Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Εξαερώθηκε» η ανοσία του εμβολίου της Pfizer: «Προστατεύει μόνο από το θάνατο» λένε οι επιστήμονες - Και 3η και 4η δόση

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ και δείχνουν πως η ανοσία του εμβολίου της Pfizer/BioNTech σχολίασε ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Χαράλαμπος Στυλιανάκης.

Ενώ λοιπόν η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει η απόδοση του εμβολίου κατακρημνίζεται ανά μήνα: 64% καταγραφόταν από 6 Ιουνίου έως 3η Ιουλίου, πέφτοντας από το 94,3% που απέδιδε από 2 Μαΐου ως 5 Ιουνίου, ενώ την περίοδο μεταξύ της 20ής Ιουνίου και της 17ης Ιουλίου 39%. 

«Το σημερινό χαμηλό ποσοστό που εγείρει ανησυχίες στους εμβολιασμένους με το συγκεκριμένο σκεύασμα προφανώς προκύπτει διότι αρχικώς ήταν περιορισμένα τα δείγματα που ελέγχονταν. Επομένως, πλέον αποκαθίσταται το ποσοστό της ανοσίας» τονίζει ο Χαράλαμπος Στυλιανάκης, αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης στo «sputnik». 

Τι σημαίνει ένα τόσο χαμηλό ποσοστό όμως «απόδοσης»; «Ότι δεν υπάρχει υψηλός δείκτης προστασίας σε ένα συγκεκριμένο μικρόβιο και επομένως είναι εύκολο να νοσήσεις από αυτό, παρότι εμβολιασμένος» μας απαντά ο ειδικός.

 

 

«Άρα είσαι περισσότερο ευάλωτος και από το ίδιο το στέλεχος και από τις μεταλλάξεις».

Από τι μας προστατεύει ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 39%; «Ένας τόσο μικρός δείκτης μόνο από το θάνατο, από ακραίες και επείγουσες καταστάσεις» υπογραμμίζει ο κ. Στυλιανάκης.

«Αλλά δεν μας διασφαλίζει ότι δεν θα νοσήσουμε» επαναλαμβάνει. «Θα φτάσουμε ενδεχομένως πριν τη ΜΕΘ».

«Εντούτοις, και το σημερινό ασθενές ποσοστό αποτελεσματικότητας (39%) τίποτα δεν μας διασφαλίζει» σύμφωνα με τον καθηγητή Μοριακής Βιολογίας, «ότι στα κλινικά δείγματα των επόμενων μηνών δεν θα εξασθενήσει κι άλλο».

«Είναι ο λόγος που ήδη κυβερνήσεις προετοιμάζονται για τη 3η και την επαναληπτική 4η δόση» μας εξηγεί.

«Το γεγονός είναι ότι το εμβόλιο και με τη χαμηλή απόδοση δεν ξέρουμε πραγματικά σε ποιο βαθμό σε προστατεύει. Οι ανεμβολίαστοι πιθανώς να πεθάνουν κι από τη Δέλτα μετάλλαξη πάντως» συνοψίζει.

 

 

 

Tags
Back to top button