Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εντυπωσιασμένος ο διεθνής τύπος με τα τρομερά υποβρύχια Type 214 που διαθέτει η Ελλάδα – Έχουν καλύτερες επιδόσεις και από τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα

Τα γερμανικής κατασκευής συμβατικής πρόωσης υποβρύχια  Type 214 είναι τα τρομερότερα  μικρότερα σε όγκο και  πιο αθόρυβα πολεμικά υποβρύχια του κόσμου,  τα οποία ανταγωνίζονται στα » ίσια» τα πυρηνοκίνητα «ξαδέλφια τους», αναφέρουν ξένοι εμπειρογνώμονες.   

Με λίγα λόγια τα υποβρύχια Type 214 μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στον «εχθρό» ενώ ταυτόχρονα να είναι «αόρατα»  υστερώντας μόνο ως προς την δυνατότητα διάρκειας παραμονής κάτω από νερό αλλά και στο φορτίο του πυρηνικού  οπλοστασίου  που φέρουν  σύμφωνα με εμπεριστατωμένη έρευνα πολλών ειδικών .

Αυτό εξηγεί γιατί τα γερμανικά υποβρύχια έχουν αποδειχθεί τόσο δημοφιλή  την ηγεσία του  πολεμικού ναυτικού  σε όλη την Ευρώπη και την Ασία που αναζητά  τον έλεγχό σε παράκτια ύδατα.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τέσσερα τέτοια τρομερά από κάθε άποψη υποβρύχια Type 214 κλάσης  Παπανικολής τα οποία κυριαρχούν ειδικά στο Αιγαίο πέλαγος,  έναντι οποιουδήποτε άλλου τύπου υποβρυχίου  .

Ωστόσο, τα  ελληνικά υποβρύχια  αρχικά υπέφεραν από σοβαρά προβλήματα αστάθειας, τα οποία λύθηκαν στην συνέχεια.

Η Πορτογαλία διαθέτει δύο υποβρύχια κλάσεως  Tridente από  το 2010, ενώ η Τουρκία βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής έξι υποβρυχίων Type-214 στα ναυπηγεία  Gölcük , αν και το πρόγραμμα έχει υποστεί κάποιες καθυστερήσεις.

Τα τουρκικά υποβρύχια θα διαθέτουν εγχώριας κατασκευής ηλεκτρονικά, και θα είναι εξοπλισμένα με αμερικανικού τύπου τορπίλες  Mark 48 , γερμανικούς  πυραύλους IDAS και ενδεχομένως πυραύλους cruise Gezgin-D.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κατασκευάσει δύο ακόμα υποβρύχια αυτού του τύπου κατά την επόμενη δεκαετία, και η Πολωνία έχει δείξει ενδιαφέρον για τη μίσθωση δύο από τα γερμανικά σκάφη.

Αυτά τα μικρά σε μήκος υποβρύχια κοστίζουν  περίπου  371 εκατομμύρια ευρώ  το καθένα, παρά πολύ  λιγότερο δηλαδή από ένα και μόνο αμερικανικό  πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης  Virginia που κοστίζει 2, 8 δις δολάρια.

Ναυπηγεία σε όλο τον κόσμο έχουν επίσης άδεια να κατασκευάζουν πάνω από 12  Γερμανικά υποβρύχια Type- 214  με κυψέλες καυσίμου κάνοντας τον τύπο αυτό του υποβρυχίου τον πιο δημοφιλή στον κόσμο.

Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατη άσκηση της συμμαχίας το «The Ghost Submarine», όπως το κατονόμασαν οι ΝΑΤΟϊκοί το ελληνικό υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» (S-121), έγινε το αντικείμενο αναζήτησης από σύγχρονα ανθυποβρυχιακά  σκάφη  επιφανείας και αεροσκάφη ΑΦΝΣ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Αυτό που εντυπωσίασε τους ξένους, και τους έκανε να δώσουν στο ελληνικό υποβρύχιο τιμητικό προσωνύμιο «υποβρύχιο φάντασμα», ήταν η «επίθεση του» σε  σύγχρονο βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο  το οποίο προσέβαλε δύο  φορές με εικονικές επιθέσεις τορπιλών  , χωρίς να γίνει  ούτε κατ΄ελάχιστο αντιληπτό από τους Βρετανούς .

Τα υποβρύχια αυτού του τύπου έχουν  μήκος περίπου 65 μέτρα και στην επιφάνεια εμφανίζει εκτόπισμα περίπου 1.700 τόνων.

Το πλήρωμα αποτελείται συνήθως από 27 άτομα, αλλά υπάρχει επιπλέον χώρος για τη μεταφορά έως οκτώ δυτών. Η εμβέλειά του θα πρέπει να είναι πάνω από 10.000 ναυτικά μίλια.

Το μέγιστο βάθος κατάδυσις του είναι μυστικό, αλλά συνήθως αναφέρεται σε περίπου 400 μέτρα. Διαθέτει  οκτώ τορπιλοσωλήνες [Τ/Σ] διαμετρήματος 533 χιλιοστών.

Δεδομένου ότι οι πύραυλοι κρουζ έχουν αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη σημασία για τον οπλισμό των υποβρυχίων κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η HDW είχε προσφέρει ειδικά για τους χρήστες της κατηγορίας των Υ/Β U214 ένα σύστημα εκτόξευσης πεπιεσμένου αέρα.

Με τη βοήθεια του πεπιεσμένου αέρα, μπορεί να απολυθεί ένα κοντέινερ πυραύλου έξω από το σκάφος. Τα συστήματα πεπιεσμένου αέρα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για τις τορπίλες.

Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι το Υ/Β «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της χρήσης των όπλων του.

Βεβαίως, όλα αυτά τα μικρά γερμανικά υποβρύχια μπορεί να φαίνεται ότι  έχουν εντυπωσιακή  ταχύτητα,  αντοχή και φορτίο  όπλων , σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα αμερικανικά και ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια, αλλά έχουν αποστολή να πλέουν κυρίως  σε παράκτια ύδατα, σε σχέση τα πυρηνοκίνητα  τα οποία μπορούν  να αντέξουν  πάνω από είκοσι πέντε μίλια ανά ώρα βυθισμένα για τρεις μήνες, ενώ μεταφέρουν δεκάδες πυρηνικά όπλα.

 

 

 

 

 

 

Tags
Back to top button