Η Συρία απάντησε μέσω της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, καθώς στην ισραηλινή στρατιωτική αεροπορική βάση Hatzor ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις. Όπως μεταδίδει το dimpenews, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τηρούν σιγή ιχθύος για το ζήτημα, ενώ στο twitter ήδη διακινούνται πρώτες εικόνες από την έκρηξη που ακούστηκε από την βάση Hatzor. Το Ισραήλ επιτέθηκε προχθές στο στρατιωτικό αεροδρόμιο al Mazzeh Δαμασκού και όπως όλα δείχνουν η Συρία από εδώ και στο εξής δεν θα αφήνει αναπάντητες τι προκλήσεις του Ισραήλ.
Την ίδια στιγμή, η νέα τάξη πραγμάτων με δικαιολογία τον εξοπλισμό από Ιρανούς της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ με βαρύ μάλιστα οπλισμό όπως ρουκέτες και πυραύλους μικρού βεληνεκούς, «σκάβει το λάκκο « της Τεχεράνης και της ίδιας της σιιτικής οργάνωσης , για κτύπημα από τις ΗΠΑ του Ν.Τραμπ.
Σε μια από τις τελευταίες πράξεις της θητείας του στις 30 Δεκεμβρίου, ο απερχόμενος Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν υπέβαλε εμπιστευτική έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν έχει παραβιάσει το διεθνές εμπάργκο όπλων με την διεξαγωγή λαθρεμπορίου όπλων προς τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ , ανέφερε το Reuters .
Η έκθεση περιλαμβάνει μια ακόμη επίσης κατηγορία, ότι ένα φορτίο όπλων που κατασχέθηκε στον Ινδικό Ωκεανό προέρχονταν από το Ιράν και προοριζόταν για τους μαχητές στη Σομαλία ή την Υεμένη.
Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1701, το οποίο δεν επηρεάζεται από την άρση των κυρώσεων για τα πυρηνικά ως μέρος της συμφωνίας του περασμένου έτους με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις, απαγορεύει ρητά τη μεταφορά όπλων στην Χεζμπολάχ. Το Ιράν επίσης «υπόκειται σε εμπάργκο όπλων και άλλων περιορισμών, που δεν είναι τεχνικά μέρος της πυρηνικής συμφωνίας», ανέφερε το Reuters.
Ο πρώην γγ του ΟΗΕ Μπαν ανέφερε σε ομιλία ότι ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα υποστήριξε ότι όλοι οι πύραυλοι και τα όπλα της οργάνωσης προέρχονται από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.
«Αυτή δήλωση με ανησυχεί πολύ , διότι υποδηλώνει το γεγονός της μεταφοράς όπλων και συναφούς υλικού από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν στην Χεζμπολάχ σε αντίθεση με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας», έγραψε στην έκθεση του ο Μπαν Κιν Μουν.
Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δεν αρνήθηκε ρητά τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι «τα μέτρα που ανέλαβε η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού στην περιοχή της Συρίας, ήταν σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας και των διεθνών δεσμεύσεων» .
Η έκθεση ήταν μια συνέχεια ενός άλλου κειμένου που υπέβαλε ο Μουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στο πρώτο αυτό κείμενο ο ίδιος κατηγόρησε το Ιράν ότι είχε δοκιμάσει βαλλιστικούς πυραύλους , κάτι που «δεν συνάδει με το εποικοδομητικό πνεύμα» της συμφωνίας για τα πυρηνικά.
Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του, ωστόσο, Μπαν έγραψε ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους ή βαλλιστική μεταφορά πυραύλων … η οποία έπεσε στην αντίληψή μου ή του Συμβουλίου Ασφαλείας.»
Η Χεζμπολάχ έχει σύμφωνα με πληροφορίες διαθέτει ένα τρομερό οπλοστάσιο 130.000 ρουκετών , περισσότερες από το άθροισμα όλων των 27 χωρών του ΝΑΤΟ, το οποίο τρέμει στην κυριολεξία το Ισραήλ .
Σύμφωνα με μια έκθεση του Ιουλίου 2016 που δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα για την Άμυνα της Δημοκρατίας, Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι σε οποιοδήποτε μελλοντικό πόλεμο με την οργάνωση αυτή , η Χεζμπολάχ έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει «χιλιάδες θανάτους αμάχων» στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ έχει, μεταξύ άλλων απειλήσεις ότι θα επιτεθεί σε δεξαμενές αμμωνίου στη Χάιφα, κάτι που θα μπορούσε να σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ θα αφήσει στην εξουσία το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ αλλά θα επιτεθεί σε Χεζμπολάχ και Ιράν που αποτελούν τους χειρότερους εχθρούς του Ισραήλ.
Σε άρθρο μας με τίτλο , είχαμε παρουσιάσει σε αποκλειστικότητα ότι Ρώσοι κομάντος Spetsnaz φορούσαν διακριτικά της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων για την απελευθέρωση του Χαλεπίου.
Σκοπός φυσικά ήταν να γίνει κατανοητό το βάθος της ρωσικής εμπλοκής ενώ περνάει μήνυμα προς το Ισραήλ: H Ρωσία έχει την δικιά της στρατηγική για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον δικαιολογείται έτσι η οργή της Μόσχας για τις ισραηλινές επιχειρήσεις κατά στόχων της Χεζμπολάχ στη Δαμασκό πριν λίγο καιρό.
Ιραν , Χεζμπολάχ και Συρία είναι η τελευταία «γραμμή άμυνας της Μόσχας στην Μέση Ανατολή και οποιαδήποτε προσπάθεια εξουδετέρωσης κάποιου εκ των τριών σημαίνει αυτόματα πόλεμο…αμέσως και επιτόπου.