Ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας παρατηρείται τις τελευταίες 48 ώρες, μετά και τον βομβαρδισμό του ρωσικού μαχητικού, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Τούρκοι στρατιώτες. Η κίνηση της Μόσχας ήταν προσχεδιασμένη, καθώς ήθελε να δείξει την αντίδρασή της προς την Άγκυρα, καθώς το χτύπημα έγινε την στιγμή που επισκεπτόταν την Τουρκία ο νέος αρχηγός της CIA Μάικ Πομπέο. Αμέσως μετά το χτύπημα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ρώσο ΑΚΑΜ για εξηγήσεις, με την συζήτηση να ξεφεύγει εκτός ορίων. Πλέον όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η επίσκεψη Ερντογάν δεν είναι δεδομένη στη Μόσχα, λόγω του ότι ο Β. Πούτιν έχει εξοργιστεί με την στάση της Άγκυρας, καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως κομμάτι της Ρωσίας.
«Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως κομμάτι της Ρωσίας και θέτει θέμα αναγνώρισης των Τατάρων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Επιπλέον, η Τουρκία θέλει να τελειώσουν γρήγορα οι μάχες στα ανατολικά της Ουκρανίας.
«Βασική μας προτεραιότητα παραμένει η αναγνώριση της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας, η διατήρηση της ταυτότητάς τους και η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους», αναφέρει η δήλωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών , σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax».
Εν τω μεταξύ, η Τάταροι της Κριμαίας, με γνώμονα τα αιτήματα τους και ακολουθώντας κατά γράμμα την Άγκυρα, απηύθυναν έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να μην αναγνωρίσουν επισήμως τη χερσόνησο της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος.
Σε χθεσινό άρθρο μας με τίτλο , αναφέραμε εύστοχα ότι υπάρχει σοβαρό θέμα πλέον στις σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας με κορωνίδα το περιστατικό στην πόλη Αλ Μπαμπ που στοίχισε τον θάνατο σε τρεις Τούρκους στρατιώτες ενώ τραυμάτισε σοβαρά άλλους 11.
Έγκυρες πληροφορίες φέρουν να υπάρχει «υπόβαθρο» ανάμεσα στις δύο χώρες , το οποίο πολύ σύντομα θα ανέλθει στην επιφάνεια φέρνοντας πραγματικά Ρωσία και Τουρκία στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης.
Το σκηνικό αυτό ενδεχομένως αποκρύβει τον ρωσικό θυμό μετά το τηλεφώνημα του Ερντογάν στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, και σε προσπάθεια «εξομάλυνσης» των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Νέα πληροφορίες φέρουν στο τουρκικό επιτελείο να επικρατεί μεγάλη αγανάκτηση για την ρωσική ενέργεια την οποία χρεώνουν ολοκληρωτικά στους Ρώσους.
Επίσης κινδυνεύει και η συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με τους Ρώσους σε σχέση με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» , μετά την προ μηνός συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που υπεγράφη στις 12 Ιανουαρίου με στόχο την αποτροπή φίλιων πυρών στα στρατεύματα .
Είναι θέμα χρόνου σύγκρουσης Ρωσίας και Τουρκίας με γνώμονα τα διαφορετικά συμφέροντα των δύο χωρών και κυρίως με την « ερμαφρόδιτη» στάση της Άγκυρας σε ΝΑΤΟ και Ρωσία ταυτόχρονα.
Οι Τούρκοι δεν μπορούν και δεν γίνεται να τα έχουν καλά και με τις δύο υπερδυνάμεις λαμβάνοντας υπέρογκα ανταλλάγματα για «μικρές εξυπηρετήσεις».