Κύρια θέματα, Οπλικά Συστήματα • 27/03/2021 - 5:40
Έρχεται και νέα πρόταση από την Γαλλία για τις φρεγάτες - Το ΠΝ απέρριψε την ενδιάμεση λύση που πρόσφεραν οι ΗΠΑ (βίντεο)
Φεύγει LOR για Γερμανία-Γαλλία
Στην τελική φάση έχει εισέλθει η ναυμαχία ΗΠΑ-Γαλλίας για τις φρεγάτες με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το Παρίσι θα επανέλθει με ακόμη βελτιωμένη προσφορά.
Η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού είναι η επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης όσον αφορά τους εξοπλισμούς. Αφού η Αεροπορία κερδίζει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα με την ένταξη των Rafale και τον εκσυγχρονισμό των F-16 σε επίπεδο Viber, αξιολογούνται αυτή τη στιγμή οι προτάσεις που έχουν γίνει για την ενίσχυση του Στόλου φρεγατών που είναι αρκετά πεπαλαιωμένος.
Αρκεί να σημειωθεί ότι τα παλαιότερα πλοία είναι ναυπηγήσεως των αρχών της δεκαετίας του ’80 και το νεότερο εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1996.
Οι προτάσεις που έχουν γίνει από πολλές πλευρές αλλά κυρίως από την Αμερική και την Γαλλία, αξιολογούνται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού το οποίο επισημαίνει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα αδύνατα σημεία της κάθε προτάσεως. Ως εκ τούτου όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά.
Το μόνον βέβαιο είναι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν περί τα τέλη Μαΐου και η συμφωνία που θα υπογραφεί θα είναι διακυβερνητική (Government to Government ἤ G-to-G). Όπως τονίζουν αρμόδιοι επιτελείς, θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν για την επιλογή η συμβατότητα των νέων πλοίων με τις υποδομές του Ναυτικού ενώ κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι το κόστος θα είναι καθοριστικός παράγοντας.
Το κόστος ήταν και ο λόγος για τον οποίον δεν υπήρξε συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι με τις δύο φρεγάτες Belharra. Από τότε όμως και οι Γάλλοι επανέρχονται με πλέον συμφέρουσες προτάσεις ενώ έχουν κινητοποιηθεί και οι Αμερικανοί οι οποίοι προτείνουν φρεγάτες πολλαπλών αποστολών με προοπτική εντάξεως της Ελλάδας στα μελλοντικά προγράμματα των πολεμικών τους πλοίων.
Παράλληλα, ενδιαφέρον εκδηλώνει και η Ιταλία η οποία συνεργάζεται με τους Αμερικανούς για τις νέες ναυπηγήσεις τους και οι Ολλανδοί που διατηρούν παραδοσιακές σχέσεις με το Ναυτικό μας. Αρκεί να σημειωθεί πως 9 από τις 13 φρεγάτες του Στόλου μας είναι ολλανδικές ενώ και οι 4 νεότερες μπορεί να είναι γερμανικού σχεδιασμού αλλά το σύστημα μάχης τους είναι προϊόν γαλλογερμανικής κοινοπραξίας
: Τί προτείνουν Αμερικανοί και Γάλλοι
Σημαντικό κριτήριο πάντως θα είναι η ενδιάμεση λύση την οποία προτείνουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές. Δεδομένου ότι οποιαδήποτε παραγγελία νέου πλοίου απαιτεί περίπου 4 χρόνια για την ναυπήγηση και παράδοση του, είναι απαραίτητο να συνοδεύεται και από την παραχώρηση στο Πολεμικό Ναυτικό και κάποιου ήδη υπάρχοντος πλοίου.
Στο σημείο αυτό τόσο η πρόταση των Αμερικανών όσο και των Γάλλων δεν θεωρείται από το Γενικό Επιτελείου Ναυτικού ικανοποιητική. Οι Αμερικανοί προτείνουν την παραχώρηση δύο καταδρομικών κλάσεως Ticonderoga (τα νεότερα αντιτορπιλικά Arleigh Burke δεν είναι διαθέσιμα). Πρόκειται για πλοία της δεκαετίας του ’80 με πολυάνθρωπα πληρώματα και τεράστιες απαιτήσεις υποστήριξης.
Οι Γάλλοι απεναντίας προτείνουν δύο φρεγάτες κλάσης Lafayette, μικρά και ευέλικτα πλοία τα οποία στερούνται παντελώς ανθυποβρυχιακής δυνατότητας.
Και οι δύο προτάσεις όμως δημιουργούν προβλήματα υποστήριξης καθώς τα συστήματα τους είναι ασύμβατα με αυτά που χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό. “Θα πρέπει να ξανακτίσουμε το μισό Ναύσταθμό για να υποστηρίξουμε καθένα από αυτά” είπε χαρακτηριστικά αρμόδιος επιτελής.
Φεύγει LOR
Η επόμενη κίνηση της Αθήνας και του Υπουργείου Άμυνας στο «θερμό» ενδιαφέρον των Γάλλων αλλά και των Γερμανών είναι να αποσταλούν τις επόμενες εβδομάδες επιστολές ενδιαφέροντος τόσο προς το Παρίσι όσο και προς το Βερολίνο.
Oι Γερμανοί όπως έχουμε ήδη αναφέρει, έχουν προτείνει στην Ελλάδα και στο Πολεμικό Ναυτικό καινούργιες φρεγάτες ΜΕΚΟ Α200 ή A300 ενώ η πρόταση περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες τη ναυπήγηση δύο ακόμη υποβρυχίων «214» κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» για να προστεθούν στα τέσσερα τα οποία ήδη διαθέτει ο Ελληνικός Στόλος. Το Γερμανικό πολεμικό ναυτικό πάντως διαθέτει τόσο φρεγάτες όσο και κορβέτες σε εξαιρετική κατάσταση οι οποίες ενδιαφέρουν το Ελληνικό επιτελείο και ενδεχόμενη κίνηση παραχώρησης τους θα έδινε «πόντους» στην πρόταση του Βερολίνου.
Ήδη έφτασε στις ΗΠΑ η Ελληνική LOR και πλέον οι Αμερικανοί πρέπει να απαντήσουν επίσημα στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Η κινητικότητα πάντως από την Αθήνα δεν σταματά με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να κλείσει η υπόθεση έως τις αρχές του καλοκαιριού όπως άλλωστε έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός.
Ελκυστική η ολλανδική πρόταση
Απεναντίας η ολλανδική πρόταση για δύο φρεγάτες τύπου Μ είναι ελκυστική διότι τα πλοία αυτά είναι η εξέλιξη των ήδη υπαρχόντων τύπου S (Έλλη, Λήμνος) οπότε μπορούν αμέσως να ενσωματωθούν χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις εκπαιδεύσεως ή δημιουργίας υποδομών υποστηρίξεως.
Η ολλανδική πρόταση μπορεί να σημάνει και την παραγγελία των νεότερης γενιάς πλοίων τύπου Sigma που είναι σπονδυλωτής σχεδίασης ώστε να ανταποκρίνεται σε κάθε ανάγκη, μπορεί όμως και να συνδυασθεί με την παραγγελία αμερικανικών πλοίων.
Να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές φρεγάτες τύπου MMSC που μας προσφέρονται, είναι οπι χαμηλότερων δυνατοτήτων από όλες. Οπως σχολίασε κορυφαίος παράγοντας, τα έχουν όλα «αλλά από λίγο». Η τιμή τους όμως είναι συμφέρουσα. Απεναντίας τα γαλλικά πλοία είναι ισχυρά και βαριά οπλισμένα, είναι όμως ακριβά.