Του Βασίλη Καπούλα
Μυρίζει μπαρούτι η κατάσταση, όχι μόνο στα Ιεροσόλυμα αλλά και στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ με τον Ερντογάν να αναλαμβάνει για πρώτη φορά ηγετικό ρόλο στην υπόθεση των Ιεροσολύμων, προβαίνοντας σε παγκόσμιο κάλεσμα των απανταχού μουσουλμάνων για την προστασία του τεμένους αλ Άκσα. Οι δηλώσεις του, οι εισβολές σε συναγωγές και το ανθρωποκυνηγητό Εβραίων στην Τουρκία συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Ας δούμε τα γεγονότα ένα ένα.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους μουσουλμάνους από όλο τον κόσμο να «επισκεφτούν» και να «προστατέψουν» την Ιερουσαλήμ έπειτα από τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μετά την απόφαση του Ισραήλ να τοποθετήσει συσκευές ανίχνευσης μετάλλων στις εισόδους της Πλατείας Τεμενών.
«Θα ήθελα να καλέσω όλους τους συμπολίτες μου και τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου που έχουν την δυνατότητα… να επισκεφτούν την Ιερουσαλήμ και το τέμενος αλ Άκσα», τόνισε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στο κοινοβούλιο…
«Ελάτε να προστατέψουμε όλοι μαζί την Ιερουσαλήμ», είπε χαρακτηριστικά.
«Το Ισραήλ, που δεν δείχνει κανένα σεβασμό για το τέμενος αλ Άκσα και το Θόλο του Βράχου, θα υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι αρχές αποφάσισαν την αφαίρεση των ανιχνευτών και την αντικατάστασή τους με «έξυπνες» συσκευές παρακολούθησης.
«Αναμένουμε το Ισραήλ να κάνει βήματα για την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο Ερντογάν, σχολιάζοντας την απόφαση αυτή των ισραηλινών αρχών.
Σημειώνουμε ότι μετά τον Ταγίπ Ερντογάν, και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ επιτέθηκε εναντίον του Ισραήλ.
Δήλωσε ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα με τις ενέργειες του στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ και κάλεσε τις παγκόσμιες δυνάμεις να υιοθετήσουν μια ενιαία στάση ως απάντηση.
Έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο, ο Μποζντάγ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ισραηλινές ενέργειες με την εγκατάσταση ανιχνευτών μετάλλου στην είσοδο της Πλατείας των Τεμενών.
“Η στάση του Ισραήλ αναφορικά με το Τέμενος αλ Άκσα είναι λανθασμένη, παράνομη και απαράδεκτη”, τόνισε ο Μποζντάγ.
“Οι ισραηλινές ενέργειες εκεί παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την θρησκευτική ελευθερία”, πρόσθεσε.
Ολα αυτά έριξαν λάδι στη φωτιά.
Σε ευρεία θρησκευτική σύγκρουση εξελίσσεται η κρίση του Όρους του Ναού της Ιερουσαλήμ, καθώς Μουσουλμάνοι στην Τουρκία αποκλείουν και βανδαλίζουν συναγωγές, απειλώντας ότι «θα επιστρέψουν ξανά» αν το Ισραήλ δεν αλλάξει την πολιτική του.
Η εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας βρίσκεται σε αναβρασμό μετά τις δύο απειλητικές διαδηλώσεις αλλά και διάφορα περιστατικά βανδαλισμών σε συναγωγές, υποκινούμενα από το τουρκικό καθεστώς, το οποίο φέρεται να βρίσκεται πίσω από την κρίση του Όρους του Ναού.
Δεκάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν στη συναγωγή Neve Shalom στην Κωνσταντινούπολη πετώντας πέτρες και κλωτσώντας την πόρτα επιχειρώντας να την παραβιάσουν.
