Κύρια θέματα, Οπλικά Συστήματα • 09/04/2021 - 4:20
Έντονη κινητικότητα για τις νέες φρεγάτες του Στόλου - Μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους υπουργούς για την ενδιάμεση λύση
Δυνατά στη «ναυμαχία» και οι Ισπανοί - Tι δήλωσε ο πρέσβης τους
«Σας φέραμε τη μακέτα της φρεγάτας και ελπίζουμε να φέρουμε και το πλοίο στο Ναύσταθμο» φέρεται να είπε ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα Enrique Viguera τη στιγμή που παρέδιδε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο τη μακέτα της F-110 και μαζί το φάκελο με την Ισπανική πρόταση για τη νέα φρεγάτα του Στόλου.
Η Μαδρίτη όπως αναμενόταν μπήκε δυνατά στη «ναυμαχία» για τα νέα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού με τον πλέον επίσημο τρόπο. Ο φάκελος και η μακέτα της F-110 παραδόθηκε από τον ίδιο τον Ισπανό πρέσβη στην Αθήνα και όχι από την κατασκευάστρια εταιρεία Navantia γεγονός που δείχνει ότι η Ισπανική κυβέρνηση όχι μόνο στηρίζει την πρόταση αλλά έχει αποφασίσει να ενεργοποιηθεί κάτι το οποίο παραπέμπει και σε ενδιάμεση λύση αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς στο
Η Ισπανική φρεγάτα F-110 θεωρείται ως εξαιρετικά ελκυστική πρόταση για το Πολεμικό Ναυτικό. Ουσιαστικά πρόκειται για πλοίο μεγάλου εκτοπίσματος που ξεπερνά τους 6000 τόνους και παραπέμπει σε αντιτορπιλικό. Φέρει το πανίσχυρο Radar SPY-7 και ξεπερνά τον χαρακτηρισμό «φρεγάτα πολλαπλού ρόλου». Άγνωστη ωστόσο παραμένει η τιμή των πλοίων η οποία θα συμπεριλαμβάνει τόσο τον οπλισμό όσο και την υποστήριξη.
Προηγήθηκαν οι Βρετανοί
Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα ανάλογη ενέργεια από την Βρετανική κυβέρνηση όταν η πρέσβης στην Ελλάδα Kate Smith είχε επίσης παραδώσει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας την πρόταση της εταιρείας Babcock με την Arrowhead 140.
Η Αγγλία σύμφωνα με πληροφορίες έχει προτείνει στην Ελλάδα και στο Πολεμικό Ναυτικό ως ενδιάμεση λύση την παραχώρηση από το Βασιλικό Ναυτικό δύο μεταχειρισμένων φρεγατών Type 23. Την προσεχή Δευτέρα μάλιστα την Αθήνα επισκέπτεται ο Άγγλος υπουργός άμυνας Ben Wallace έπειτα από πρόσκληση του Έλληνα υπουργού. Στη συνάντηση που θα έχουν στο «Πεντάγωνο» αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ άλλων η Βρετανική πρόταση με τον Έλληνα υπουργό να βάζει στο επίκεντρο το ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης.
Επικοινωνία με την Γαλλία
Και δεν είναι αυτή η μόνη επαφή του Νίκου Παναγιωτόπουλου το τελευταίο διάστημα για το «φλέγον» ζήτημα της ενίσχυσης του Στόλου με καινούργια αλλά και πλοία ενδιάμεσης λύσης.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Γαλλίδα ομόλογo του Φλοράνς Παρλί θέτει σε προτεραιότητα το ζήτημα των μεταχειρισμένων πλοίων τα οποία σκοπεύει να παραχωρήσει το Παρίσι για να στηρίξει την πρόταση της Naval Group για τις φρεγάτες Belhara.
Με τους Γάλλους να επισκέπτονται μάλιστα για μία ακόμη φορά τις τελευταίες ημέρες την Αθήνα, να προχωρούν σε βελτιωμένη οικονομικά πρόταση και να επισκέπτονται τα ναυπηγεία. Τρία από τα τέσσερα πλοία σχεδιάζουν να τα «χτίσουν» στην Ελλάδα όπως τόνισαν στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας σε μια προσπάθεια να κάνουν ακόμη πιο δελεαστική της πρότασή τους.
Επικοινωνία και με την Γερμανία
Επικοινωνία στην οποία τέθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης είχε τις προηγούμενες ημέρες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και με την Γερμανίδα ομόλογό του Annegret Kramp Karrenbauer.
Το Βερολίνο όπως φαίνεται έχει επίσης αποφασίσει να εμπλακεί στη «μάχη» για τα νέα πλοία του Στόλου με μια επίσης δελεαστική πρόταση για φρεγάτες ΜΕΚΟ Α200 ή και Α300.
Μένει η ιταλική FREMM
Η Αθήνα και το Πολεμικό Ναυτικό περιμένει πλέον και την Ιταλική πρόταση της εταιρείας Ficantieri για την «γνωστή» FREMM και μένει να ξεκαθαρίσει αν και ποια πλοία προσφέρουν ως ενδιάμεση λύση τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Γερμανοί.