Μπήκε το τρυπάνι στο οικόπεδο 11, με τη διαδικασία της γεώτρησης να αναμένει να ολοκληρωθεί εντός 75 ημερών, σύμφωνα με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα με την Τουρκία να κορυφώνει σήμερα τις προκλήσεις της. Για πρώτη φορά η Αγκυρα δεσμεύει αυτή την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ στα τεμάχια 4,5,6,7 καθώς η παραπάνω περιοχή βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντός κυπριακής ΑΟΖ.
Το πλέον εφιαλτικό σενάριο όμως είναι η η προσάρτηση των Κατεχομένων από την Τουρκία για να αποκτήσει μια δήθεν «νομιμοποιητική ισχύ» οποιαδήποτε τουρκική πολεμική παρέμβαση σε μέρος που η ίδια η Αγκυρα θα επιλέξει.
Σήμερα πάντως η Αγκυρα έδειξε ότι βρίσκεται εκτός ελέγχου και κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει. Μέσα σε λίγα λεπτά «βάφτισε» τουρκικό εναέριο χώρο… την Ρόδο, έκανε «παρατήρηση» στους πιλότους που μετέφεραν τον Προκόπη Παυλόπουλο και προειδοποίησε και τους πιλότους του Πάνου Καμμένου
Μιλώντας στo ΣΙΓΜΑ, ο κ. Πάλμας ανέφερε ότι οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας είναι αναμενόμενες, ενώ συμφώνησε με την δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι η Τουρκία δύσκολα προσαρμόζεται στους διεθνείς κανόνες και διεθνείς συμβάσεις.
«Εμείς συνεχίζουμε, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων που έχουμε στην ΑΟΖ μας, τις εργασίες για την εξεύρεση φυσικού αερίου και δεν πρόκειται να πτοηθούμε από οποιαδήποτε, έστω και έμμεση, απειλή που προκύπτει από την Τουρκία», τόνισε.
Ερωτηθείς αν η Κύπρος είναι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε σενάριο, δεδομένου του κλίματος έντασης από πλευράς Τουρκίας, αλλά και των απειλών για ενδεχόμενη προσάρτηση, ο κ. Πάλμας απάντησε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις δημόσιες δηλώσεις και επανέλαβε ότι όποια λύση προκύψει, θα είναι μια λύση που θα ανταποκρίνεται σε ένα δημοκρατικό και σύγχρονο κράτος, το οποίο θα κινείται και θα λειτουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
«Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε οποιαδήποτε προσέγγιση από την άλλη πλευρά που να ξεφεύγει από τη διεθνή νομιμότητα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η επόμενη πρωτοβουλία που θα πρέπει να υπάρξει για το Κυπριακό, θα πρέπει να και είναι καλά προετοιμασμένη, κυρίως από τα Ηνωμένα Έθνη.
«Εμείς ήμασταν προετοιμασμένοι και αυτή τη φορά στην Ελβετία. Η κατάρρευση των συνομιλιών οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην έλλειψη βούλησης από την Τουρκία και κατ’ επέκταση από τους Τουρκοκύπριους για να συζητήσουν στις σωστές παραμέτρους για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού», κατέληξε.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε πριν το Εθνικό Συμβούλιο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Εν συνεχεία ξεκίνησε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία ολοκληρώθηκε πριν τη 13:00 οπότε και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων τοποθετήθηκαν δημόσια.
Μετά το πέρας της βαρυσήμαντης συνεδρίας του Εθνικού, ο ΠτΔ είχε 20λεπτη τηλεφωνική συνδιάλεξη με την Καγκελάριο Μέρκελ, καθώς και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τους οποίους και ενημέρωσε για τα όσα έλαβαν χώρα στο Κραν Μοντανά για τις συνομιλίες στο Κυπριακό, αλλά και στα ευρωτουρκικά ζητήματα και τις εξελίξεις στην ΑΟΖ, εν μέσω κορύφωσης των τουρκικών προκλήσεων.
Ο κ. Γεάδης, εκπροσωπώντας το ΕΛΑΜ, ανέφερε πως επέστρεψαν στο Εθνικό Συμβούλιο, καθώς πλέον γίνεται αναφορά για την επόμενη ημέρα στο Κυπριακό, καταθέτοντας εκ νέου τις θέσεις μας. Επιβεβαιωθήκαμε με τις εξελίξεις στο Κραν Μοντανά, ενώ αν επιμείνουμε στις υποχωρήσεις μας θα είναι ολέθριο για την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για ένα νέο στρατηγικό στόχο, για την απελευθέρωση και ένα ενιαίο κράτος.
