Αύγουστος με σοβαρές τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Από τις 2 έως τις 26 Αυγούστου και ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, η Άγκυρα θα εκτελεί αεροπορική άσκηση με πυρά εντός του FIR Αθηνών, καλύπτοντας τμήματα εθνικής κυριαρχίας και σε περιοχή εκατέρωθεν του 25ου μεσημβρινού, ήτοι στις περιοχές ανάμεσα στην Κύμη, στην Άνδρο, στη Σκύρο και στα Ψαρά.
Η παράνομη αυτή τουρκική άσκηση καλύπτει εμφανέστατα και προκλητικά κομμάτια του εθνικού εναερίου χώρου και τμήματα εθνικής κυριαρχίας, αφού η άσκηση γίνεται σε απόσταση 10 ν.μ από την Κύμη και την Άνδρο.
Επεκτείνεται σε ολόκληρο πλέον το πλάτος του Αιγαίου, αφού η άσκηση καλύπτει περιοχή από την Άνδρο, την Εύβοια και τη Σκύρο μέχρι τα Ψαρά, δηλαδή εκατέρωθεν του 2ου μεσημβρινού.
Πρόκειται για «καινοτομία», καθώς η πλειοψηφία των τουρκικών ασκήσεων, εκπαιδευτικών και μη, γίνονται κατά κανόνα ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, που μοιράζει το Αιγαίο στη μέση.
Κυρίως όμως με την άσκηση αυτή με πυρά η Άγκυρα ενταφιάζει και στην πράξη παύει την ισχύ του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ, της μοναδικής διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας που ισχύει από το 1988.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, κατά τους θερινούς μήνες, από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, και στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, όπως και στις μεγάλες εθνικές και θρησκευτικές εορτές, Ελλάδα και Τουρκία παύουν τις εθνικές στρατιωτικές δραστηριότητες τους στον διεθνή εναέριο χώρο και στην ανοιχτή θάλασσα του Αιγαίου.
Η Τουρκία όμως με την παρούσα άσκηση δεσμεύει εθνικό και διεθνή εναέριο χώρο όλον τον Αύγουστο ακόμα και ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, με αεροπορική άσκηση με πυρά, σε όλο το εύρος του Αιγαίου.
Η 1η Αυγούστου ήταν μια δύσκολη ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία. Είναι ενδεικτικό ότι, έπειτα από πολύ καιρό, απογειώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής απ’ όλα τα νησιά που οι πιλότοι βρίσκονται σε readiness. Λήμνος, Σκύρος αλλά και Καστέλι της Κρήτης απ’ όπου απογειώθηκαν τα ελληνικά F-16 που αναγνώρισαν τον σχηματισμό των τουρκικών αεροσκαφών που επέλεξαν να πετάξουν γύρω από τη Ρόδο.
Η Πολεμική Αεροπορία σήκωσε 13 μαχητικά επιφυλακής F-16C πραγματοποιώντας συνολικά δύο εξόδους από την Λήμνο, δύο από την Σκύρο και μια από το Καστέλι.
Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, κινήθηκαν σε τέσσερα ζεύγη και μία τριάδα. Έμπαιναν κατά βούληση στο Αιγαίο, από νωρίς το πρωί, σχεδόν μέχρι τις 19:30 το απόγευμα. Η αποστολή των τουρκικών μαχητικών ήταν να εκτελούν πτήσεις γύρω από τα ελληνικά νησιά. Παίζοντας το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, οι Τούρκοι πιλότοι έμπαιναν ανάμεσα σε Λήμνο-Λέσβο, Χίο-Σάμο ενώ αργά το απόγευμα πέταξαν γύρω από τη Ρόδο. Η τακτική τους ήταν απλή: Έμπαιναν στο FIR Αθηνών, εισέβαλαν στον ελληνικό εναέριο χώρο και ξαναέβγαιναν…
Αερομαχίες δεν σημειώθηκαν, αφού οι Τούρκοι κάθε φόρα που οι Έλληνες πιλότοι τους έβαζαν σε παραμέτρους επέλεγαν την απεμπλοκή και έφευγαν για να επιστρέψουν στις βάσεις τους… Και τότε γιατί καταγράφηκαν μόνο 7 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου;
Η απάντηση είναι ότι η ελληνική πλευρά, με προφανή σκοπό την αποκλιμάκωση, καταγράφει σαν μία παραβίαση την είσοδο κάθε τουρκικού σχηματισμού, παρά το γεγονός ότι μπορεί να αποτελείται από δύο, τρία ή και περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη…
Αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας δήλωναν προβληματισμένοι από την τακτική των Τούρκων.
Αυτό που είναι ανεξήγητο είναι το γιατί οι Τούρκοι αποφάσισαν να κάνουν «σουρωτήρι» τον εθνικό εναέριο χώρο, κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο.
Ήθελαν να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά της ελληνικής στρατιωτικής μηχανής; Τσέκαραν τις ετοιμότητες των πιλότων και τις διαθεσιμότητες των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής; Όλα αυτά μαζί; Η απάντηση δεν είναι εύκολο να δοθεί.