Ξεκίνησαν και επίσημα οι αναταραχές στο Β.Κοσσυφοπέδιο καθώς οι Σέρβοι άρχισαν να ξεχύνονται στους δρόμους στην Βόρεια Μιτρόβιτσα. Αφορμή είναι το τείχος που χτίστηκε από τους Σέρβους στην βόρεια Μιτρόβιτσα στο Κοσσυφοπέδιο το οποίο οι Σέρβοι θέλουν να παραμείνει ως έχει και αρνούνται την κατεδάφιση του .
Άλλωστε ο λόγος που κατασκευάστηκε ήταν για να ‘’απομονωθούν‘‘ οι Σέρβοι από τους Αλβανούς του νότιου τομέα, και ενδεχομένως κάτω από ορισμένες συνθήκες να κηρύξουν την αυτονομία τους και την ανεξαρτησία τους.
Δείτε το πρώτο βίντεο. Όπως θα δείτε όλοι είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη…
Αυτό όμως που τρέμουν οι Αλβανοί,Τούρκοι και φυσικά οι Γερμανοί είναι «ρωσικό σχέδιο» απόσχισης της περιοχής παρόμοιου τύπου με την Κριμαία υπό ‘’ρωσική στρατιωτική κάλυψη‘’ .
Αυτό αναφέρει ο ένας μετά τον άλλο Αλβανοί Βουλευτές.
Ο βουλευτής του LDK, Σάντρι Φεράτι, πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θα «‘συμμορφώσει»’ την σερβική πλευρά στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα, και θα κατεδαφιστεί το τείχος χωρίς την ύπαρξη περισσότερο τεταμένων καταστάσεων.
«Η θέληση όλων των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένου και του Κοινοβουλίου είναι η κατεδάφιση του τείχους το οποίο δίνει άσχημα μηνύματα. Και για να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να γίνει το όλο έργο γρήγορα, αλλά δεν συνεργάζεται ο δήμος που είναι στελεχωμένος με Σέρβους και είναι αρμόδιος να κάνει τον προγραμματισμό των εργασιών. Πιστεύω ότι θα επιτύχουμε την συμμόρφωση της σερβικής πλευράς χωρίς περαιτέρω τεταμένη κατάσταση. Ο σερβικός δήμος δέχεται μεγάλη πίεση, ιδιαίτερα από τις Βρυξέλλες και είμαι πεπεισμένος ότι το τείχος θα κατεδαφιστεί διότι παρουσιάζει εικόνα οδοφράγματος, « είπε ο Φεράτι .
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο στόχος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου είναι να γίνει το όλο έργο «’ειρηνικά»‘ και δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες για το αν αυτό δεν υλοποιηθεί και το αν θα παρέμβουμε προκειμένου να μην εμφανίζεται αυτή η εικόνα όπως είναι τώρα»‘.
Ο Ισμέτ Κράσνικι από την άλλη πλευρά, ανώτερος πολιτικός σύμβουλος του υπουργού περιβάλλοντος και χωροταξίας, είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο μέτρο για το θέμα του τείχους.
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις που του έγιναν για την ιδέα της παρέμβασης αστυνομικών δυνάμεων για αυτό το θέμα , ο Κράσνικι δεν εκφράζει κάτι περισσότερο .
«Τίποτα δεν μπορώ να πω περισσότερο από αυτό που είπα, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο», είπε ο ίδιος.
Σε αντίθεση όμως ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ίσα Μουσταφά, τόνισε σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, ότι ο τοίχος που χτίστηκε παράνομα στο Βορρά θα κατεδαφιστεί από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου και αν κάτι τέτοιο δεν το πράξει ο δήμος της βόρειας Μιτρόβιτσας θα το πράξει η κυβέρνηση .
Πρόκειται σαφώς για την «αφορμή» πάνω στην οποία θα «πατήσουν» οι Αλβανοί για να επιτεθούν στους Σέρβους λίαν συντόμως δημιουργώντας μεγάλη ένταση στην περιοχή , η εξέλιξη της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη και σε πολεμική σύγκρουση.