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γ. Περδίκης, ανέφερε πως η συνάντηση ήταν περισσότερο για να ακούσει τις απόψεις και προτάσεις μας ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος επίσης κατέθεσε τα γεγονότα στο Κραν Μοντανά όπως τα βίωσε εκείνος. Έδωσα αντίγραφο του 18σελιδου υπομνήματος των ΟΙκολόγων, με προώθηση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής Ελλάδος – Κύπρου, όπως συμβαίνει και με άλλες χώρες, για μια εξωτερική πολιτική που θα έχει συνέχεια, με στόχο και την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα, ο οποίος στην Ελβετία απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων, με την στάση της κας Μογκερίνι να είναι απογοητευτική, ειδικά στο ζήτημα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Έπρεπε να είχε κατατεθεί περί μη διαιώνισης των Εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων, όπως έπραξε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, και θα πρέπει σε επόμενη σύνοδο της Ε.Ε. να τεθεί αυτό το ζήτημα ξεκάθαρα. Δεν πρέπει να επιδειχθεί βιασύνη όπως σε άλλες περιπτώσεις, ενώ πρέπει να βρεθούν τρόποι να πιεστεί η Τουρκία. Στον τομέα της Ενέργειας πρέπει να υπάρξει συνεννόηση Κύπρου Ελλάδας, αλλά και με άλλες χώρες της περιοχής ώστε να πετύχουμε συνέργειες και συνεργασίες με τον Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκολας Παπαδόπουλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του έναντι της ελληνικής κυβέρνησης και του Έλληνα ΥΠΕΞ, στο Κραν Μοντανά. Η θέση για μηδενικές εγγυήσεις και μηδέν στρατό οφείλεται ειδικά στις προσπάθειες του κ. Κοτζιά και δευτερευόντως στην ελληνική κυβέρνηση. Αναμένουμε κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, δια υποβαθμίσεως και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η συνεργασία με την Ελλάδα θα πρέπει να αναβαθμιστεί, εμείς εισηγηθήκαμε την σύσταση ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας, στα κεφάλαια εξωτερικής πολιτικής, Άμυνας και Ενέργειας, μεταξύ των δύο χωρών, για βέλτιστο συντονισμό στα κρίσιμα ζητήματα και συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μας. Δεν ελήφθησαν αποφάσεις αλλά ανταλλαγή απόψεων σε δημιουργικό κλίμα. Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας και στον τομέα της Ενέργειας, αν λάβουμε υπόψιν και το έργο του EastMEd που θέλουμε να προωθήσουμε.
Ο Πόλυς Παλλήκαρος, Αναπλ. Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον Ν. Κοτζιά, για την συνεισφορά τους στο Κυπριακό, σήμερα εμείς εκφράσαμε εκ νέου τις θέσεις του κόμματος περί ασφάλειας και εγγυήσεων, δώσαμε προτάσεις στον Έλληνα Υπουργό, ενώ τονίσαμε και την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος. Ο ΥΠΕΞ δεν μας απάντησε σε αυτό το ζήτημα επιφυλασσόμενος να απαντήσει η Ελλάδα σε επίπεδο τεχνοκρατών.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γ. Λιλλήκας, αφού ευχαρίστησε για την σθεναρή της στάση την ελληνική πλευρά, αναφέρθηκε σε έγγραφο που κατέθεσε ώστε να μην επιτραπεί στην Τουρκία να υλοποιήσει τους παράνομους σχεδιασμούς της, ενώ η αυτή είναι και υπαίτιος του ναυαγίου στο Κραν Μοντανά. Στόχοι της Άγκυρας ο γεωπολιτικός έλεγχος όλης της Κύπρου, με διασφάλιση των τουρκικών συμφερόντων στην Ν.Α. Μεσόγειο, η πολιτική της γενναιοδωρίας που ακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, μας φέρει προ διλήμματος για αποδοχή μιας τουρκικής λύσης ή μιας διαιώνισης της ομηρίας του κυπριακού ελληνισμού, ενώ εμείς εισηγούμεθα την σύσφιξη και εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Ελλάδα. Η Τουρκία πρέπει να έχει κόστος από την κατοχή, με Ελλάδα και Κύπρο να οφείλουν να μπλοκάρουν κεφάλαια δια της Ε.Ε. που προορίζονται για την Άγκυρα.
