Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ε.Λέκκας: «Θα έχουμε και άλλους σεισμούς έως 5 Ρίχτερ στην Αττική» – Δύσκολη αλλά όχι απίθανη η ενεργοποίηση του ρήγματος της Πάρνηθας

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τα 4,4 Ρίχτερ που ταρακούνησαν χθες το βράδυ την Αττική και τρόμαξαν τους πολίτες ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες. Εκτιμούν πώς σεισμοί αυτού του μεγέθους μπορεί να γίνουν ξανά, το συγκεκριμένο ρήγμα επισημαίνουν δεν έχει δώσει μεγάλες δονήσεις, αλλά δεν αποκλείουν την ενεργοποίηση του ρήγματος της Πάρνηθας που το 1999 το χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν φονικό.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας χαρακτήρισε τη σεισμική δόνηση των 4,4 Ρίχτερ αναμενόμενη και τόνισε πώς μπορεί να έχουμε το επόμενο διάστημα σεισμικές δονήσεις όπως αυτή. «Θεωρώ ότι η δραστηριότητα αυτή θα συνεχιστεί δεδομένου ότι υπάρχουν μικρά ρήγματα στην περιοχή» είπε διευκρινίζοντας ότι «θα είναι δύσκολο να έχουμε μεγαλύτερους σεισμούς της τάξεως των 5 βαθμών». 

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η περιοχή από την οποία προήλθε ο σεισμός της Δευτέρας «δεν μπορεί να δώσει πολύ μεγάλο σεισμό γιατί δεν υπάρχουν ρήγματα μεγάλα» συμπληρώνοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Πάρνηθας», χωρίς όμως να το αποκλείσει.

Ερωτηθείς γιατί ο σεισμός έγινε τόσο αισθητός στην Αττική ο καθηγητής Γεωλογίας εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο μικρό εστιακό βάθος (μόλις πέντε χιλιόμετρα βάθος) και στην εγγύτητα της απόστασης καθώς το επίκεντρό του ήταν στο βορειοανατολικό τμήμα της Πεντέλης. «Ήταν ένας σεισμός που τον περιμέναμε, είχε μικρό εστιακό βάθος και ήταν συνέχεια των σεισμών που έγιναν πριν από μια εβδομάδα» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Όσον αφορά τους σεισμούς που σημειώθηκαν μέσα στο βράδυ σε Σαντορίνη, Τρίπολη και αλλού ο κ. Λέκκας είπε ότι «είναι μια γενικότερη δραστηριότητα που δεν σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια διέγερση σε όλο τον ελλαδικό χώρο».

Όπως και να έχει πάντως ο σεισμός χθες, λίγο πριν τις 22:25 προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, καθώς η διάρκεια του ήταν μεγάλη, συνεχίστηκε για πλέον των 6 δευτερολέπτων. Οι δε πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολογικών Ινστιτούτων για το μέγεθος του σεισμού ήταν συγκεχυμένες με αποτέλεσμα να επιτείνουν την ανησυχία.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έδωσε το σεισμό στους 4,5 βαθμούς Ρίχτερ, το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω το μέγεθος στα 4,3 Ρίχτερ. Το Αριστοτέλειο έδωσε το μέγεθος του σεισμού στους 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Η αρχική εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού

Έπειτα από αρκετά λεπτά, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καθόριζε το μέγεθος του σεισμού στα 4,4 Ρίχτερ και χαρακτηρίζοντάς τον «ασθενή»:

«Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε πως οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν στις 22:24 ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προέρχεται από απόσταση 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας όπου εντοπίζεται και το επίκεντρο της δόνησης».

Η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού ήταν για σεισμό 4,2 Ρίχτερ

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο κ.Χουλιάρα η σεισμική δόνηση προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 Ιανουαρίου, όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις. Υπενθυμίζεται ότι, στις 9 Ιανουαρίου, οι διαδοχικές σεισμικές δονήσεις που είχαν σημειωθεί, αν και ήταν ασθενείς, «ταρακούνησαν» την ανατολική Αττική, προκαλώντας σχετική ανησυχία στους κατοίκους που τις αισθάνθηκαν.

Οι σεισμοί αυτοί σημειώθηκαν ανατολικά της Ραφήνας και του Μαραθώνα, στο θαλάσσιο χώρο και έγιναν αισθητοί σε όλα τα προάστια της ανατολικής Αττικής, αλλά και στην Εύβοια. Ο μεγαλύτερος από αυτούς είχε μετρηθεί στα 3 Ρίχτερ.

Tags
Back to top button