Σήμερα αναμένεται η απόφαση των Ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου για το αν θα εκδοθούν τελικά ή όχι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που είχαν έρθει στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στη γειτονική χώρα ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η ανακοίνωση της απόφασης έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί οι πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα είναι τεράστιες και από δύο πλευρές.
Από τη μία την Τουρκία, που θέλει να τους τιμωρήσει για παραδειγματισμό (να τους σκοτώσει καταγγέλλουν οι ίδιοι) και από την άλλη ΗΠΑ και Γερμανία που δεν θέλουν να εκδοθούν και να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φαίνεται όμως πώς υπάρχει διάσταση απόψεων και μεταξύ των δικαστών για το ποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί.
Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξει και νέα αναβολή λόγω μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας των Ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου και αυτό έγκειται στο γεγονός των πιέσεων που προαναφέραμε.
Χθες μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός έκανε μία δήλωση καταπέλτη λέγοντας «υπάρχουν στην Ελλάδα δικαστές που θ΄ αψηφήσουν την πολιτική σκοπιμότητα και θα δικάσουν με βάση τις κείμενες διατάξεις και τις διεθνείς συνθήκες ή θα παραδώσουν στον Σουλτάνο, »πεσκέσι», τα κεφάλια των ικετών;».
Αυτό τα λέει όλα, αν και οι πιέσεις και το παρασκήνιο για την έκδοση ή όχι των Τούρκων στρατιωτικών είναι πολύ μεγαλύτερα. Υπήρξε μάλιστα η πληροφορίες που ήθελε τους δικαστές να εκδίδουν κάποιους από τους «8» και κάποιους άλλους όχι ως μία μεσοβέζικη λύση, αλλά τελικώς αυτό δεν επιβεβαιώθηκε.
Είναι βέβαιο πώς η Ελλάδα δέχεται ισχυρές πιέσεις για την σχετική απόφαση. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία όπως αναφέρουν πληροφορίες δεν θέλουν την έκδοση των Τούρκων και το έχουν διαμηνύσει αυτό στην ελληνική κυβέρνηση με πολλούς τρόπους, καθώς εκτιμούν ότι θα έχουν την ίδια ή χειρότερη αντιμετώπιση απ’ αυτή που έχουν όσοι συνελήφθησαν για εμπλοκή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Με τον δικό της τρόπο ωστόσο πιέζει και η Τουρκία και χρησιμοποιεί μάλιστα ως μοχλό τα ελληνοτουρκικά απειλώντας ορισμένες φορές με κρίση στο Αιγαίο ή στην Κύπρο. Την στάση της Τουρκίας αποτυπώνει δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «Le Soir», με τίτλο «Δεν είμαστε πραξικοπηματίες».
Το δημοσίευμα αφού συνοψίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες οι οχτώ αξιωματικοί καριέρας βρέθηκαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο, επισημαίνει αφενός τις διαρκείς και ισχυρές πιέσεις που ασκεί η Τουρκία στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου η τελευταία να προχωρήσει στην έκδοσή τους, και αφετέρου την επιμονή των Τούρκων αξιωματικών στην αθωότητά τους.
Σε σχέση με τις τουρκικές πιέσεις, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ρ.Τ. Ερντογάν και οι υπουργοί του απειλούν την Ελλάδα με επανεκκίνηση των μεταναστευτικών ροών προς τις ακτές της, με αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης ή ακόμα και με πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου, ενώ ελληνική κυβερνητική πηγή υπογραμμίζει ότι έχει χρόνια να εμφανιστεί τόσο απειλητική η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα, ζητώντας από την Ευρώπη να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της υπόθεσης και να βοηθήσει στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.
Η εφημερίδα παραθέτει ακόμη την ιστορία των Τούρκων αξιωματικών για τη βραδιά του πραξικοπήματος, όπως οι ίδιοι την αφηγούνται, υποστηρίζοντας ότι, όντας κληρονόμοι της Κεμαλικής παράδοσης που εδώ και καιρό είναι παρούσα στον τουρκικό στρατό, συμβολίζουν σήμερα αυτό που θέλει να εξαλείψει ο Eρντογάν από τις τάξεις της διοίκησής του, της αστυνομίας και του Στρατού.
Το δημοσίευμα καταλήγει με τη δήλωση ενός εκ των Ελλήνων δικηγόρων που έχουν αναλάβει την υπεράσπισή τους, ότι ενδεχόμενη απόφαση υπέρ της έκδοσής τους θα αποτελούσε ντροπή για την Ελλάδα και τη δικαιοσύνη της.