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε πως είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις εμπειρίες του κ. Κοτζιά από το Κραν Μοντανά, με τον κ. Κυπριανού να ευχαριστεί με θερμά λόγια την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για την έμπρακτη στήριξή του στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου. Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για μεγάλη ανησυχία μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά, και πως θα πρέπει πλέον να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας και τις ανησυχίες των Τ/κ συμπολιτών μας. Το πλαίσιο της ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα είναι το αυτό που πρέπει να κινηθούμε με βάση ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Έχουμε σκέψεις και προτάσεις, αναφορικά με το φάσμα του Κυπριακού και για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών για το Σχέδιο Β στο Κυπριακό αλλά και για την ΑΟΖ, με πιθανή μια δική της γεώτρησης εντός κυπριακής ΑΟΖ. Τέλος, ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για κακούς και προβληματικούς χειρισμούς στο Κραν Μοντανά. Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και σε ελλιπή αξιοποίηση της στάσης και του πακέτου Γκουτέρες από ε/κ πλευράς. Αναφορικά με τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις στην ΑΟΖ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σωστά προβαίνουμε στην αξιοποίηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, ενώ ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ επαίνεσε την σθεναρή στάση της Γαλλίας, ενώ ερωτώμενος αναφορικά με το αν ο κ. Κοτζιάς οδήγησε τον ΠτΔ να σκληρύνει τη στάση του, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμορφώνει από μόνος του την στάση που τηρεί.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας για την διήμερη συνεδρία του Εθν. Συμβουλίου είπε ότι διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, ωστόσο για να αξιοποιηθεί αυτό το κλίμα θα πρέπει να εφαρμοστεί μια νέα τακτική που εισηγούμαστε βάσει των γεωστρατηγικών δεδομένων στην Ν.Α. Μεσόγειο, ώστε να αντιμετωπιστεί η επαυξημένη τουρκική προκλητικότητα. Με τον κ. Κοτζιά συζητήθηκαν τόσο τα ζητήματα του Κυπριακού, όσο και το πως θα ανατραπεί η υφιστάμενη ανισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία. Το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, ικανοποιεί αρκετά όσον αφορά στην εξωτερική πτυχή του Κυπριακού.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου μίλησε αρχικά για μια εξαιρετική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που διεξήχθη παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ, η οποία καταδεικνύει την αγαστή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδος. Το πακέτο Γκουτέρες και οι τοποθετήσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ, βρίσκει απόλυτα σύμφωνο τον ΔΗΣΥ, ωστόσο παρά την αποτυχία, για πρώτη φορά στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν οι Εγγυήσεις και η Ασφάλεια, προσέθεσε ο κ. Νεοφύτου. Ανέφερε πως ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ υιοθετεί την δική μας θέση σε Ασφάλεια και Εγγυήσεις, όντας ξεκάθαρος πως όλος ο κατοχικός στρατός πρέπει να αποχωρήσει, ενώ για τα αγήματα της ΤΟΥΡΔΥΚ και ΕΛΔΥΚ θα γινόταν παραπομπή στους Πρωθυπουργούς των χωρών. Εφόσον η Τουρκία δείξει καλή θέληση και αποδεχθεί τις θέσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ανοίγει ο δρόμος μιας καλής λύσης στο Κυπριακό.
Κοτζιάς: Απροετοίμαστος ο Έιντε
Τον λόγο πήρε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις έφεραν πιο κοντά τις δύο χώρες. Εκφράζοντας την τιμή του που παρευρέθηκε στο εθνικό συμβούλιο επεσήμανε πως προσφάτως, στην Ελλάδα και στο Εθνικό Συμβούλιο της Ελλάδας με αντικείμενο το κυπριακό, εισηγητής ήταν προσφάτως ο Ιωάννης Κασουλίδης. Ο Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε ότι στο Κραν Μοντάνα «είδαμε μία Τουρκία που έπαιζε με τις λέξεις, δεν ήταν έτοιμη για ουσιαστική λύση» υπογραμμίζοντας πως Ελλάδα και Κύπρος έκαναν μια μεγάλη κατάκτηση στις εγγυήσεις και στην ασφάλεια. Ο κ. Κοτζιάς δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών ότι πήγε απροετοίμαστος στη διάσκεψη.