Στην είσοδο της συναγωγής, ένας τοπικός ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, ο Korsat Michan, σε ομιλία που εκφώνησε, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «παρενόχλησε τους Παλαιστίνιους αδερφούς μας και τους παραβίασε το δικαίωμα της λατρείας».
«Αν οι Σιωνιστές δεν αλλάξουν στάση θα επιστρέψουμε ξανά εδώ», δήλωσε.
Κάποιοι από τους διαδηλωτές φώναζαν ότι «αν δεν μας αφήσετε να εισέλθουμε στον δικό μας χώρο λατρείας δεν θα σας αφήσουμε κι εμείς να εισέλθετε στον δικό σας»
Καθώς οι διαδηλωτές κλωτσούσαν τις πόρτες της συναγωγής, δύο από αυτούς σκαρφάλωσαν στο κτίριο και κρέμασαν αφίσες με εικόνες από τον Θόλο του Βράχου.
Σύμφωνα με την εβραϊκή κοινότητα το περιπολικό που υπήρχε για να προστατεύει τη συναγωγή – καθώς γινόταν συχνά στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων – εγκατέλειψε την περιοχή λίγο πριν την έναρξη της διαδήλωσης
Το Σάββατο σημειώθηκε επίθεση και στην συναγωγή Balat του 15ου αιώνα, στην Κωνσταντινούπολη, όπου και πάλι το περιπολικό που είχε αναλάβει τη φύλαξή της έφυγε λίγο πριν την έναρξη της διαδήλωσης.
Οι διαδηλωτές στη συνέχεια εισέβαλαν στη συναγωγή μπλοκάροντας την είσοδο, ενώ απήγγειλαν αντισημιτικά συνθήματα.
Η απουσία της αστυνομίας και στις δύο περιπτώσεις δείχνει ότι οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την σιωπηρή συναίνεση των αρχών, οι οποίες κατ’ αυτόν τον τρόπο επέτρεψαν τις βιαιοπραγίες εναντίον των Εβραίων.
Το Σάββατο, μετά τα γεγονότα, η εβραϊκή κοινότητα ανέβασε tweet στο οποίο μάλιστα επισύναψε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας καλώντας τους να μεσολαβήσουν για τη λήξη των επεισοδίων.
Στη συνέχεια η κοινότητα έκανε επίσημη έκκληση προς τις αρχές για να σταματήσουν τις επιθέσεις στη συναγωγή.
Πίσω από την επίθεση κρύβονται θρησκόληπτοι εθνικιστές που συνδέονται με το BBP, ένα κόμμα που χωρίς να σχετίζεται επίσημα με το κόμμα του Ρ. Τ. Ερντογάν, ωστόσο συνδέεται ιδεολογικά με αυτό.
Την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ καταδίκασε τις επιθέσεις στις συναγωγές και δήλωσε πως αυτή δεν είναι συμπεριφορά Μουσουλμάνων.
Στη συνέχεια πραγματοποίησε έκκληση στους Τούρκους πολίτες για αυτοσυγκράτηση.
Τους παρακάλεσε να επιδείξουν υπευθυνότητα και να μην παραβιάζουν το δικαίωμα της λατρείας στους συμπολίτες τους που ανήκουν στην εβραϊκή μειονότητα, με τους οποίους άλλωστε έχουν συνυπάρξει για εκατοντάδες χρόνια.
Το Σάββατο ο Ρ. Τ. Ερντογάν είχε καταδικάσει την υπερβολική χρήση βίας στην καταστολή των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν ενάντια στην τοποθέτηση ανιχνευτών μετάλλων, ενώ αποκάλεσε «μάρτυρες» τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος απέφυγε να καταδικάσει τον φόνο των αστυνομικών στο Όρος του Ναού, χαρακτηρίζοντάς την επίθεση «μεμονωμένο περιστατικό».
Εικόνες από Τουρκία
Ισραηλινός αστυνομικός ρίχνει γροθιά στο πρόσωπο σε Μουσουλμάνο προσκυνητή εν μέσω των συγκρούσεων