Κύρια θέματα, Εσωτερική Ασφάλεια • 14/03/2021 - 11:36
Δολιοφθορά στην Ρόδο: «Άγνωστοι» κτύπησαν radar και κεραίες κινητής τηλεφωνίας - Test σαμποτάζ πριν από αποβατική ενέργεια;
Ανύπαρκτη η φύλαξη κρίσιμων εγκαταστάσεων
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Ως πρόβα άσκησης σαμποτάζ σε συστήματα εντοπισμού και έγκαιρης προειδοποίησης και διακοπής των τηλεπικοινωνιών της Ρόδου πριν από αποβατική ενέργεια, δείχνει να είναι η υπόθεση δολιοφθορών στο Radar του αεροδρομίου «Διαγόρας» της Ρόδου όσο και σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο ίδιο πάρκο στο όρος Ατάβυρος.
Έχει κινητοποιηθεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.
Τι έγινε με το ραντάρ
Πιο συγκεκριμένα την 3η Μαρτίου 2021 και από ώρα 05.00 έως 06.00 τα ξημερώματα, άγνωστοι δράστες παραβίασαν την πόρτα εισόδου της εγκατάστασης, όπου υπάρχει όλος ο ηλεκτρονικός και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του ραντάρ διαδρομής στον Ατάβυρο και διέκοψαν μερικώς την ηλεκτροδότηση στους χώρους της εγκατάστασης και ολικά στον εξοπλισμό του!
Σημειώνεται ότι εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις παραμένουν ως σήμερα χωρίς φύλαξη!
Έκαψαν κεραίες κινητής τηλεφωνίας
Επιπλέον, αφαίρεσαν την κεντρική ηλεκτρονική πλακέτα του συστήματος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Cosmote η οποία παρέχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό και από όπου διέρχονται όλα τα σήματα προς όλους τους αποδέκτες.
Ενώ εκκρεμούσε η συγκεκριμένη έρευνα των αστυνομικών, χθες τα ξημερώματα και από ώρα 05.30 έως 06.30 άγνωστοι δράστες μετέβησαν εκ νέου στις εγκαταστάσεις του ραντάρ και με την χρήση εύφλεκτου υλικού, πιθανότατα βενζίνης, έκαψαν κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Από χθες το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών και πυροσβεστών του ανακριτικού τμήματος της ΠΥΡ, ενώ ερευνάται δεόντως μαγνητοσκοπημένο υλικό.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σαφείς υπόνοιες και ενδείξεις ότι ο δράστης της χθεσινής επίθεσης φορούσε στρατιωτική ενδυμασία γεγονός που έχει προκαλέσει πρόσθετη αναστάτωση στις διωκτικές αρχές.
Πριν από οποιαδήποτε τουρκική αποβατική ενέργεια, θεωρείται στρατιωτικά φυσιολογικό να υπάρξουν ως προπομποί επιχειρήσεις δολιοφθοράς κατά radar και συστημάτων τηλεπικοινωνιών, προς απομόνωση του νησιού.
Συν τοις άλλοις επιχειρήσεις όπως αυτές έχουν και ψυχολογικό αντίκτυπο στον τοπικό πληθυσμό αλλά και στις δυνάμεις ασφαλείας που προστατεύουν το νησί.
Αυτό που έγινε κατανοητό στους κατοίκους του νησιού είναι πως κρίσιμες εγκαταστάσεις είναι αφύλακτες και οποιοσδήποτε μπορεί να τις καταστρέψει σε στιγμές που θα απαιτηθεί η λειτουργία τους.
Η Ρόδος είναι το σημαντικότερο νησί στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της χώρας σε ότι αφορά τις δυνατότητές της να υπερασπιστεί την νοτιοανατολική υφαλοκρηπίδα.
Σαν στόχος θεωρείται πολύ δύσκολος για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, λόγω του μεγέθους του νησιού, του μεγάλου πληθυσμού και των στρατιωτικών δυνάμεων που εδρεύουν εκεί, αλλά…