Από χθες βρίσκονται στην Αθήνα οι θεσμοί της ΕΕ για την 9η αξιολόγηση και διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση για το μέλλον της χώρας μετά την πανδημία, το οποίο διαγράφεται ζοφερό, καθώς θεσμοί και κυβέρνηση δείχνουν αμείλικτοι για το θέμα των πλειστηριασμών των σπιτιών των Ελλήνων οι οποίοι θα ξεκινήσουν Ιούνιο ή Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνουν και χρέη που δημιουργήθηκαν από τα lockdown της κυβέρνησης, αφού η προστασία θα είναι περιορισμένη και ελάχιστη.
Οι τραπεζίτες αλλά και οι δανειστές επιμένουν να τρέχουν οι παράλληλες διαδικασίες για τον πλειστηριασμό (σσ. εννοείται και της πρώτης κατοικίας), παρά το πάγωμά τους. Η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτό δεν είναι εφικτό αφού δεν μπορεί να ακυρωθεί ο Νόμος Κατσέλη, αν πρώτα δεν εφαρμοστεί το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο.
Σε αυτό που συμφωνούν πάντως, είναι ότι αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας θα ξεκινήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί και μένει να φανεί, αν αυτό θα είναι τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο.
Όπως αντιλαμβανόμαστε σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει την εφαρμογή τρίτου Lockdown θα έχει ως συνέπεια χιλιάδες ακόμα Έλληνες να χάσουν τα σπίτια τους, αφού όπως όλα δείχνουν σοβαρή βοήθεια μετά την πανδημία δεν θα υπάρξει.
Σχετικά με τα χρέη που δημιουργήθηκαν από το lockdown ΕΕ και κυβέρνηση δεν κατέληξαν σε συμφωνία, καθώς οι θεσμοί απαίτησαν να μην υπάρχει καμία ελάφρυνση ούτε βοήθεια. Με λόγια λόγια ιδιώτες και επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν λόγω των lockdown πολύ πιθανόν από Ιούνιο ν αρχίσουν να χάνουν τα σπίτια τους!
Πηγές αναφέρουν ότι μία τελευταία απόπειρα από την κυβέρνηση θα γίνει αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας, δηλαδή θεωρητικά γύρω στον Απρίλιο, αλλά δύσκολα θα έχει τύχη.
Στις τεχνικές συζητήσεις που έγιναν για το «Γέφυρα 2», δηλαδή το πρόγραμμα επιδότησης αποκλειστικά επιχειρηματικών δανείων, φάνηκε, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες εξέφρασαν εξαρχής επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα και τη στρατηγική του προγράμματος, κάτι που προοιωνίζεται αυστηροποίηση των κριτηρίων υπαγωγής.
Παρόλα αυτά δείχνουν να υπάρχει μία καταρχήν μερικώς συμφωνία, υπό την προϋπόθεση η επιχείρηση να έχει πληγεί αποδεδειγμένα από την πανδημία. Βέβαια το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» είναι «σταγόνα στον ωκεανό» και αφορά μόνο επιχειρηματικά δάνεια και η συνολική επιδότηση θα είναι μόλις 300 εκατ. ευρώ και για 9 μήνες αντί για 900 εκατ. ευρώ για 12 μήνες που ήθελε η κυβέρνηση.