Πιέσεις δέχονται οι κάτοικοι στην κοινότητα Φυλάκιο του Έβρου για να πουλήσουν τα αγροτεμάχια τους, ώστε να γίνουν εγκαταστάσεις φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της κοινότητας Χρήστος Τυρμπάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Τυρμπάκη οι κάτοικοι είναι «ανάστατοι κι αγριεμένοι», ενώ είναι κάθετα αντίθετοι στην επέκταση των δομών φιλοξενίας μεταναστών στο Κέντρο Ταυτοποίησης και Υποδοχής (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η επέκταση της υφιστάμενης δομής (ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ) σε έκταση 72 στρεμμάτων με δυνατότητα φιλοξενίας 1.500 ατόμων, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στην κοινωνία της Ορεστιάδας, αλλά και ευρύτερα του Έβρου, ενώ σύσσωμες οι τοπικές οργανώσεις της περιοχής έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτό το ενδεχόμενο.
Εξάλλου, κάτοικοι είχαν αποδοκιμάσει τον υπουργό Ασύλου και Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη όταν είχε επισκεφτεί το Δημαρχείο και το ΚΥΤ στις 8 Φεβρουαρίου πετώντας μπουκάλια με νερό, αβγά και κροτίδες, ενώ φώναζαν συνθήματα κατά της δημιουργίας δομής.
Κατά την επίσκεψη του κ. Μηταράκη στο ΚΥΤ Φυλακίου όπως περιγράφει στο Sputnik ο πρόεδρος της κοινότητας Φυλακίου Χρήστος Τυρμπάκης, φορείς και κάτοικοι είχαν αναπτύξει τα επιχειρήματά τους προκειμένου να μην γίνει νέα δομή ή επέκταση της υφιστάμενης ώστε να μην αυξηθεί ο αριθμός των φιλοξενούντων αλλοδαπών.
«Ο κ. υπουργός φάσκει κι αντιφάσκει. Μία το λέει "νέα δομή", μια "υφιστάμενη δομή". Παίζει με τις λέξεις. Στην τελευταία ενημέρωση που είχαμε, γράφει ότι δεν θα γίνει νέα δομή, αλλά αναβάθμιση της υφιστάμενης. Η αναβάθμιση όμως κρύβει πολλά. Πώς να την ερμηνεύσουμε; Μπορεί να υπάρχει επέκταση, μπορεί να υπάρχει πληθυσμιακή αύξηση (σ.σ. των φιλοξενούντων μεταναστών). Εμείς δεν εφησυχάζουμε. Παρακολουθούμε τα γεγονότα. Ο κόσμος είναι ανάστατος, είναι αγριεμένος. Ο κ. Μηταράκης βγήκε εκτός εαυτού όταν επισκέφτηκε το ΚΥΤ στο Φυλάκιο γιατί του καταρρίψαμε όλα τα επιχειρήματα του και δεν μπόρεσε να ανατρέψει ούτε ένα επιχείρημα από αυτά που το λέγαμε. "Θα το κάνω κι άμα θέλω θα φέρω και 10.000 άτομα" μου είπε ο κ. υπουργός και αυτό που είπε, το επιβεβαιώνει πολύς κόσμος που ήταν εκεί και τον άκουσε όπως και ο βουλευτής Σταύρος Κελέτσης που ήταν δίπλα του» υποστήριξε ο κ. Τυρμπάκης.
Όπως περιγράφει ο πρόεδρος Φυλακίου, στην κοινότητα λειτουργούν δύο δομές: Το ΚΥΤ και το Προαναχωρησιακό Κέντρο (ΠΡΟΚΕΚΑ) το οποίο είναι χώρος κράτησης που, όπως εξηγεί, «έχει καεί έξι φορές και τώρα γίνεται ανακατασκευή του».
Δεν πουλάμε τα χωράφια
Ο κ. Τυρμπάκης υπογράμμισε ότι εκτός από τους κατοίκους της περιοχής, «όλος ο Έβρος» είναι αντίθετος στη νέα δομή, ενώ επισήμανε πως «ήταν δέσμευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να μην γίνει καμία νέα δομή πέρα από αυτή του Νέστου (σ.σ. στην περιοχή της Καβάλας)».
Οι κάτοικοι στο Φυλάκιο, όπως εξηγεί ο κ. Τυρμπάκης, έχουν αποφασίσει να μην πουλήσουν τα χωράφια τους προκειμένου να μην γίνει η επέκταση της υπάρχουσας δομής.
«Κάποιοι κάτοικοι είχαν οχλήσεις από το υπουργείο. Δηλαδή τηλεφώνησαν σε κατόχους που έχουν αγροτεμάχια και έλεγαν "ο τάδε το πούλησε, έχεις μείνει μόνο εσύ" κ.ο.κ. Ο κόσμος όμως δεν τα δίνει τα χωράφια. Τους έχουν τηλεφωνήσει και τους λένε ότι θα γίνει επίταξη, απαλλοτρίωση και τους ενοχλούν συνέχεια. Εμείς έχουμε ενημερώσει τον κόσμο και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ούτε απαλλοτρίωση ούτε για επίταξη. Επιπλέον δεν συντρέχουν και λόγοι για επίταξη» διαμηνύει ο κ. Τυρμπάκης και προσθέτει ότι το επιχείρημα του κ. Μηταράκη βασίζεται σε δύο υποθετικά σενάρια.
«Όλο το επιχείρημα του κ. Μηταράκη βασίζεται σε δύο "αν": Αν υπάρξει έκτακτο γεγονός και αν κάνουν "ντου" (σ.σ. εισβολή) οι μετανάστες το οποίο είναι και προσβλητικό για εμάς. Ποιοι θα μας κάνουν ντου; Έχουμε τον στρατό, την αστυνομία, την εθνοφυλακή. Γιατί είμαστε εμείς εδώ; Πέρσι (σ.σ. στα επεισόδια στις Καστανιές στον Έβρο) δεν αφήσαμε να περάσει κανένας. Δεν αφήσαμε με το "Σισμίκ" (σ.σ. τουρκικό ερευνητικό πλοίο που είχε προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο το 1987). Θα αφήσουμε τώρα να κάνουν ντου μετανάστες και Τούρκοι;» κατέληξε ο κ. Τυρμπάκης.