Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Επόμενο βήμα της Τουρκίας η περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο-Καστελλόριζο


Έρχεται νέα ένταση το φθινόπωρο με την Τουρκία, που θα συνεχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και θα επιχειρήσει να δει κατά πόσο μπορεί να κάνει σεισμογραφικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, εκτιμά ο αν. καθηγητής στο Πάντειο και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος, προσθέτοντας ότι τα «θολά» μηνύματα της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα δεν διευκολύνουν την κατάσταση.

«Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν στέλνουν καθαρά μηνύματα στην Τουρκία, την κάνει να πιστεύει ότι έχει το περιθώριο να αλλάξει τα δεδομένα της περιοχής», όπως λέει, φέρνοντας ως παράδειγμα, την προ ημερών συμφωνία Ουάσινγκτον-Άγκυρας για δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία, αλλά και την μη επιβολή άμεσων κυρώσεων για την αγορά των S-400, οι οποίες έχουν πάρει παράταση για την Άνοιξη του 2020. Και εξηγεί ότι αυτή η επαμφοτερίζουσα στάση των ΗΠΑ κάνει τον Ερντογάν να πιστεύει πως έχει περιθώριο χειρισμού του θέματος, δίχως να υπάρξουν υποχρεωτικά επιπτώσεις για την χώρα του.

Ερωτηθείς αν βλέπει πιθανότητες εξεύρεσης λύσης για το Κυπριακό μέσα από ένα νέο γύρο συνομιλιών Αναστασιάδη-Ακιντζί τον Σεπτέμβριο, απαντά αρνητικά, καθώς, όπως λέει, όλ’ αυτά γίνονται μέσα σε ένα κλίμα απειλών, προκλήσεων, και παράνομων γεωτρήσεων, κατά την προσφιλή τακτική της Τουρκίας, που επιχειρεί να σφραγίσει τις συζητήσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και τουρκοκυπρίων.

Όσο για την πρόσφατη τετραμερή συνάντηση Ελλλαδας-Κύπρου-Ισραηλ-ΗΠΑ, τονίζει ότι ασφαλώς και ενόχλησε την Άγκυρα, ωστόσο τέτοιες πρωτοβουλίες δεν πρόκειται να αλλάξουν το σχεδιασμό της : "Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να βρει τρόπο να επέμβει στην Αν.Μεσόγειο στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ψάχνει λοιπόν και θα συνεχίσει να ψάχνει, να βρει αυτό τον τρόπο".




- Κάντε μας καταρχήν μια αποτίμηση της συνάντησης Αναστασιάδη- Ακιντζί. Πάμε σε ένα νέο γύρο συνομιλιών από το φθινόπωρο με προοπτικές για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό;
Τρία σημεία προκύπτουν με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την συνάντηση.
Το πρώτο αφορά το πλαίσιο, το οποίο παραμένει αυτό της διζωνικής ομοσπονδίας. Το λέω αυτό καθώς την τελευταία διετία είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι τα δύο μέρη εγκαταλείπουν την ιδέα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει.
Το δεύτερο σημείο είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται τις προτάσεις των τουρκοκυπρίων ως προς την συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται πέριξ της νήσου, και κυρίως στο νότιο τμήμα του. Απ’ ότι φαίνεται ο Αναστασιάδης έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για ενημέρωση των τουρκοκυπριών, όσον αφορά τόσο στην έρευνα, όσο και στην εκμετάλλευση των φυσικών αυτών πόρων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Tags
Back to top button