Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εκτοξεύτηκε το χρέος στο 180% του ΑΕΠ με πλασματικά στοιχεία για την επικυριαρχία της Ελλάδας; – Ποιοι το υποστηρίζουν

Το ελληνικό δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν βρίσκεται σήμερα κάτι πάνω από το 180% επί του ΑΕΠ ή περί τα 320 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία του ΔΝΤ το εκτοξεύουν ακόμη περισσότερο, σε δυσθεώρητα ύψη. Μήπως όμως πρόκειται για πλασματικά στοιχεία τα οποία έχουν ως στόχο την επικυριαρχία στην Ελλάδα;

Κατ’ αρχήν να τονίσουμε πώς η Ελλάδα μπήκε ή μάλλον την έβαλε ο Γιώργος Παπανδρέου στα μνημόνια την αποφράδα εκείνη ημέρα του Μαΐου του 2010 από το Καστελόριζο, με το χρέος της χώρας να βρίσκεται στο 126% επί του ΑΕΠ, όταν άλλα κράτη είχαν πολύ μεγαλύτερο χρέος. Οι συνέπειες και τα αποτελέσματα γνωστά.

Φτάσαμε μετά από τρία μνημόνια το χρέος να ανεβαίνει συνεχώς και αυτό προκαλεί ερωτήματα. O Paul Kazarian, διευθύνοντας σύμβουλος και Πρόεδρος της Japonica Partners στο συνέδριο του Economist ανέλυσε στη Φρανκφούρτη αυτό που επιχειρεί να ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια: το ελληνικό χρέος έχει υπολογιστεί λάθος και είναι πολύ χαμηλότερο από το επίσημο μέγεθος.

Σύμφωνα με τον κ. Kazarian οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αναδιαρθρώσει το χρέος έξι φορές και έπρεπε να το έχουν υπολογίσει εκ νέου εδώ και πολύ καιρό. «Αυτά που συζητούν οι Θεσμοί σήμερα, λέει, «δεν είναι τίποτα άλλο παρά πολιτικά εφευρήματα».

Την άνοιξη του 2013, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας και οι επενδυτές ετοιμάζονταν να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα, ο 61χρονος Kazarian, πρώην επενδυτικός τραπεζίτης, το είδε ως ευκαιρία και δαπάνησε σχεδόν 3 εκατ. ευρώ για ελληνικούς τίτλους. Σήμερα, θεωρείται ο ιδιώτης επενδυτές με τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα στην κατοχή του.

Ο Kazarian εκτιμά ότι αν το ελληνικό χρέος υπολογιστεί με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα για το δημόσιο χρέος, τότε δεν θα φθάνει στο 180% του ΑΕΠ αλλά μόλις στο 91% του ΑΕΠ.

Ο υπολογισμός του επενδυτή δεν στηρίζεται στην ονομαστική αξία του χρέους, που σύμφωνα με το ΔΝΤ αγγίζει τα 325 δισ. ευρώ, αλλά στη χρονική αξία των δανείων που λαμβάνει υπόψιν τα χαμηλότερα επιτόκια, την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και τη μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής.

«Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της σήμερα», είπε στο Συνέδριο του Economist και πρότεινε τη χρήση αριθμών που να αντικατοπτρίζουν την οικονομική πραγματικότητα κι όχι πολιτικά σενάρια που τελικά έχουν καταστροφικά αποτελέσματα. Σημαντικό θέμα για την Ελλάδα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τις κεφαλαιαγορές και το μήνυμα του Kazarian ήταν ότι η Ελλάδα μπορεί να την κερδίσει.

Παρόμοια άποψη υποστήριξε και ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, μέλος της επιτροπής των πέντε σοφών της Γερμανίας, αν και πολλές φορές πάρει θέση εναντίον της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν υπολογιστεί η χρονική αξία των δανείων, τότε η κατάσταση είναι λιγότερο δραματική.

«Η Γερμανία θα επωφελούνταν από έναν τέτοιο υπολογισμό του ελληνικού χρέους, επειδή η πολιτική διάσωσης της χώρας θα μπορούσε να μπει μια ώρα νωρίτερα στο αρχείο», τόνισε.

Είναι προφανές πώς γύρω από το χρέος της κάθε χώρα παίζονται τεράστια παιχνίδια. Είναι άλλωστε γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια πριν οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης Πραγμάτων έχουν υποδουλώσει ολόκληρα κράτη ελέγχοντας απόλυτα το δημόσιο χρέος τους. Το χρέος που οι ίδιες οι δυνάμεις φρόντισαν να δημιουργηθεί.

Tags
Back to top button