Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ και δείχνουν πως η ανοσία του εμβολίου της Pfizer/BioNTech σχολίασε ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Χαράλαμπος Στυλιανάκης.
Ενώ λοιπόν η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει η απόδοση του εμβολίου κατακρημνίζεται ανά μήνα: 64% καταγραφόταν από 6 Ιουνίου έως 3η Ιουλίου, πέφτοντας από το 94,3% που απέδιδε από 2 Μαΐου ως 5 Ιουνίου, ενώ την περίοδο μεταξύ της 20ής Ιουνίου και της 17ης Ιουλίου 39%.
«Το σημερινό χαμηλό ποσοστό που εγείρει ανησυχίες στους εμβολιασμένους με το συγκεκριμένο σκεύασμα προφανώς προκύπτει διότι αρχικώς ήταν περιορισμένα τα δείγματα που ελέγχονταν. Επομένως, πλέον αποκαθίσταται το ποσοστό της ανοσίας» τονίζει ο Χαράλαμπος Στυλιανάκης, αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης στo «sputnik».
Τι σημαίνει ένα τόσο χαμηλό ποσοστό όμως «απόδοσης»; «Ότι δεν υπάρχει υψηλός δείκτης προστασίας σε ένα συγκεκριμένο μικρόβιο και επομένως είναι εύκολο να νοσήσεις από αυτό, παρότι εμβολιασμένος» μας απαντά ο ειδικός.
«Άρα είσαι περισσότερο ευάλωτος και από το ίδιο το στέλεχος και από τις μεταλλάξεις».
Από τι μας προστατεύει ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 39%; «Ένας τόσο μικρός δείκτης μόνο από το θάνατο, από ακραίες και επείγουσες καταστάσεις» υπογραμμίζει ο κ. Στυλιανάκης.
«Αλλά δεν μας διασφαλίζει ότι δεν θα νοσήσουμε» επαναλαμβάνει. «Θα φτάσουμε ενδεχομένως πριν τη ΜΕΘ».
«Εντούτοις, και το σημερινό ασθενές ποσοστό αποτελεσματικότητας (39%) τίποτα δεν μας διασφαλίζει» σύμφωνα με τον καθηγητή Μοριακής Βιολογίας, «ότι στα κλινικά δείγματα των επόμενων μηνών δεν θα εξασθενήσει κι άλλο».
«Είναι ο λόγος που ήδη κυβερνήσεις προετοιμάζονται για τη 3η και την επαναληπτική 4η δόση» μας εξηγεί.
«Το γεγονός είναι ότι το εμβόλιο και με τη χαμηλή απόδοση δεν ξέρουμε πραγματικά σε ποιο βαθμό σε προστατεύει. Οι ανεμβολίαστοι πιθανώς να πεθάνουν κι από τη Δέλτα μετάλλαξη πάντως» συνοψίζει.