση «για την επέκταση του μηχανισμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions) και στους πλειστηριασμούς που γίνονται από τις φορολογικές αρχές».
Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη κατοικία θα βγαίνει ηλεκτρονικά στο σφυρί και για χρέη προς την εφορία. Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση δέχτηκε να αλλάξει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί και για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική τιμή, όπως προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας για τις άλλες οφειλές.
Στο κείμενο γίνεται επίσης σαφής μνεία στην πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ και στην ανάγκη να ξεκολλήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ κλπ.). Όσον αφορά στην πολυσυζητημένη Αναπτυξιακή Τράπεζα στο μνημόνιο τονίζεται ότι «δεν θα δέχεται καταθέσεις από το κοινό ούτε θα συμμετέχει σε απευθείας δανεισμό».