Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δονείται το Πεκίνο παίζοντας «Ένα το χελιδόνι»: Τι συμφώνησαν Τσίπρας-Σι Τζινπίνγκ – Eπι τάπητος Εβρος, Σουφλί, Πειραιάς – Ο δρόμος του μεταξιού οδηγεί στον ενεργειακό κόμβο της Ελλάδας – Δείτε βίντεο

Οι Κινέζοι φοιτητές υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό, Α.Τσίπρα,  τραγουδώντας προς τιμήν του το πασίγνωστο ποίημα του Ελύτη, μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη «Ένα το χελιδόνι». Οι φοιτητές του επιφύλαξαν μια ιδιαίτερα θερμή υποδοχή, καλωσορίζοντάς τον και στα ελληνικά, λέγοντας: «Γεια σας, καλώς ορίσατε!»

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έφτασε στο Πεκίνο προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση κορυφής Belt and Road Forum for International Cooperation, που διοργανώνει η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αποτελεί σημαντικό κόμβο στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας, του πολιτισμού και μπορεί να γίνει η γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο εργαστήκαμε σκληρά για να αναβαθμιστεί η σχέση των δύο χωρών, η οποία στηρίζεται στις βάσεις δύο αρχαίων πολιτισμών.

Η Ελλάδα, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεπερνάει την κρίση, έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μπορεί να σταθεί στα πόδια της και πολύ σύντομα θα βγει στις αγορές.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο, καθώς το στρατηγικό όραμα της Κίνας συμπίπτει με το αυτό της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε τον ιδιαίτερο δυναμισμό και το σφρίγος που καταγράφεται πλέον στη σχέση των δύο χωρών.

Ο Σι Τζινπίνγκ πρόσθεσε ότι η ελληνοκινεζική σχέση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σ. Πιτσιόρλας και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Τσίπρας.

Ανταλλαγή μαθητικών αποστολών, δημιουργία πάρκων για τον κινεζικό πολιτισμό στην Ελλάδα και για τον ελληνικό πολιτισμό στην Κίνα, ανάδειξης του Σουφλίου ως κομβικού σημείου στον δρόμο του μεταξιού και του Πειραιά ως ενός από τους πιο κρίσιμους σταθμούς στους παγκόσμιους δρόμους του εμπορίου είναι οι ιδέες, σκέψεις και πρωτοβουλίες στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων στο Πεκίνο.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την άμεση επαφή και η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς το «θεμέλιο» στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ευρύτερη συνεργασία των δύο χωρών, οικονομική, πολιτιστική, διπλωματική.

«Οι σύγχρονοι Κινέζοι και Έλληνες είμαστε κληρονόμοι δύο πανάρχαιων πολιτισμών που συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της παγκόσμιάς πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι λαοί μας, με τους αγώνες και τα επιτεύγματά τους μπορούν και σήμερα να αποτελέσουν πηγές έμπνευσης, αλλά μπορούν να έχουν και μια ισχυρή συνεργασία που δεν θέλουμε να είναι συγκυριακή αλλά στρατηγικής σημασίας και μακράς πνοής» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία, να αναδείξουμε τόσο τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών μας όσο και να τα παντρέψουμε στις σημερινές συνθήκες« πρόσθεσε, σημειώνοντας πως το 2017 αποτελεί έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας Κίνας και το γεγονός ότι φέτος η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σημασία των «πολύ σημαντικών συμφωνιών» που υπεγράφησαν «ως επιστέγασμα της μακράς προσπάθειας ώριμων έργων που πλέον μπαίνουν μπροστά» κάνοντας μνεία και στην έναρξη απευθείας πτήσης Αθήνας- Πεκίνου από τον Σεπτέμβριο.

Υπογραμμίζοντας τον ξεχωριστό ρόλο της συνεργασίας πόλεων και δήμων καθώς «η σύσφιξη των σχέσεων πρέπει αν γίνει σε όλα τα επίπεδα και ένα από τα κρισιμότερα είναι αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης», όπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε «αδελφοποιήσεις πόλεων, τουρισμό, εμπόριο, κοινή οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνεργασία πανεπιστημίων και τομείς της αγροτικής παραγωγής και βιομηχανίας» που μπορούν από κοινού να ενισχυθούν.

Ξεχωρίζοντας κάποιες σκέψεις και ιδέες, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η διαδικασία σύσφιξης σχέσεων πρέπει να περάσει από τους νέους ανθρώπους.

