Κύρια θέματα,Ουκρανία • 06/02/2022 - 16:05
Έκανε πίσω το Ισραήλ: Απαγόρευσε στις χώρες της Βαλτικής να παραδώσουν ισραηλινής κατασκευής όπλα στην Ουκρανία!
"Μην παραδώσετε αντιαρματικά Spike"
Η ισραηλινή κυβέρνηση ενημέρωσε εκ των προτέρων τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία ότι θα λάβουν αρνητική απάντηση σε αίτημα μεταφοράς όπλων που αγοράστηκαν από το Ισραήλ στην Ουκρανία.
Αυτό αναφέρει το αμερικανικό portal Breaking Defense, το οποίο ειδικεύεται στην άμυνα και τις προμήθειες όπλων.
Μην παραδώσετε όπλα μας στην Ουκρανία
Μία από τις αιτίες ήταν και το πρόσφατο συμβάν με την επίθεση ηλεκτρονικού πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία «τρελαίνοντας» τα GPS ισραηλινών αεροσκαφών και προκαλώντας χάος στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας «Μπεν Γκουριόν».
Προφανώς το Ισραήλ δεν ήθελε περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων του με τη Μόσχα κάτι που θα επηρέαζε τις εξελίξεις στη Μ.Ανατολή.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Όπως δήλωσε στο δημοσίευμα αρμόδια πηγή, η Ουκρανία αναμένει να λάβει τα ισραηλινά αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Spike.
Αν και όλες οι χώρες της Βαλτικής έχουν αυτό το σύμπλεγμα σε διαφορετικές παραλλαγές, η Λετονία διαθέτει το πιο μεγαλύτερο οπλοστάσιο ισραηλινών όπλων.
Η Λετονία σύμφωνα με το Breaking Defense, έχει επιλογές σε αντιαρματικά συστήματα – LR, LR2, ER και SR.
Ωστόσο, καμία από τις χώρες της Βαλτικής δεν μπορεί να μεταφέρει αυτά τα όπλα στο Κίεβο.
Το Ισραήλ επιβάλλει αυστηρούς κανόνες «τελικού χρήστη» στα όπλα που πωλούνται στο εξωτερικό, οι οποίοι νομικά περιορίζουν τη δυνατότητα της χώρας που τα αγοράζει, να τα αποστέλλει σε τρίτο μέρος χωρίς την άδεια του αρχικού κατασκευαστή.
Ισραηλινή κίνηση ισορροπίας
Σύμφωνα με το Breaking Defense, τον Δεκέμβριο, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έστειλε ειδοποίηση στις τρεις χώρες της Βαλτικής ότι εάν ζητούσαν να μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία, θα τους αρνούνταν.
Στην υπάρχουσα πρακτική, μια τέτοια προληπτική άρνηση είναι ανήκουστη. Ωστόσο, το Ισραήλ έκανε αυτό το επιδεικτικό βήμα προκειμένου να «ισορροπήσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία».
Πρέπει να σημειωθεί ότι από αυτή την άποψη η θέση του Ισραήλ διαφέρει πολύ από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όπως ανέφερε η EADaily , τον Ιανουάριο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανταποκρινόμενο σε αίτημα της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας, επέτρεψε την προμήθεια όπλων αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία, ιδίως αντιαρματικών συστημάτων.