Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιάζει τα όσα ακούγονται για τα θεραπευτικά αντισώματα και τονίζει ότι θα έπρεπε να ρωτούν πρώτα τους επιστήμονες προτού προβούν σε επικίνδυνες εικασίες.
Η ανάρτηση του
«Βλέπω με απορία τη συνεχή προσπάθεια αλλοίωσης της αλήθειας από υποτιθέμενους ειδικούς στην Κλινική Φαρμακολογία και θεραπευτική.
Να θυμίσω ότι, αν όχι πρώτος, από τους πρώτους μίλησα για τα θεραπευτικά αντισώματα. Για το θέμα αυτό άκουσα ένα σωρό ανοησίες, ειρωνείες και απίστευτους χαρακτηρισμούς, ενώ σήμερα όλοι τα περιμένουν και στηρίζουν πολιτικές πάνω τους.
Στη συνέχεια γίνεται μεγάλη φασαρία για φάρμακα (υδροξυχλωροκίνη, ινβερμεκτίνη, αζιθρομυκίνη, κολχικίνη κλπ), εκτός ένδειξης, όπου επίσης ερίζουν πολλοί για τη χρησιμότητα και φαντάζονται συνωμοσίες.
Εκτός ένδειξης σημαίνει ότι δεν έχει αποδειχθεί η δραστικότητα, η ασφάλεια και ο μηχανισμός της υποτιθέμενης δράση τους. Να θυμίσω ότι ο εμπειρισμός (η εμπειρική αποτέλεσματικότητα) δεν αποτελεί επιστημονικότητα διότι δεν υπάρχει ορθολογική τεκμηρίωση, ούτε ρυθμιστική διευθέτηση.
Τέλος να επαναλάβω, ότι εκτός της δεξαμεθαζόνης, που αποτελεί κακή ιατρική η πρώιμη έναρξη χορήγησης στο COVID-19, θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε άλλες πραγματικά υποσχόμενες θεραπείες σε όλα τα στάδια της νόσου, όπως την baricirinib.
Η ουσία αυτή έχει έγκριση για ρευματικά νοσήματα, αναστέλλει τη φλεγμονή και πήρε ένδειξη για έκτακτη χρήση για τo Covid-19.
Θα μπορούσε να χορηγείται από την αρχή για να εμποδίζει την φλεγμονή, χωρίς όμως να καταστέλλει τον ανοσιακό μηχανισμό, όπως η κορτιζόνη.
Ο μηχανισμός δράσης είναι η αναστολή της κινάσης Janus (JAK inhibitor). Ανάλογα ασφαλή και υποσχόμενα φάρμακα υπάρχουν και τα γνωρίζουμε οι ειδικοί.
Ίσως και να έπρεπε να μας ρωτάνε όλοι οι μισό-ειδικοί ξερόλες, πριν αναλώνονται σε άκαρπες συζητήσεις βασισμένες σε βλακώδεις εικασίες που η άγνοια φαίνεται από μακριά, συχνά με συνέπεια στις ζωές των συνανθρώπων μας».