Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας ο οποίος καλείται σήμερα στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κατόπιν της εισαγγελικής παραγγελίας για διερεύνηση του αδικήματος που του αποδίδεται, αυτού της διασποράς ψευδών ειδήσεων, έδωσε απαντήσεις σχετικά με τις καταγραφές των παρενεργειών των εμβολίων.
Όπως τόνισε πρέπει κάθε πιθανή παρενέργεια του εμβολίου να καταγράφεται, υποστηρίζοντας πως παγκοσμίως τα περιστατικά υποκαταγράφονται, εκτιμώντας πως τελικά καταγράφεται το 10% των περιστατικών.
Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς σύμφωνα με τον Δ.Κούβελα, το ποσοστό αυτό είναι από 1% έως 10%!
Όσα είπε ο Δ.Κούβελας στη «Δημοκρατία»:
«Τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου έχω κληθεί στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση του αδικήματος της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Προσωπικά, έκανα μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία καλούσα σε φαρμακοεπαγρύπνηση. Και, μάλιστα, την απηύθυνα συγκεκριμένα στον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και για την πανδημία Ν. Χαρδαλιά.
Οι οδηγίες του ΕΟΦ είναι συγκεκριμένες σε σχέση με τη φαρμακοεπαγρύπνηση. Το ίδιο και οι οδηγίες του ΕΜΑ και του FDA. Στην Ελλάδα δεν έχουμε κουλτούρα καταγραφής των ανεπιθύμητων ενεργειών. Η αναφορά παγκοσμίως περιορίζεται στο 10% των περιστατικών, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό εκτιμάται από 1% έως 10%. Το ιατρικό προσωπικό οφείλει να καταγράφει όλα τα περιστατικά κατόπιν της χρήσης οιουδήποτε σκευάσματος, και εν προκειμένω των εμβολίων. Και αυτό για να διερευνηθούν, να αξιολογηθούν και να καταστούν ασφαλή.
Πάρα πολλά φάρμακα και σε βάθος χρόνου έχουν αποσυρθεί, καθώς αποδείχτηκε ότι προκαλούσαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμη και θανάτους. Και δεν έχει καμία σημασία αν ο εμβολιασθείς είχε ιστορικό ισχαιμικού επεισοδίου ή όχι. Η οριζόντια καταγραφή είναι υποχρεωτική.
Σε κάθε περίπτωση, δεν έκανα διάγνωση. Προέτρεψα, ως όφειλα, τον κ. Χαρδαλιά, τους θεράποντες και τους φροντιστές του στην υποβολή κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ δυνητικής ανεπιθύμητης δράσης του εμβολίου. Η θέση ότι είμαι αντιεμβολιαστής είναι εντελώς συκοφαντική. Το ζητούμενο -και αυτό θα έπρεπε να ενδιαφέρει όλους μας- είναι η δραστικότητα, αλλά και η ασφάλεια των εμβολίων.
Δεν είναι αντιεμβολιαστική η δική μου στάση, αλλά η δική τους. Και αυτό, καθώς μπορεί να αποσυρθεί φάρμακο ακριβώς γιατί δεν έχει τηρηθεί σωστά η φαρμακοεπαγρύπνηση. Εν ολίγοις, απαιτούν να απαρνηθούμε όλο το οικοδόμημα της ιατρικής επιστήμης ως προς τους κανόνες ασφαλείας. Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ως εξαιρετική καθηγήτρια, αυτά ακριβώς δίδασκε στο πανεπιστήμιο.
Θα αναφερθώ σε ένα ακόμη παράδειγμα: Έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου ανεπιθύμητες ενέργειες μετά το εμβόλιο σε ανθρώπους που ψεκάζουν με φυτοφάρμακα. Δεν πρέπει να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο αυτό; Αν αποδειχτεί κάτι τέτοιο, δεν πρέπει να μπουν συμπληρωματικές οδηγίες για αποφυγή χρήσης φυτοφαρμάκων για ένα χρονικό διάστημα;»
Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Κούβελα, οι καταγεγραμμένοι θάνατοι προσεγγίζουν τους 13.000, ενώ για την Ελλάδα η γνώση μας επί του θέματος περιορίζεται στην ανακοίνωση καθηγητή που έκανε λόγο για δύο θανάτους που προκλήθηκαν από τα εμβόλια!