«Έχουμε μεγάλη αλληλοεκτίμηση όμως πρέπει να μάθουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο και να μην μείνουμε μόνο στους αρχαίους πολιτισμούς. Σημαντικό να προωθήσουμε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών και φοιτητών μετά το τέλος του εκπαιδευτικού έτους κάθε χρονιάς», κάτι που θα είχε νόημα να γίνεται υπό την αιγίδα των δήμων σε συνεργασία με σχολεία και πανεπιστήμια και αρωγό την πολιτεία.

Η πρόταση του πρωθυπουργού είναι να συνδυαστούν οι ανταλλαγές μαθητικών αποστολών με μια πρώτη γνωριμία με τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα και τη γλώσσα της κάθε χώρας.

Κάνοντας λόγο για «σημαντικό συμβολισμό» ο κ. Τσίπρας μίλησε για δημιουργία πάρκων για τον κινεζικό πολιτισμό σε ελληνικούς δήμους με ιδιαίτερη ιστορική αναφορά, όπως ο Μαραθώνας και η Ολυμπία και αντίστοιχη κίνηση από την Ελλάδα σε κινεζικές πόλεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στον «δρόμο του μεταξιού» σημειώνοντας πως το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που πάτησαν ήταν ελληνικό, στον Έβρο, στο Σουφλί.

«Να ακολουθήσουμε το νήμα της ιστορίας» τόνισε «και να αναδείξουμε το Σουφλί ως το ιστορικό σημείο συνάντησης ακολουθώντας τα βήματα των προγόνων μας. Και να προχωρήσουμε σε συμβολική παραγωγή μεταξιού».

Τέλος στάθηκε στον Πειραιά και το λιμάνι του και δήλωσε πως συμφώνησαν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι να εργαστούν από κοινού ώστε να γίνει το μεγαλύτερο, ισχυρότερο, σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου.

«Θα έχει τεράστια σημασία να αναδείξουμε τον ρόλο της πόλης του Πειραιά ως βασικού κόμβου του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού κι ενός από τους πιο κρίσιμους σταθμούς στους παγκόσμιους δρόμους του εμπορίου» είπε χαρακτηριστικά.

«Η ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας μας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα», κατέληξε ο πρωθυπουργός. «Ανοίγονται μπροστά μας σημαντικοί δρόμοι που μπορούμε να αξιοποιήσουμε πατώντας σε στέρεο έδαφος».

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσουν οι απευθείας αεροπορικές πτήσεις στη γραμμή Αθήνα-Πεκίνο, οι οποίες θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη του τουρισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων στο Πεκίνο.

Επισήμανε ότι το 2017 είναι έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και πρότεινε την υλοποίηση προγραμμάτων ανταλλαγών φοιτητών και μαθητών ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Θέλουμε μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας, μακράς πνοής και όχι συγκυριακή, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων στο Πεκίνο.

Η συνεργασία αυτή μπορεί να οικοδομηθεί μέσα από τη σύσφιξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς, είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις σημαντικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν ανάμεσα στις δύο χώρες για τη συνεργασία στην ενέργεια, στις υποδομές και τις τηλεπικοινωνίες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε τον ιδιαίτερο δυναμισμό και το σφρίγος που καταγράφεται πλέον στη σχέση των δύο χωρών.

Ο Σι Τζινπίνγκ πρόσθεσε ότι η ελληνοκινεζική σχέση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα, ανέφεραν για την συνάντηση με την ενεργειακή εταιρεία State Grid ότι:

1. Εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την πορεία του ΑΔΜΗΕ, καθώς ο κινέζικος κολοσσός της ενέργειας συνιστά το στρατηγικό επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ από το Δεκέμβριο του 2016.

2.Συζητήθηκαν μία σειρά από πιθανά επενδυτικά σχέδια, για τα οποία η κινέζικη εταιρεία δείχνει ενδιαφέρον σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές, τα δίκτυα καθώς και η διασύνδεση των νησιών.

3.Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο project του EuroAsia Interconnector, το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει ενεργειακά Κρήτη, Κύπρο, Ισραήλ. Ένα project που η κινέζικη πλευρά μέσω της συμμετοχής της στον ΑΔΜΗΕ και το ρόλο που θα έχει αυτός στο συνολικό σχέδιο του EuroAsia Interconnector, εξετάζει τρόπους ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ένα σπουδαίο έργο για ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ανεξάρτητα από αυτά, ο πρωθυπουργός στο περιθώριο του φόρουμ θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τους επικεφαλής της Bank of China για επενδύσεις στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς και με την AIIB για επενδύσεις στις υποδομές.

Tags
Back to top button