Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εισηγήσεις στον Α.Τσίπρα για ανασχηματισμό: Εικόνα αποσύνθεσης παρουσιάζει η κυβέρνηση – Καταρρέει στις δημοσκοπήσεις

Πιο κοντά έρχεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης αφού ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ενοχλημένος από την απόδοση ορισμένων υπουργών του, τους οποίους και θα ήθελε να αλλάξει, αλλά και γιατί επιδιώκει να δώσει έναν τόνο ανανέωσης στο κυβερνητικό σχήμα μετά την απόφαση του Eurogroup. Γνωρίζει πολύ καλά ο πρωθυπουργός πώς έρχονται νέα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού, συνεπώς και ακόμη πιο δύσκολες ημέρες για την κυβέρνηση, και θα ήθελε να «τρέξει» ορισμένες αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της ανεργίας και την τόνωση των επενδύσεων.

Αντ’ αυτού ωστόσο η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έρχεται αντιμέτωπη με περίπου 10.000 συμβασιούχους, τους οποίους πετάει στο δρόμο, αφού ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης τους υποσχέθηκε τακτοποίηση. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένος από τους χειρισμούς του κ. Σκουρλέτη στο θέμα των συμβασιούχων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και όπως λένε οι πληροφορίες είχε ζητήσει πριν φύγει για τις Βρυξέλλες προτάσεις για την άρση του αδιεξόδου μόλις επιστρέψει.

Να σημειωθεί πώς ο Πάνος Σκουρλέτης ήταν αυτός που ως υπουργός Ενέργειας είχε αντιταχθεί στην πώληση της ΔΕΗ, σηκώνοντας τους τόνους και παίρνοντας αέρα ηγέτη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Τώρα δημιουργεί νέα προβλήματα στην κυβέρνηση τη στιγμή που ο Νίκος Φίλης, ο πρώην υπουργός Παιδείας είναι αυτός που πυροβολεί κατά του Μεγάρου Μαξίμου κάνοντας λόγο για νεοφιλελεύθερα μέτρα.

Αρρυθμίες και προβλήματα υπάρχουν και με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, όπως είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ενώ ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να μην είναι ικανοποιημένος από τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης, αφού στους τομείς της αντιμετώπισης της ανεργίας και των επενδύσεων, που θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσουν το λάκτισμα της κυβέρνησης για αναστροφή του κλίματος, δεν γίνονται όλα όσα θα μπορούσαν.

Ασφαλώς για την προώθηση ενός ανασχηματισμού «κλειδί» είναι και το μέλλον του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Αν θα μείνει δηλαδή ή όχι στη θέση του. Επί του παρόντος ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να τον απομακρύνει, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έκλεισε την δεύτερη αξιολόγηση και αποδεσμεύεται η δόση των 8,5 δισ. ευρώ αν και με προϋποθέσεις, αλλά το ερώτημα είναι τι θέλει να κάνει ο κ. Τσακαλώτος.

Σε ανύποπτο χρόνο ο ίδιος είχε πει πώς μετά την δεύτερη αξιολόγηση θα ήθελε να φύγει από το υπουργείο Οικονομικών και ασφαλώς οι λόγοι είναι πολλοί. Ο βασικότερος όμως είναι πώς έρχεται η τρίτη αξιολόγηση, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη και ο κ. Τσακαλώτος δεν θέλει να βάλει την υπογραφή του. Εκτιμάται επίσης ότι τους τελευταίους μήνες είχαν υπάρξει έντονες προστριβές μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά στη γραμμή των διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ανασχηματισμός δεν είναι θέμα ημερών κι αυτό γιατί μπορεί να έκλεισε η αξιολόγηση, αλλά η κυβέρνηση έχει μπροστά της το κρίσιμο εθνικό θέμα του Κυπριακού. Αν και οι πληροφορίες λένε πώς ο Νίκος Κοτζιάς δεν φαίνεται να μετακινείται από το υπουργείο Εξωτερικών οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορούν να εξελιχθούν.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται επίσης εισηγήσεις να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να δώσει και τον τόνο της ανανέωσης της κυβέρνησης, αλλά και να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας με υπουργούς οι οποίοι βάλλονται, καθώς επίσης και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη δυσμενή απόφαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας PRORATA που δημοσιεύτηκε σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», οι πολίτες βλέπουν μόνο τα επώδυνα μέτρα και δυσπιστούν απέναντι στην προοπτική εξόδου από τα μνημόνια. Μεταξύ αυτών μάλιστα και ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έρευνα κατέδειξε ότι, στους πολίτες μέτρησαν πιο πολύ τα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή για αύξηση του αφορολόγητου και περικοπή των συντάξεων, κι όχι η επιτυχία του κλεισίματος της αξιολόγησης. Το 67% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει τη συμφωνία «μάλλον κακή και κακή», ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό στην ίδια ερώτηση είναι στο 55%, έναντι του 30% που τη θεωρεί «καλή ή μάλλον καλή».

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής της PRORATA, η ψαλίδα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κερδίζει έξι μονάδες από τον Μάιο και να φτάνει στο 36%, ενώ η Κουμουνδούρου μένει στάσιμη στο 20%.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανεβαίνει στο 14% από 11% τον Μάιο. Το ΚΚΕ πάει στο 13% από 9%. Το Ποτάμι κερδίζει δύο μονάδες και σκαρφαλώνει στο 9%. Η Χρυσή Αυγή μένει στάσιμη επίσης στο 9%, ενώ στα ίδια επίπεδα με τον Μάιο παραμένει και η Ένωση Κεντρώων, που βρίσκεται στο 8%. Η Λαϊκή Ενότητα ανεβαίνει στο 4% από το 2% του Μαΐου. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αντίθετα πέφτουν στο 2%, από 5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Μπορεί τα ποσοστά των κομμάτων να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού η έρευνα έγινε σε «νεκρό χρόνο» και όχι σε χρόνο με προσδιορισμένη ημερομηνία εκλογών, ωστόσο το βασικό είναι πώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι απογοητευμένη από την κυβέρνηση και τις αποφάσεις που έχει λάβει.

Δεν έχει πείσει σε καμία περίπτωση δηλαδή η κυβέρνηση πώς μπορεί να έρθει η ανάπτυξη και να μπει ένα τέλος στα μνημόνια. Και πώς να το κάνει αυτό όταν αποδέχθηκε και υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 2% έως το 2060.

Tags
Back to top button